Presidenten må gå!

(Islamabad, Pakistan) -Presidenten må gå! Det er et stadig mer unisont krav fra pakistanske velgere. President Pervez Musharaf tok makten i et militærkupp for ni år sidene. Siden har han brukt mye tid på retorisk forsvar av demokratiet. Men da tiden hans rant ut, valgte han likevel å bli sittende. Han sparket høyesterettsdommerne fordi han følte at de motarbeidet ham, og han sørger for at parlamentet ikke er istand til å kaste og erstatte ham.

For halvannen uke siden marsjerte titusener av pakistanske advokater og deres støttespillere mot Pakistans hovedstad. Kravet var å få gjeninnsatt de sparkede høyesterettdommerne. Kravet var rettet både til presidenten og den nyvalgte statsministeren, som ved sin tiltredelse lovet å ordne opp i det parlamentariske kaoset som har rammet Pakistan.

Folk jeg møter har ikke lenger respekt for presidenten. Musharaf har selv gjentatte ganger understreket viktigheten av et fritt og velfungerende demokrati. Han har sagt at det er viktig å slippe nye krefter til når tiden er inne. Men han nekter altså å gi fra seg makten, med den følge at pakistanernes tillitt til demokratiet er i fritt fall.

I det politiske og voldelige kaoset som har dominert den muslimske staten det siste halvåret, herjer væpnede grupper mer eller mindre fritt. Vest i landet, i stammeområdene der den pakistanske hæren ikke har makt, holder Taliban og Al Kaida til. Gruppene trener og bygger opp nye styrker, som settes inn mot sivilie og militære mål, blant annet i nabolandet Afghanistan.

For et par uker siden gikk det rykter her i Pakistan om at presidenten hadde tenkt til å trekke seg og at et fly stod klart til å frakte ham ut av landet. Han vet at hans dager som statsoverhode snart er talte, men viser så langt ingen vilje til å følge de lover han selv har godkjent.