173 kolleger drept i 2007 – Godt nytt år!

14. oktober dro Salih Saif Aldin på jobb. Den 32 år gamle journalisten kom aldri hjem igjen. Han ble drept på jobb. Skutt gjennom hodet – på kloss hold. Henrettet mens han forsøkte å dokumentere dagliglivet i Bagdad – over fire år etter at amerikanerne angrep Irak. Aldin var iraker. Han jobbet for Washington Post da han ble skutt i oktober. Aldin fotograferte sammenstøt mellom væpnede grupper i bydelen Sadiyah.

Det er viktig at krigen i Irak blir dokumentert. Men det er stadig mer utfordrende å dekke krigen, uten å ta alt for store sjanser. I år har jeg bare vært en gang i det krigsherjede landet. Stadig færre vestlige journalister reiser til Irak. Når jeg er der, føler jeg meg nærmest som en vandrende målskive. Lokale journalister gjør mye av grovarbeidet for vestlige medier, derfor er det også flest irakere som blir drept.

Ved to anledninger kom jeg under direkte angrep sist jeg var i Irak. I begge tilfellene mens jeg var sammen med amerikanske marineinfanterister i Anbar-provinsen, vest for Bagdad. Første gangen gikk en bombe av foran en kolonne med sju kjøretøy. Tre granater ble skutt mot oss av en eller annen væpnet gruppe. Andre gangen var det irakiske soldater som åpnet ild mot en amerikansk fotpatrulje jeg fulgte gjennom nattemørket i Fallujah. Irakerne visste ikke at det var amerikanere de skjøt mot.

173 kolleger ble ifølge INSI, International News Safety Institute, drept i 2007 (tallene oppdatert per 13. desember). Dette er det høyeste antall drepte journalister og mediefolk siden 2. verdenskrig. I Midtøsten ble 67 journalister drept i 2007. Irak er det desidert farligste landet å jobbe i. Derfor har vi som jobber i landet vært nødt til å bryte med presse-etiske prinsipper om ikke å bevæpne oss når vi er på jobb – dessverre. 58 kolleger ble drept i Irak i 2007. Siden den amerikansk-ledede invasjonen i 2003 er nesten 250 kolleger drept på jobb i Irak. Til sammenligning ble 5 journalister drept i Afghanistan i 2007. For øvrig ble 38 journalister drept i Amerika, like mange i Asia, 26 i Afrika og 5 i Europa.

Det er ingen grunn til å tro at færre journalister blir drept i året som kommer. Redaktørene må ta farene på alvor, og investere i trening og kursing for journalister som opererer i farlige områder. Det er også viktig at de som har gjennomgått traumatiske opplevelser får oppfølging når de kommer hjem.

Godt Nytt År!

31.des.2007 @ 23:32av Stig Henriksen

Hei Fredrik

La oss nå for alle guders skyld ikke håpe at det samme hender deg. Fra den spede begynnelse som PIO i NORBATT i 93 frem til i dag så har det vært en fryd og fornøyelse å følge med deg og dine reportasjer. Keep up the good work man! PS. Du skulle ikke tilfeldigvis ha bruk for en gammel utrangert BMR-fyr på dine turer vel? 🙂 Godt Nytt År!!

01.jan.2008 @ 12:30av fredrik

har alltid bruk for gamle venner, men vet ikke om jeg ønsker å ta så¨mange med meg på tur.
godt nytt år

02.jan.2008 @ 03:24av Terje

Godt nyttår Fredrik.

Sikkerhet må aldri undervurderes når det kommer til slikt. Det håper jeg de fleste mediahus forstår. Hvordan synes du din egen sikkerhet blir prioritet hos Tv2?

Du og dine kolleger gjør en utmerket jobb i disse vanskelig tider.

Takk.

02.jan.2008 @ 14:59av Hans Kr.

Godt nyttår.

Håper som andre her at du IKKE blir et nummer på den statistikken.

Nå har du jo tidligere skrevet litt om sikkerheten og hvordan den tas vare på for din egen del.

Ser frem til dine reportasjer og vurderinger også i 2008.

07.jan.2008 @ 14:00av Nicolai Grude

Hei. Ville bare si at du gjør en veldig fin innsats i Kenya. Kanskje dette sperrer opp øynene til Nordmenn som har som vane å “ikke bry seg” om hva som skjer i en helt annen verdensdel.

Var selv i Kenya i April 2007, hvor klassen min på Drømtorp VGS samarbeidet med Strømmestiftelsen og MYSA (Mathare Youth Sport Assosication), for å prøve å lære barn hvordan man skal bruke datamaskiner, slik at de kanskje kan få seg en helt ok jobb i framtiden. Vi brukte også en hel dag på å gå på ‘slumvandring’ i en av Afrikas største slummer, Mathare.

Kommer aldri til å glemme denne turen. Jeg kommer aldri til å bli møtt av like mye smil og håp på et slikt forferdelig sted noen gang igjen.

Takk igjen for den fine jobben du gjør.

Mvh
Nicolai Grude

09.jan.2008 @ 09:56av Fredrik

Takk skal dere ha, Nicolai og Hans Kr.

Terje. Når det gjelder sikkerhet, blir dette prioritert. TV2 sender alle medarbeidere som skal jobbe i farlige områder på sikkerhetskurs. Disse kursene holdes i regi av det britiske selskapet AKE, som har spesialisert seg på kursing av journalister og hjelpearbeidere. Instruktørene består av tidligere spesialsoldater (SAS).
Hos AKE får vi opplæring i førstehjelp, taktisk kjøring, kartorientering og hvordan vi bør opptre i krigs- og katastrofeområder. Selv har jeg bakgrunn fra Forsvaret, og har jobbet i over tjue væpnede konflikter og katastrofeområder. Denne erfaringen er viktig. TV2 fyllte 15 år i høst. Etterhvert er vi mange som har jobbet i krevende omåder. TV2-ledelsen sender normalt erfarne medarbeidere på de farligste oppdragene.

Fredrik

09.jan.2008 @ 22:16av Antisosialist

For en gangs skriver du noe jeg også kan si meg enig i.

Det er høyst bekymringsfullt at mange journalister blir drept. I Russland ser det ut til at mange som er kritisk til Putin blir likvidert, og hvor mye får vi høre om konflikten i Tsjetsjenia? Ikke mye.

Det er viktig at det er journalister til stede i konfliktområdene, og i udemokratiske land og samfunn. Selvsagt også i demokratiske land, men der fungerer det jo noenlunde. Er uenig i mye d ekomemr med, men det er en del av demokratiet det også.

Jeg er veldig uenig med deg i mye Fredrik, men jeg håper virkelig at du ikke blir et navn på den urovekkende lange listen, og at du får en oppfølging ettersom jeg regner med du ser litt forskjellig

Hilsen gammel FN-soldat

11.jan.2008 @ 02:48av Hans Kr.

AKE, det er vel samme firma som tilbyr norske transportbedrifter som kjører vogntog med spesiell last eskortetjenester?

Husker jeg skrev en sak om dem når jeg jobbet for TM. Har en egen sporingssentral lokalisert et sted på østlandet. Der er det i hvert fall mange SAS-folk ansatt. Driver ogs&ar
ing; med risikoanalyse.

14.jan.2008 @ 21:55av Antisosialist

Som ved en skjebnens ironi så skulle det altså gå bare noen få dager fra dette blogginnlegget til også en norsk journalist mistet livet i et krigsområde. Etter en feig barbarisk handling begått av ekstreme fundamentalister.

Jeg håper at dere andre journalister, hans kollegaer ute og hjemme og ikke minst familie blir ivaretatt på beste måte.

RIP