Historien bak 11. september

Looming towerLawrence Wright: The Looming Tower. Al-Qaeda’s Road to 9/11. London, Penguin Books, 2007. Engelsk, 470 sider.

Dette er en bok som forklarer og beskriver en rekke hendelser som etterhvert førte til angrepet mot USA 11. september 2001. Wright beskriver bakgrunnen til de mest sentrale personene. Mest tid vies Bin Laden og Zawahiri.

Boka forklarer hva som fikk den egyptiske Jihad-lederen Ayman al-Zawahiri og den saudiarabiske al-Qaida-lederen Osama bin Laden til å hate USA og Vesten så voldsomt at de ønsket å ramme USA, ikke med aksjoner bare for å få oppmerksomhet, men med aksjoner som inkluderer massemord på sivile. Den forklarer også hvordan de to sammen klarte å skape det farligste og blodigste terrornettverket verden har sett.

Mye av boka handler også om hvordan enkelte etterforskere og diplomater fortvilet forsøkte å alarmere den amerikanske administrasjonen via ledelsene i FBI og CIA, uten å lykkes. En av disse er FBI-agenten John O’Neill. Rapporter og høringer i ettertid har vist at et tettere samarbeid mellom byråene trolig kunne avdekket, og kanskje avverget angrepet 11. september.

Jeg har lest flere bøker som handler om forspillet til angrepet, dette er den klart beste. Dette er historiefortelling og undersøkende journalistikk i særklasse. Litteraturlisten og oversikten overintervjuobjektene vitner om at Lawrence Wright har brukt særdeles mye tid på research.

For denne boka har Wright vunnet en rekke prestisjetunge amerikanske priser, som Pulitzer for sakprosa, Los Angeles Times Book Festival Award for History og New York Public Library Helen Bernstein Book Award for Excellence in Journalism.

29.apr.2008 @ 15:02av Haakon Gjersum

hei, hvor får jeg kjøpt boken?

09.mai.2008 @ 18:07av

prøv Amazon.com

Den kommer på norsk til høsten.