Kommer Tyrkia til å invadere Irak?

(Berlin) Tyrkiske styrker har de siste to ukene gått til gjentatte angrep mot den kurdiske PKK-geriljaen på begge sider av grensa mot nabolandet Irak. Angrepene er framprovosert av flere geriljaangrep mot tyrkiske stillinger og patruljer i grenseområdet. Flere titalls tyrkiske soldater er drept i angrepene. PKK angriper fra baser i det kurdisk-styrte Nord-Irak. Tyrkia har siden lenge før den amerikansk-ledede invasjonen av Irak i 2003 advart amerikanerne mot kurdisk dominans i grenseområdene.

Tyrkia er NATOs nest største militærmakt (etter USA). Tyrkia er en militær stormakt på grensa mellom Europa og Asia. Landet i utkanten av Europa har en av forsvarsalliansen strategisk viktigste beliggenheter. I en årrekke har tyrkiske myndigheter slått hardt ned på alle forsøk på kurdisk dominans i sør. Tyrkia ønsker ikke, i likhet med nabolandene Irak, Syria og Iran, å se en selvstendig kurdisk stat blomstre opp i ruinene av Nord-Irak. For kurdernes drøm er en nasjon som strekker seg over grenseområdene i alle de fire landene. Kurdisk dominans i Nord-Irak utgjør en betydelig trussel mot myndighetene i Ankara.

For å forhindre en kurdisk løsrivelse fra resten av Irak, har den amerikansk-ledede okkupasjonsmakten i Irak sørget for å inkludere kurdiske ledere i administrasjonen i Bagdad. Derfor er Iraks president i dag kurder (Jalal Talabani).

Men forsøket på å dempe de irakiske kurdernes drøm om en selvstendig kurdisk stat har så langt ikke vært særlig vellykket. De kurdiske områdene oppnådde mer eller mindre selvstendighet allerede på 90-tallet. Beskyttet av Vestens No-Fly-Zone i Nord-Irak klarte kurdisk gerilja å jage Saddam Husseins soldater ut av landsdelen. Etter invasjonen har både okkupasjonsmakten og sentralmyndighetene i Bagdad forsøkt å inkludere kurderne i det nye “frie” Irak. Men kurderene virker for det meste uinteresserte i å delta i George W. Bush’s halsbrekkende demokratieksperiment.

Jeg har gjentatte ganger besøkt Irak etter Saddams fall. Kurderne vil ha sin egen stat. De flagger sitt eget flagg og snakker sitt eget språk. De snakker ikke om det nye Irak, men om Kurdistan. Mange er villige til å gå til krig mot sine gamle fiender om de oljerike områdene i grenseområdet mellom nord- og sentral-Irak. Det er stor sannsynlighet for at en ny borgerkrig vil ha en front mellom kurdisk gerilja og irakiske styrker i områdene mellom Kirkuk og Mosul.

Tyrkia følger utviklingen i Irak med bekymring. Den kurdiske PKK-geriljaen, som sloss for at sørlige deler av Tyrkia skal inngå som en del av et fritt Kurdistan, opererer fra sine baser i Nord-Irak med velsignelse fra lokale myndigheter. Tyrkia vil gå langt for å stanse PKK-angrep mot tyrkiske styrker, enten disse angrepene kommer fra Tyrkia eller Irak.

Den siste uka har Tyrkia gjentatte ganger bombet kurdiske områder nord i Irak. Angrepene vil fortsette til den kurdiske trusselen er fjernet, eller slaget er tapt. Tyrkia vil, om nødvendig, sende et større antall soldater inn i Nord-Irak. Parlamentet har allerede gitt regjeringen velsignelse til å beordre hæren til å gjennomføre en invasjon. Konflikten er med på ytterligere å destabilisere Irak. Det blir spennende å se hvor langt amerikanske og irakiske styrker er villige til å gå for å stanse PKK-geriljaens operasjoner fra Irak, og for å forhindre at det dannes en ny front i det krigsherjede landet.

27.okt.2007 @ 19:56av Antisosialist

Uansett så er jo dette selvsagt USA og vesten sin feil, ikke sant?

29.okt.2007 @ 17:41av Hans Kr.

Og hvor har Fredrik skrevet det du nå insuinerer, da antisosialist.
Tror kanskje du har et sterkt behov for å få pusset brillene dine. Du ser kun det du ønsker å se, uansett hva som skrives.
Helt utrolig at du gidder, men du har vel et stort utvalg av syrenøytralisernede middel du kan ta for å roe deg ned.

30.okt.2007 @ 19:09av Antisosialist

Jeg spør jo bare, noe som det absolutt er grunn til. da Fredrik er en antiamerikansk person