Biografi om statsminister Gordon Brown


Tom Bower: Gordon Brown
Tom Bower: Gordon Brown. Prime Minister.
London, HarperCollins Publishers, 2007 (ny utgave). Engelsk, 576 sider.

Dette er historien om en av Europas mektigste menn. Med unntak av litt for mye detaljer om britiske budsjetter under finansminister Brown, er det en spennende bok. Den handler om hvordan Brown i årevis posisjonerte seg med tanke på å bli leder for det britiske arbeiderpartiet, Labour, for så å bli slått av kollegaen og rivalen Tony Blair. Den handler om maktkampen finansminister Gordon Brown førte fra Downing Street 11 med naboen i Downing Street 10 i over ti år. Gjennom alle disse årene hevdet Brown at han og Blair hadde en avtale om at Blair skulle trekke seg til fordel for Brown, lenge før han gjorde. En avtale Blair aldri vedkjente seg.

Boken handler også om hvordan apparatet rundt Brown jobbet for å omskape politikernerden til familiemannen som skal lede Storbritannia de neste årene. En politikerbiografi som inneholder litt privatliv, men i hovedsak dreier seg om politisk maktkamp på toppnivå.

Gordon Brown fremstilles som en svært egenrådig politiker. En som hele tiden har hatt ambisjoner om å nå toppen, og som er istand til å knuse sine politiske motstandere. Men han blir også menneskeliggjort når han framstilles som en svært hardtarbeidende mann, som først og fremst jobber for nasjonens beste.