En norsk krigskorrespondent forteller

Lise Lindbæk: Brennende Jord

Lise Lindbæk: Brennende Jord. Oslo, Tiden norsk forlag, 1958. (Nytt opplag i 2006 med etterord av journalist-kollega Sigrun Slapgard). 256 sider.

I Brennende Jord forteller Norges første kvinnelige krigsreporter om noen av opplevelsene fra fronten. Hun forteller også litt om sitt eget liv, om familien og om møter med storheter ute i verden. De mest spennende delene av boken handler om da hun reiste rundt i Europa mens fascismen var på fremmarsj på 30-tallet. Lindbæks ekteskap havarerte, og hun ofret samvær med datteren for å dekke dramatiske år som forandret vår verdensdel. Hun lå helt framme i frontlinjen med frivillige som sloss mot fascistene under den spanske borgerkrigen. Senere jobbet hun som journalist for Dagbladet i Europa de første krigsårene, før hun flyktet vekk fra krigen og via omveier kom seg til USA.

En spennende reiseskildring fra en svært spennende tid. Det er fascinerende å lese beretninger som da hun havnet i en skikkelig fyllekule med blandt andre Ernest Hemingway. Hun levde et spennende, heftig, kort og svært egoistisk liv. Det er hun ikke den eneste krigskorrespondenten som har gjort.

(Sigrun Slapgard har skrevet en egen Lindbæk-biografi. Den skal jeg lese snart)