Bok om Hamas

Azzam Tamimi: Hamas Unwritten Chapters

Azzam Tamimi: Hamas. Unwritten Chapters. London, Hurst & Co, 2007. Engelsk, 344 sider.

Det er skrevet flere bøker om Hamas. Jeg forsøker å komme meg gjennom de fleste, og det er stort sett spennende lesing for en som er mer enn normalt interessert. (Til tross for at alle bøkene jeg har lest har det til felles at de har en akademisk innfallsvinkel).

Hamas er i øyeblikket kanskje den aller viktigste maktfaktoren på palestinsk side. De vant det palestinske valget i januar 2006. Ikke fordi palestinere flest ville ha Hamas i regjering, men fordi de ville straffe det de oppfattet som korrupte ledere fra hovedmotstanderen Fatah (presidentens parti). Vesten boikottet den nye palestinske regjeringen (av 2006). Norge var det første vestlige landet som brøt gjennom boikotten (som først og fremst rammet palestinske flyktninger på Gazastripen). Fatah ga egentlig aldri fra seg makten etter Hamas-seieren, noe som resulterte i en borgerkrig i Gaza tidlig i sommer. Etter borgerkrigen har de to områdene, Gaza og Vestbredden, vært separert. Gazas 1,4 millioner innbyggere er i dag nesten fullstendig isolert, og lever i dypeste fattigdom og elendighet. Hamas er den palestinske gruppen som har stått fremst i den væpnede kampen mot israelsk okkupasjon av palestinske landområder. Derfor har de stor støtte. Men støtten er sterkt fallende nå som palestinerne ser konsekvensene av å ha gitt Hamas i oppdrag å lede dem. Hamas-regjeringen i Gaza er formelt avsatt av presidenten, men de nekter å gå, og beskylder presidenten for å ha gjennomført et kupp.

Tamimis bok om Hamas, forteller om den islamistiske organisasjonens oppbygging. Om hvordan det internasjonale samfunnet (inkludert arabiske land og palestinske ledere) forsøkte å ignorere Hamas altfor lenge. Og om hvordan Hamasledelsen klart å utnytte israelsk naivitet. Han forklarer årsakene til at gruppen høstet så stor popularitet i tiden fram mot valget i 2006. Han forteller om væpnet og politisk kamp for å frigjøre Palestina fra israelsk okkupasjon.

Når man leser politiske bøker, er det viktig å vite hvem som har skrevet dem! Azzam Tamimi er leder for det London-baserte instituttet, Institute of Islamic Political Thought.