Gissel i fire måneder

Det er godt å høre at BBCs Alan Johnston er løslatt. Nå føler jeg at det er tryggere å reise inn til Gaza for å jobbe. Jeg håper dette betyr at sikkerhetssituasjonen for oss journalister er bedre.

-Det var som å være levende begravd.
Slik beskriver Alan Johnston hvordan det var å være gissel. BBCs Gaza-korrespondent er løslatt etter å ha sittet lenket fast på Gazastripen i 114 dager.

45-åringen har knapt sett sola de siste fire månedene. Fra 12. mars til han natt til 4. juli ble overlevert til Hamas, og fraktet videre til det britiske konsulatet i Jerusalem. Palestinernes avsatte statsminister og Hamasleder Ismail Haniyeh forsøker å utnytte situasjonen for å få litt vestlig goodwill. Han passet på å bli fotografert sammen med Johnston før journalisten ble sendt ut av Gaza og til frihet. Hamas har jobbet for å få Johnston løslatt helt siden han ble kidnappet.

En gruppe som kaller seg Islams Hær bortførte Alan Johnston da han var på vei hjem fra jobb. Gruppen er tilknyttet en av Gazastripens mektigste klaner. De krevde løslatelse av palestinske fanger i britiske fengsler i bytte mot Johnston.

I tre år har briten jobbet i Gaza. Den siste tiden har han som eneste vestlige journalist vært fast bosatt på den palestinske landstripen. Mens han satt fanget raste en borgerkrig rundt ham. En krig som førte til at de palestinske områdene på Vestbredden og Gaza nå er helt splittet. President Mahmoud Abbas (Abu Mazen) avsatte i forrige måned den demokratisk valgte statsministeren Ismail Haniyeh, men Haniyeh nekter fortsatt å gi fra seg makten på Gazastripen. Bakgrunnen for avsettelsen var at Hamas med makt overtok sikkerhetsstillinger holdt av det rivaliserende partiet Fatah (presidentens parti).

Kidnappingen av Johnston førte til at de aller fleste vestlige journalister holdt seg unna Gazastripen. De av oss som likevel har reist inn, har gjort det sjeldnere, og med et helt annet sikkerhetsopplegg rundt oss en vanlig. Nå er det kanskje igjen mulig for vestlige journalister å rapportere fra Gazastripen, uten å sette alt for mye på spill.

04.jul.2007 @ 16:42av Mustapha Mond

“Nå er det kanskje igjen mulig for vestlige journalister å rapportere fra Gazastripen, uten å sette alt for mye på spill.”
Slik at dere kan sservere oss den vanlige pro-islamistiske propagandaen – herlig!
Som at det ikke er vanlig at vestlige TV-selskaper bruker palestinske fotografer og bare kommenterer bildene når de blir sendt hjem. Slik blir dere fine brikker( I stor grad bevisst?)
i islamistenes propaganda-krig.
Se på disse to linkene, så skjønner dere hva jeg mener
www.seconddraft.org
eureferendum.blogspot.com/2006/08/corruption-of-media.html

04.jul.2007 @ 17:11av Hans Kr.

Ja, endelig ble Alan Johnston frigitt, i hvert fall fysisk uskadd.
Det som forundrer meg er at han har fått anledning til å høre på radio (BBC), den tiden han har sittet som gissel.
Det har muligens vært en bevist handling fra gisseltagernes side.

04.jul.2007 @ 21:18av Fredrik

Mustapha
Vet ikke helt hva du sikter til, men vi er mange vestlige journalister som jobber på Gazastripen.
Jeg velger selvfølgelig selv vinklinger og fokus på reportasjene, og håper ikke jeg lar meg bruke i propaganda-øyemed.
Det er altså ikke riktig at vi bare kommenterer bildene som kommer hjem.
Men det er også slik at vi i stor grad bruker bilder tatt av palestinske fotografer, slik som vi ofte bruker bilder tatt av amerikanske fotografer i USA, franske i Frankrike, osv. Men bildene vi bruker er i hovedsak tatt av samarbeidspartnere vi kjenner godt til.
Fredrik

05.jul.2007 @ 01:10av Antisosialist

Det tror jeg deg på Fredrik, men at du er blitt stadig mer islam- og islamistvennlig eer dte ingen tvil om.
Skuffende, veldig skuffende

05.jul.2007 @ 11:01av Mustapha Mond

Fredrik
Vel – i motsetning til feks Åsne Seierstad, så drev du reportasjevirksomhet fra Irak med fullt av Saddams vakter rundt deg
som kontrollerte ikke bare hva du sa og spurte om, men langt viktigere – hva dine godkjente intervjuobjekter sa for noe, – uten å gjøre eksplisitt oppmerksom på det i alle reportasjer. Det gjorde nemlig Å. S., stort sett.
Dermed hadde deres uttalelser like stor troverdighet som komiske Alis – eller ethvert intervjuobjekt på gata i Moskva i 1980. Men du viderebragte dem – ukritisk.
Dessuten – vær så snill å se filmene på linken seconddraft og les igjennom den andre, og gi meg dine kommentarer.
og si meg deretter om du synes du norsk/europeisk presse opptrer som objektive informasjonsformidlere , eller som nyttige redskaper for islamister?
Dine reportasjer fra Libanon i fjor var forøvrig ( Med unntak ev en runde der du faktisk filmet dine kontrollører fra Hizbollah og fikk bråk – honnør for det!) et eksemple på hvor nyttig idiot ( Etter Lenins begrepsbruk) mediene er for disse totalitære kreftene.
Hizbollah vant en klar propagandaseier- godt hjulpet av de totalitære apologeters talsmenn, som Jostein Gaarder.
Jeg lurer også på hvorfor norske medier inntar den prinsippielle holdningen om at de nekter å anmelde noe så latterlig ubetydelig som en rockekonsert hvis det legges restriksjoner på deres frie yrkesutøvelse, men at det er greit når det er Hamas, Fatah, Hizbollah, Saddam eller andre totalitære krefter som gjør det?
Er den frie journalistikken virkelig viktigere i sammenheng med en rockekonsert enn i spørsmål om liv eller død?
Håper oppriktig at du tar deg tid til å svare Fredrik,
mvh
Mustapha

05.jul.2007 @ 16:08av Hans Kr.

Er vel ikke sikker å om Å.S. sin dekning av denne konflikten er så my ebedre enn andrenorske journalister.
Hun har vel så vidt jeg vet selv beskrevet at hun IKKE gikk ut av hotellet i Bagdad i dagene det var som verst der nede.
Og objektiviteten i det man ser fra et hotellvindu er vel ikke stort bedre enn det som beskrives som arbeidsmetoder for de andre journalistene på stedet.
Valget som Græsvik og de andre har hatt i enkelte tilefelle er jo mange ganger å filme det de får anledning til, eller ikke filme i det hele tatt.
Og det er faktisk mulig å filme en ting, samt fortelle noe annet.

10.jul.2007 @ 20:07av Fredrik

Mustapha
Jeg var den eneste norske reporteren som sendter hjem egen-produserte TV-reportasjer under Irak-krigen. Jeg ble IKKE, som du skriver, kontrollert av regimets folk. Det ble heller ikke mine reportasjer. Det var riktignok begrensninger på HVA vi fikk filme under krigen – det gjorde vi seerne oppmerksomme på. Det du skriver er altså FEIL. Med
det ene unntaket du viser til ble jeg IKKE kontrollert av Hisbollah under krigen ifjor. Men jeg ble gjentatte ganger forhindret av israelerne i forsøk på å formidle hva som skjedde.
Det er selvfølgelig min oppgave å gjøre oppmerksom på at jeg blir forsøkt kontrollert eller forhindret når jeg jobber. Jeg holder aldri tilbake slik informasjon. Du får mene hva du vil om det jeg formidler og forsåvidt måten jeg gjør det på. Men hvis du vil komme med kommentarer om HVORDAN jeg samler inn stoff, bør du vel heller stille meg spørsmål først – ikke anta hvordan jeg jobber.
Siden du sikkert vet jobber jeg stort sett bare med saker som dreier seg om liv og død, derfor får du rette dine spørsmål om dekning av kultursaker til andre.
Til dere begge – Hans Kr og Mustapha
Verken Åsne S eller undertegnede dekket krigen i Irak fra hotellrommet – det er en grov fornærmelse. Vi brukte begge mye tid i gatene, blandt folk, med betydelig fare for eget liv.
Mustapha – du antyder en forakt for norske journalister så stor at jeg ikke forstår at du gidder bruke tid på norske medier. Med dette avslutter jeg også all dialog med deg.
Fredrik

14.jul.2007 @ 12:02av Hans Kr.

Nei Fredrik, det har jeg heller ikke sagt. Eller ininuert.
Men Å.S.har så vidt jeg husker fortalt at hun i de tøffeste periodene ikke gikk utenfor hotellet. Og det er ingen feil ved det. Sikkerheten bør komme først.
Men dette som et eksempel å at DU, så vidt jeg erindrer alltid sendet dine rapporter, fra utsiden av hotellet dere bodde på.
Og jeg har meget stor respekt for den jobben du utfører, og er personlig av den oppfatning at du utførte den meget bra.
Når det gjelder Å.S. synes jeg faktisk hennes innsats i dette er litt opphausset, med det skal du slippe å kommentere.
Det er tross alt din kollega, selv om hun også er din konkurrent.
At dette arbeidet medfører stor fare er det vel ikke tvil om, og det har du jo også gjort klart ved flere anledninger.
Og det du leverte fra Irak synes i hvert fall jeg var meget bra.
Og noe du ikke skal skamme deg over.

14.jul.2007 @ 17:06av Fredrik

Takker