100 journalister drept – så langt i år

Tirsdag 26. juni ble Hamed Sarha skutt ned og drept i Bagdad. Han var på vei hjem fra jobb, da han ble overfalt. 57-åringen ble trolig drept fordi han var journalist. Hamed ble offer nummer 100.

Han startet karrieren før Saddam Hussein tok makten i Irak. I over tretti år har han jobbet for irakiske aviser og magasiner. De siste årene jobbet han for det irakiske nyhetsbyrået. Hamed var gift og hadde fem barn.

214 journalister og mediefolk er drept i Irak siden den amerikansk-ledede invasjonen i mars 2003. De fleste av de drepte er irakere. Siden International News Safety Institute (INSI) startet registreringen av drap på journalister, har ingen konflikt eller krig kostet så mange mediefolk livet, som Irak-krigen. Irak regnes idag som det farligste stedet for journalister å reise til. De få internasjonale journalistene som fremdeles reiser inn i Irak, er avhengig av et sikkerhetsrigg som i stor grad forvansker arbeidet som journalist. Dette gjelder spesielt de av oss som har et vestlig utseende. Derfor er det lokale journalister som gjør mye av arbeidet, og utsetter seg for de største farene.

2006 var ifølge INSI det verste året siden registreringene startet, med 168 drepte journalister. Denne bisarre rekorden ligger an til å bli slått i år.

28.jun.2007 @ 23:19av Hans Kr.

Det er jo ganske utrolig da, at det har blitt sli. At folk rett og slett depes med kaldt blod fordi de forsøker etter beste evne å formidle nyheter, begivenheter og fakta.
Det blir så feil at man skal drepe “budbringeren”, etter min innstilling.
Er dette også en av årsakene til at du ikke har vært i Irak på en stund?
Er jo ganske forstålig.