Islamsk Hellig Krig vil ha fred!

(Tel Aviv) Idag, 13. juni, arrangerte palestinere på Gazastripen en demonstrasjon for fred. Paradoksalt nok er gruppen islamsk hellig krig blandt dem som krever at kampene mellom Hamas og Fatah stanser. Markeringen ble dessverre totalt ignorert av de militante gruppene, som fortsatte kampene rett foran de fredssøkende palestinerne.

Helt siden Hamas vant valget for snart halvannet år siden, har det vært jevnlige sammenstøt mellom rivaliserende palestinske militante grupper. De siste par dagen har volden nådd nye høyder med rundt femti drepte. Det fortelles om fanger som henrettes med nakkeskudd i Gazas gater. Én ble kastet ut fra en femten etasjer høy bygning, og rett i døden. Det er krig mellom parter som er vant til en svært høyt voldsnivå.

Sivilbefolkningen lider mest. Jeg har snakket med palestinske kolleger i Gaza som forteller meg at folk sitter som fanger i husene sine. De tør ikke gå ut fordi det er så mye skyting i gatene. Boligstrøk, byer og flyktningeleire er rene kampsoner. Folk kan ikke gå trygt ut for å skaffe seg mat og vann. Det er livsfarlig å bevege seg utendørs. Fødende kvinner kommer ikke til sykehus fordi ingen tør kjøre dem. Butikker og skoler er stengt. Gaza er iferd med å kollapse.

De er vant til å lide, og de er vant til krig. De kommer seg vel gjennom dette på en eller annen måte, men en borgerkrig kan ødelegge alle muligheter for palestinerne til å bygge en egen, selvstendig stat i de palestinske områdene. Egypt har lenge forsøkt å mekle mellom Hamas og Fatah. En av årsakene til kampene ligger i en maktkamp mellom de to stridende gruppene. Ikke alle Fatahs tilhengere finner seg i Hamas’ demokratiske valgseier. En annen årsak er den generelle frustrasjonen over elendige levekår på Gazastripen. En frustrasjon sterkt forsterket av at Israel og flere vestlige land har valgt å holde tilbake skatte- og bistandspenger til palestinerne. Igjen fordi Hamas vant valget. USA og EU har Hamas på sin liste over terrororganisasjoner.

For utenlandske journalister er det nærmest umulig å jobbe på Gazastripen pga sikkerhetssituasjonen. Det betyr færre reportasjer, og dårligere dekning av konflikten. Det er synd for lesere og seere, men først og fremst for palestinerne.

13.jun.2007 @ 19:33av Antisosiaoist

Du skuffer meg nå Fredrik. Har alltid sett på deg som en dyktg og objektiv reporter, men nå ser det ut til at også du følger PK-sporet og legger all skyld for problemene på israel, EU og USA.
Hva med å kritisere de som sloss så fillene fyker internt?
Når den palestinske befolkning stemmer frem en gruppe som er og blir terrorister så må man også forvente at det får reaksjoner fra verdenssamfunnet.
Er det riktig å gi penger til en gruppe som har erklært at Israel skal bort?

13.jun.2007 @ 19:49av Per Berge

Du skriver : “De er vant til å lide, og de er vant til krig” men burde i aller høyeste grad starte setningen med:
# De er vant til å være gissler #.
Att palAraberne i alle år etter 47 er blitt kynisk brukt som gissler av den Arabiske liga bør snart gå opp for dere journalister. Å gå rundt å tro og mene att palestinerne vil kunne oppnå en frihet er det største luftslottet verden noen gang har ment. Så lenge de finnes disse barbariske elementene i alle de Arabiske nabolandene vil aldri palAraberne få noen frihet. Desverre har ikke vestens media og politikere greid å trekke dette logiske og beviselige fakta. Om Israel aldri så mye vil ha fred blir dette motarbediet fra radikale muslimske og komunistiske krefter. Spiller ingen rolle hva vi i Vesten eller Israel gjør, så lenge alle gode krefter blir motarbeidet fra de som du bla, kaller offer.
Nei Fredrik, dette henger ikke på greip.

13.jun.2007 @ 19:51av Fredrik

hvis du leser det jeg skrev en gang til, vil du se at jeg ikke gir Israel, EU og USA skylden for det som skjer. Jeg skriver at stans i pengeutbetalinger fra disse har ført til et økt frustrasjonsnivå, noe som igjen har bidratt til den spente situasjonen. Jeg tar altså ikke stilling til om det var riktig å stanse pengeutbetalingene eller ikke. Det får andre ta stilling til. Jeg peker altså på følgende av politikken EU, USA og Israel fører overfor palestinske myndigheter. Jeg har ingen problemer med å forstå at mange israelere ønsker å boikotte en Hamas-ledet regjering med den blodige historien som ligger i forholdet mellom Hamas og Israel. Men nettopp fordi jeg fortsatt ønsker å oppfattes som en dyktig og objektiv reporter (takk for det!), vil jeg ikke presse mine meninger om dette på lesere og seere.

13.jun.2007 @ 19:59av Fredrik

Til Per Berge
Vi er vel enige om at den palestinske sivilbefolkningen er den lidende part i den konflikten som nå pågår på Gazastripen? De er også en lidende part når palestinske militante organisasjoner fører krig med Israel.
I alle konflikter jeg har dekket, er det først og fremst sivilbefolkningen som er offerene.
Som i forrige kommentar: Jeg rapporterer verden slik jeg opplever den. Som journalist synes jeg ikke det er min oppgave å fordele skyld, slik du gjør.

13.jun.2007 @ 20:08av Egil B

Det er helt utrolig at norske kommentatorer er fullstendig ute av stand til å legge noe som helst skyld på arabiske skuldre. Odd Karsten Tveit kom med den samme “analysen” på P2 i morges; at dette skyldes den manglende anerkjennelsen av Hamas som regjeringsparti. At Hamas står for en hatideologi som vi i Europa heldigvis har vært forskånet for siden 1945 nevnes selvfølgelig ikke.

13.jun.2007 @ 20:11av Antisosialist

Indirekte så gir du israel, USA og EU skylden når du trekker opp dette med stans i pengeutbetalingene. Det var noe den palestisnke befolkning bad om og fikk innvilget når de var dumme nok til å velge inn Hamas. Det man gjør får sin konsekvens, og flertallet av den palestinske befolkningen har fått nøyaktig det de har bedt om.

13.jun.2007 @ 20:28av Per Berge

Takk for ett greit svar Fredrik.
Eneste jeg savner fra media er att det frsmtilles slik det er for begge parter. Må aldri glemme alle de Israelske sivile som også lider selv om de materielt sett har det mye bedre. Att journalister ikke fordler skyld har jeg den fulle forståelse for, men att midtøsten konflikten er blitt meget ensidig fremstilt i media særlig her i Europa er vel ingen nyhet.
Kansje der det trengs en endrig Fredrik? Att flere begynner å ta litt hardere i mot Arabisk side? Vi er blitt servert en feilaktig fremstilling i så mange tiår nå att folk flest ikke greier skille realiteter fra den pro-Arabisk propaganda. Vi må med andre slutte å se hele konflikten i enkelt episoder men heller lære oss hva som ligger i bunnen for
problemene til palAraberne.
Tro meg Fredrik jeg skulle så gjerne sett dette folket frie som meg og deg men har ingen tro på att det vil skje i min tid. Da må det en total endring i fremstillingen både hos media og politisk hold. Arabiske liga`s gisseltagning av disse i hovedsak Jordanere (70-80%) må ta en slutt og media må fortelle dette uten å ta hensyn til evnt, sårede følelser. Ingen bryr seg med tross alt om Israelere blir såret av fremstillingen.
Media har både plikt og makt til å fortelle hele sannheten.
Ja de siviles tap og terrorfrykt er viktig å få frem, men disse vil fortsatt lide inntil verden setter ned foten for de regimene og onde kreftene som står bak. Jeg betviler ikke din kunskap men kansje jeg gjerne skulle set hele medias rolle hadde turt litt mer. Arabiske redaktører og journalister viste tross alt en mye sterkere integritet og visjonær vilje under mohamd karikatur bråket. Vestens media derimot syns jeg la seg på rygg alt for lett. Disse sakene henger tross alt sammen, noe du er fullt ut klar over.
Med ett ærlig ønske om fred i midtøsten.
Mvh: : Per.

13.jun.2007 @ 23:18av daniel

Hei Fredrik!
Du prøver å fremstå som objektiv midtøsten kommentator, jeg har fulgt
dine kommentarer i lang tid og har forstått att du for lenge siden tok side med araberne. Noen av dine reportasjer har vært helt forkastlige, ikke prøv å kamuflere deg bak noen positive setninger om Israel.
Bare det att du nevner att Israel skulle betale noe penger til Hamas og resten av terroristgjengene som ønsker å utslette staten Israel gjør meg kvalm.
Gaza ble levert til Palestinere for ett år siden, resultatet ser du idag!!!
Ikke kom med dine historier om den arabiske befolkningen som lider, araberne har valgt dette selv!!
Hvis 67 års grenserne hadde vært så hellige for arabere, hvorfor ønsket de å jage jødene vekk fra disse grensene før 6 dagers krigen som det virkelig heter ?!
Har du begynt å skrive om historien, siden du tørr å gi ett nytt navn til denne krigen!
Skriv heller om livet i Israel og fortell til normenn att Israel er ikke lenger en jaffa appelsinstat, men ett hypermodern samfunn som resten av verden har mye å lære av, fortell også att mesteparten av Israelene ønsker fred, men for å skape fred må man ha to parter og dessverre finnes ikke
den andre parten.
Du sitter trygt i Israel, ingen som angriper deg der, uansett hvor ktirisk du er til Israel. prøv å gjøre det samme i Gaza så kanskje du er så heldig å bli kidnappet så kan endelig få skrevet en “insde story” . For å gjøre jobben din lettere kan du bare henvise dine lesere til en av de israelske avisene hvor de kan få mye god og kritisk infomasjon.

14.jun.2007 @ 01:24av Olds69

En frustrasjon sterkt forsterket av at Israel og flere vestlige land har valgt å holde tilbake skatte- og bistandspenger til palestinerne.
Hvordan i alle dager kan du påstå at vestlige land har valgt å holde tilbake bistandsmidler til palestinerne?
IMF rapporter følgende:
“Donor financing to support the central government’s recurrent budget operations reached some $420 million in the period April–September (Table 2). This was significantly higher than the $230 million in external support received in the same period last year and even higher than the $350 million received in the whole of 2005.”
I tillegg kommer alle millionene som penger som flyter inn til terroristene i Hamas…
Må jeg minne deg på Hamas represetanten
Mushir al-Masri ble stoppet med 2 millioner dollar på grensen mellom Egypt og Gaza (på tur inn i Gasa). Mahmoud Zahar (Hamas) hadde med seg over 20 millioner i udokumenterte midler etter en tur i muslimske land,Hvem vet hvor mange Hamas medlemmer som har kommet seg over grensen med sine millioner festet til kroppen.
FNs observatør i Rafah Pietro Pistolese hevder at Fatah har kanalisert 60 millioner dollar gjennom grenseposten i Rafah.
Er det en ting de IKKE mangler så er det penger, problemet er å få Palestinerene til å bruke pengene på lønninger og ikke våpen. DET er et problem som ikke løses med å sende fere millioner.
Olds69

14.jun.2007 @ 16:45av Fredrik

Ja midtøsten engasjerer!
Til siste kommentar. Vestlige land har holdt tilbake penger, og forklart hvorfor nemlig at de ikke ønsker å gi penger til en Hamasledet regjering.
Til Daniel.
Jeg har nylig vært i Gaza. Det er dessverre slik at sikkerhetssituasjonen ikke tillater det nå, og ja jeg er stort sett mye tryggere i Israel.
Jeg ønsker ikke å bruke uttrykket seks-dagers-krigen, fordi det er et begrep valgt av den ene parten.
Foreslår at du leser litt i bloggen min, om befolkningen i Sderot bla. så vil du kanskje bli overrasket?
Forøvrig er det viktig at vi holder denne debatten på et anstendig nivå, og ikke lar følelsene ta overhånd.

14.jun.2007 @ 18:57av Antisosialist

Anstendig nivå er greit, men jeg misliker PK-stilen der man mer eller mindre fritar palestinerene for ansvar. Det er palestinerene, og de alene som har alt ansvar for det som nå skjer.
Jeg er skuffet over deg Fredrik, ikke helt slik jeg husker deg fra min tid i Libanon

15.jun.2007 @ 00:01av olds69

Fredrik da,
Leser du ikke hva som står i posten min?
Vestlige land har da ikke holdt tilbake penger til palestina.
Hvordan kan en hevde det når var en ØKNING i bistand på 80%? (i perioden)
Vestlige regjenringer stanset støtten til REGJERINGEN, men de er da ikke det palistinske folket.
I tillegg kommer de milliarder av kroner som Hamas får i UDOKUMENTERTE midler fra muslimske land, hvor blir det av disse pengene? går de til bare til våpenkjøp?
Olds69

15.jun.2007 @ 16:18av Huldra

Det er absolutt ingen tragedie for noen, iallefall ikke
for norske seere og lyttere. Græsvik’s totale slagside i konflikten er vel kjent.
Nå har også Norges såkalte “utenriksminister” gått ut og flagget fortsatt økonomisk og “moralsk” støtte til terroristenes forsøk på å massakrere hverandre.
Det er forsåvidt greit, men denne støtten blir også brukt til innkjøp av raketter og tungt artelleri til bruk i terroristenes uttalete agenda for å utslette Midt-Østens eneste demokrati – Israel.
Denne sosialistsøpla som sitter i regjering burde skamme seg. Nasjonalsosialismen (Nazismen) blomstret også opp ved å bli næret av stadig eskalerende verbal jødehets, og
kulminerte i historiens verste massemord.
Jeg skammer meg over å være norsk, nå.

15.jun.2007 @ 17:56av Birger

Fredrik Græsvik
Du skriver at Israel og flere vestlige land har valgt å boikotte Hamas-regjeringen på grunn av at Hamas vant valget. Jeg trodde at grunnen til den internasjonale boikotten var at Hamas-regjeringen ikke etterkom tre meget
enkle og fundamentale krav:
1. Anerkjenn staten Israels rett til å eksistere.
2. Avstå fra vold.
3. Anerkjenn avtaler tidligere inngått mellom de Palestinske selvstyremyndighetene og andre parter.
Slik jeg har forstått det er grunnlaget for boikotten var altså IKKE at Hamas vant valget, men at deres regjering ikke etterkom disse tre kravene. Hvis Hamas-regjeringen hadde etterkommet disse tre kravene, så ville ikke vesten hatt noe grunnlag for å fortsette boikotten nettopp på grunn av at Hamas-regjeringen er lovlig valgt.
Hvis dette stemmer er dette en vesentlig forskjell som desverre ikke er kommet tydelig frem.
Det hadde vært interessant å høre ditt syn på dette.

15.jun.2007 @ 20:43av Fredrik

Birger, Leser du en gang til, ser du at jeg ikke skrev at Hamas ble boikottet fordi Hama vant valget. Jeg skrev at vestlige land boikottet palestinerne fordi Hamas vant valget. Begrunnelsen har vært de punktene som du helt riktig ramser opp.
Dette har jeg forklart i en rekke reportasjer, men jeg ramser ikke opp begrunnelsen hver gang jeg henviser til boikotten.
Fredrik

16.jun.2007 @ 10:50av Hans Kr.

Ganske tøff påstand du slenger ut, “Huldra”, det hadde kanskje vært på son plass å være litt mer spesifikk.
Særlig det du hevder er “Græsviks totale slagside i konflikten” som er vel kjent, etter ditt utsagn.
Fredrk Græsvik og TV2 er vel de av norkse medier som har gitt det mest balanserte synet på den konflikten som har pågått i midtøsten i over et halvt århundre.
Men du sitter da sikkert på bedre informasjon enn oss andre, siden du hevder ditt syn på den måten.
De siste dagers hendelser visr jo nettopp hvor vansklig og uoversiktlig situasjonen er på Gazastripen og på Vestbredden.
Det er jo klart og tydlig at de indre motsetningene er vel så store som de ytre blandt en del palestinere.
Og da er det ikke enkelt for noen å komme med hverken fredsforslag eller andre tanker for å få dette sinnsvake blodbadet til å opphøre.
Og hvis vi skal sitte her hjemme å tro på at det kun er Israel som er den lidene part, blir det jo helt absurd.
Israel har faktisk fått lov å herje mer eller mindre som de vil i mange år, i stor grad pga verdens kollektive dårlige samvittighet for det de ble utsatt for under Nazi-styret i Tyskland.
Dermed har faktisk verdensoponionen sittet rolig å sett på at
Israelere i stror grad begår en del av de samme overgrep overfor palestiner som de selv ble utsatt for under Holocoust.
Hadde verdensopinionen satt ned foten tidligere, og ikke latt Israel forsvre seg selv med alle de midler de har til rådighet, hadde vi helt klart hatt en annen situasjon enn det vi har i dag.

17.jun.2007 @ 12:04av Dexter

Hans Kr. skriver: “Dermed har faktisk verdensoponionen sittet rolig å sett på at Israelere i stror grad begår en del av de samme overgrep overfor palestiner som de selv ble utsatt for under Holocoust”. Du vet Hans Kr. virkelig ikke hva du snakker om. Jeg foreslår at du leser litt fra Holocoust-historien. Les hvordan mennesker i alle aldre ble behandlet av Tyskland. Tror du virkelig at israelere i stor grad begår en del av de samme overgrep som tyskerne gjorde mot jødene? Jeg rister på hodet.

18.jun.2007 @ 05:11av Sharon

I think you do you a phemenal job giving it real.

18.jun.2007 @ 23:12av daniel

Hei Fredrik:)
Har du tatt kvelden?
Hvorfor rapporterer du ikke om 2 Fatah flyktninger som ble drept idag
og 10 mennesker som ble skadet av Hamas folk som kastet håndgranater i Erez grenseovergang:
At least two Palestinians were killed and over 10 wounded Monday evening in a shooting attack near the Erez border crossing.
The IDF said the casualties were all caused by Palestinian attackers, who hurled a hand grenade and fired bursts of automatic weapons fire at a group of dozens of people huddled in a concrete tunnel on the Gaza side of the crossing as they sought to flee the coastal strip.
“The casualties are from the Palestinian fire,” Maj. Tal Evram, an army spokesman said. “The incident is primarily a Palestinian terror attac on Palestinians.
( kilde: www.jpost.com eller www.CNN.com)
Forøvrig klarer jeg å holde debatten i meget anstendig nivå, men når motparten bare rapporterer saker som han ønsker å rapportere og ser bort i fra viktige ting som skjer hos den andre parten blir jeg provosert.
Hilsen Daniel

19.jun.2007 @ 17:25av Hans Kr.

Dexter:
Jeg skriver:
“Dermed har faktisk verdensoponionen sittet rolig å sett på at Israelere i stror grad begår en del av de samme overgrep overfor palestiner som de selv ble utsatt for under Holocoust”.
Og det hevder du er feil, og at jeg bør lese min historie.
Har gjort det siste.
Og jeg skriver: “i stor grad begår en DEL av de samme overgrep”
Har du glemt de palestinske flyktningeleirene Zabra og Chatilla?
Hva gjorde israelske soldater der?
Og israelerne svarte guttunger som kastet stein med gummikuler, batonger og tanks under intifadaen for noen år tilbake.
Jeg sier IKKE at ikke palestinerne har begått grusomme handlinger. For det VET jeg at de har. Massakren under OL i mUnchen er et eksempel. Og dere terrorisering av israel med sine rakettangrep er etter min mening helt utilgivlig.
Men det redferdiggjør fremdeles ikke at Israel gjør som de gjør i mange situasjoner, like lite som at palestinerne gjør det.
Denne konflikten burde kunne løses uten at man tyr til vold, som etter min mening bare avler ny vold.
Og Fredrik Græsvik har vel ved sine reportasjer beskrevet at denne konflikten er mye mer enn bare svart/hvit.
Rist på hodet så mye du vil av meg Dexter, fordi jeg har et synspunkt du ike liker. Det har du full rett til.
På samme linje som jeg har full rett til å være uenig med deg.
Min oppriktige mening er at både palestinere, og israelere har begått store mengder overgrep mot hverandre i denne konflikten.
MEn i stor grad tillater verdensamfunnet mer fra israelsk, enn man gjør fra palestinsk side.
Og der er jeg tilbake til den kollektive dårlige samvittigheten.

20.jun.2007 @ 10:10av Fredrik

Flott at dere debatterer her!
Jeg har dekket denne konflikten i over 13 år for TV2. Det er alltid slik at hvis jeg lager en sak om konflikten mellom israelere og palestinere, så kommer det mange tilbakemeldinger – ofte med sterkt innhold (de verste lukes ut ør de når disse sidene). Vil gjerne at dette skal være fora for sterke meninger – men uten at noen får bruke disse sidene til å komme med rasistiske utsagn.
Daniel, du lurer på om jeg har sluttet å dekke denne konflikten. Det er ikke meningen at dette skal være en nyhetsside som oppdaterer leserne til ehver tid. Her skriver jeg av og til, når jeg har tid. Det er ikke meningen at jeg skal jobbe 24/7, selv om det av og til føles som om jeg gjør det. Pt er jeg i Norge, og går nå ut
i ferie. For nyheter henviser jeg til TV2 Nyhetene eller lenkene som ligger på Forsiden.
For ordens skyld ønsker jeg å understreke at vi (TV2 og de fleste norske medier) i snitt har viet langt mer plass til palestinske aksjoner som dreper israelere, enn israelske aksjoner som dreper palestinere. Årsaken til dette er at dødelige palestinske aksjoner ofte får større politiske og menneskelige følger enn aksjoner gjennomført av IDF (Israel). Det er altså ikke riktig som mange “Israel-venner” hevder at vi aldri dekker palestinske aksjoner mot Israel. MEN! Det er langt færre palestinske aksjoner med dødelig utfall. Jeg tror dette er noe av grunnen til at mange beskylder oss journalister for å ha en slagside når det gjelder denne konflikten. Når jeg snakker med kolleger fra andre vestlige land, forteller de meg at de rammes av de samme beskyldningene – alltid. Hvis beskyldningene stemmer, er det ganske eksepsjonelt. Det betyr at vestlige medier konsekvent sender journalister uten nødvendig forståelse for objektivitet og grunnleggende journalistikk til midtøsten – denne kanskje mest komplekse av alle konflikter. Altså at alle redaktører og utsendte journalister har en felles skjult agenda. Det er selvfølgelig ikke riktig. Det er riktig at journalister har en tendens til å fortelle offerets historie, men det utelukker ikke vårt ansvar til å forsøke å dekke konflikten fra alle sider. Merker at dere som kritiserer meg for midtøstendekningen ofte er raske i avtrekkeren og i å trekke konklusjoner. Da vil jeg gjerne sende et spørsmål tilbake. Hvilket motiv skulle jeg ha for å drive dårlig journalistikk, og hvorfor skulle jeg ha interesse av å ta den ene sidens parti?
Fredrik

20.jun.2007 @ 18:40av Antisosialist

Nå vet vi jo at norsk media har betydelig flere røde velgere enn hva som er tilfellet ved valgene. Det viser også igjen i store deler av media, med noen få hederlige unntak. Tv2 og Nettavisen er langt på vei de eneste av de større mediene som kan kalles noenlunde nøytrale. Iallefall så har de vært det. Desverre ser man konturene av at dette er i ferd med å endre seg etter et visst eierskifte, og verre blir det vel med ny TV2-sjef.
Den røde slagsiden vises også igjen i dekningen av midtøsten-konflikten.
Jeg rystes når noen i ramme alvor gir Israel skylden for at Hamas og Fatah slåss seg inellom. Når man kan finne på å ta slike meninger i sin munn så er man ikke i nærheten av å være nøytral eller objektiv.
Jeg skal ikke påstå at du er den verste Gresvik, ikke på langt nær. Odd Karsten Tveit er betydelig verre.
Men jeg er likevel skuffet over deg Fredrik, og hadde trodd bedre om deg.
God ferie