-Okkupasjonen var en tabbe

(Jerusalem) Femte juni 1967 ga kaptein Rafi Benvenisti soldatene sine ordre om å angripe en jordansk posisjon i Øst-Jerusalem. De angrep med granater og håndvåpen. Mange jordanske soldater ble drept i angrepet i bydelen som idag heter Abu Tor. Benvenisti mistet én mann. Fem ble skadd.

Rafi BenvenistiRafi Benvenisti på taket av villaen han bor i, i den israelske delen av Jerusalem. Herfra har han utsikt til de arabiske og okkuperte delene av byen. I bakgrunnen skimtes den gullbelagte kuppelen på Klippemoskeen. (Foto: Fredrik)

Den tretti år gamle kompanisjefen ledet sine menn videre inn i det som da var Jordan, på vestbredden av Jordan-elven. Kompaniet var den første israelske enheten som inntok Betlehem. Det kirkelige overhodet i Fødselskirken ba de israelske soldatene om å spare byens befolkning. Betlehem var falt. Krigen varte bare i seks dager, men okkupasjonen pågår fortsatt – førti år senere.

Benvenisti er overbevist om at det var riktig av Israel å angripe, for å redde den jødiske statens eksistens.
-Det var en seier over styrker som var bygd opp for å ødelegge Israel. Det var slik vi så det.
Men han mener det var en tabbe ikke å gi fra seg Vestbredden og Gaza etter at krigen var over.
-Når du seirer, og tar land, får du også kontroll og ansvar over et folk, sier Benvenisti.
-Problemet er at du må gi dette folket et håp. Du må gi de det de vil ha, og de vil ha sin egen stat. Når du okkuperer området som er basis for denne staten, må du møte dem med kompromisser. Lederne våre må forstå at en to-stats-løsning er det riktige. Resultatet av krigen så i starten ut til å være bra for oss. Men ganske snart gikk det opp for oss til hvilken pris vi okkuperte de palestinske landområdene. Vi betaler fortsatt for dette idag – og vi betaler dyrt.

-Hva skulle Israel gjort annerledes? spør jeg.
-Jeg tror at hvis Israel hadde forsøkt mer aktivt å komme fram til en fredsløsning med palestinerne, og hvis de arabiske landene ikke hadde tvunget palestinerne til ikke å annerkjenne Israel, så kunne mye vært annerledes idag, svarer han.
Disse ordene kommer fra en av dem som okkuperte landområdene palestinerne gjør krav på.

Benvenisti tror han har mange israelere med seg når han sier at Israel må trekke seg helt ut fra Vestbredden og Gaza, og la palestinerne opprette sin egen selvstendige stat.
Selv øst-Jerusalem er Benvenisti villig til å gi slipp på.
-Vi vil aldri gi opp retten til å besøke Klagemuren, men det må kommes fram til kompromisser mellom de tre religionene [jødedommen, kristendommen og islam], slik at alle får adgang til de hellige stedene.

Jerusalem: Klagemuren og Al Aksa moskeen
Jødenes helligste plass, Klagemuren, ligger i den israelsk-okkuperte Gamlebyen i Jerusalem.
Oppe til høyre er kuppelen på Al Aksa moskeen. (Foto: Fredrik)

Rafi Benvenisti ble pensjonert fra det israelske forsvaret (IDF) som oberstløytnant, etter å ha kjempet i fem kriger (Suez i ’56, de israelsk-arabiske krigene i ’67 og ’73, Libanon-krigene i ’78 og ’82). Han er en av mange som har satt livet på spill for Israel. Men han mener at politikerne har sviktet, og at mer kunne vært gjort for komme fram til en varig fredsavtale med palestinerne.

08.jun.2007 @ 19:46av Hans Kr.

Bra vinkling Fredrik.
Og interessante synspunkter fra en person som jo faktisk har vært en vesentlig del av det israelske systemet.
Hvis det er nok personer i Israel med denne holdningen, burde det kanskje også snart være grunnlag fr et skikkelig fredsalternativ..
Istedenfor denne stadige gjengjeldelsess-prossessen.
Øye for øye og tann for tann har nå i 40 år vist at ikke nytter.Dermed bør noen kanskje snart innse at man MÅ begynne å tenke i nye baner.

09.jun.2007 @ 16:06av Fredrik Græsvik

ja. Benvenisti var en av hovedarkitektene bak den israelsk-jordanske fredsavtalen i 1995. Han hadde ansvaret for å tegne opp de økonomiske sidene av avtalen, og jobbet tett med utenriksminister og senere statsminister Shimon Peres.

12.jun.2007 @ 00:47av

Hei Fredrik
Du som har opplevd denne konflikten på nært hold og følt den på kroppen av og til, er det mulig å forklare noenlunde forståelig og lettfattelig hvorfor den har blitt så fastlåst som den har blitt?
Benvenisti forklarer jo utgangspunktet men hvorfor har det så gæli som det har blitt? Og hvorfor ser det ut som at det er klin umulig å løse denne floken?

12.jun.2007 @ 16:20av Fredrik Græsvik

Ikke kort! Det er jo å forklare konflikten jeg forsøker å gjøre gjennom reportasjene mine. Men jeg tror at et stikkord for hvorfor det er så fastlåst er HAT. Hat bygd opp gjennom generasjoner.