En varm hilsen fra en fredelig sandstrand

(Frishman Beach – Tel Aviv) Tidlig juni i Tel Aviv. Den deiligste tiden av året her. Jeg har rigget meg til på en av strendene i byen. Her helt innerst i Middelhavet er vannet godt og varmt også tidlig på sommeren. Jeg har allerede vært ute i vannet en tur. Hoppet inn i de frådende bølgene. Svømt under vann mens pusten sakte siver ut av meg, så opp til overflaten igjen. Lekt i sjøen som en unge.

For 12 shekel (ca 17,-NOK) har jeg leid meg en seng ved vannkanten. En servitør kommer med biter av kald vannmelon, cappucino og milk shake. Livet er ganske deilig i blandt. Jeg pusser olje og krem vekk fra solbrillene og fisker en bok om krigen i Irak opp av sekken. Når jeg blir lei lav å lese, legger jeg meg på maven, plugger MP3-spilleren i ørene, så lukker jeg øynene og forsvinner til en annen verden, mens en forsiktig bris fra havet sørger for at det ikke blir for hett.

På sengene til venstre for meg ligger tre nydelige israelske jenter i 20-års-alderen og soler seg. Til høyre, skjermet av to parasoller, sitter et russisk-talende ektepar og spiser medbrakt niste. De drikker øl fra flasker, bryter biter av brødet som de dypper i Hummus. De har med seg nedsyltede agurker og rødbeter, og masse frukt. Etter en stund sovner han. Snorkingen når meg såvidt gjennom suset fra bølgene. Litt lenger vekk sitter to unge gutter. De røyker vannpipe og plystrer etter bikinikledde jenter som går langs stranden. En og annen jogger farer forbi. De løper der sanden er hardest, helt nede ved vannkanten. Noen av joggerne har en hund pesende på slep. Småbarnsforeldre går ut i det brusende vannet med unger som hyler av begeistring når vannet slår mot dem.

Fra tid til annen brytes stillheten av badevakten som kommer med sine skingrende advarsler til de som svømmer for langt ut. Når folk ikke respekterer det røde flagget hans, slår han mikrofonen på, og roper vekselvis hebraiske, russiske og engelske gloser til de badende langt der ute – gjennom en rekke høytalere montert på taket av vakttårnet.
Tel Aviv Beach
Hadde det ikke vært for det israelske flagget som vaier ved siden av det røde, kunne du tatt tårnet for å være på en strand i California – og tenkt at Pamela Andersson hvert øyeblikk ville komme løpende ned fra tårnet med flagrende hår og rød bikini for å redde en heldig stakkar. Det tenker iallefall jeg. (Foto: Fredrik)

I femten år har jeg hatt gleden av å bruke Tel Avivs strender. Det er ikke så mange badende her som det pleide å være. Konflikter og kriger skremmer vekk turister og besøkende. Etter fjorårets krig med Hisbollah er det ventet en dramatisk nedgang i år. De stadige væpnede sammenstøtene med palestinerne skremmer enda flere vekk. Folk finner andre, fredeligere reisemål.

Jeg stikker føttene ned i den varme sanden. Det er godt. To Cobra angrepshelikoptere med raketter festet til sidene flyr sørover – kanskje på vei til Gaza? Med jevne mellomrom flyr overvåkingsfly lavt langs stranden – disse flyene følger hele kyststripen for å forhindre uønskede inntrengere i å komme sjøveien. Bomber har blitt plantet på badestrendene før. Det er skyfritt og tjuefem grader i skyggen. Det russisktalende ekteparet hopper opp og ned ute i bølgene, iført hver sin glorete badehette. De tre jentene tar på seg uniformene sine, henger rifler og maskinpistoler over skuldrene, og går opp fra stranden. Kanskje de har en krig de må krige? To angrepshelikoptere av typen Apache kommer flyvende sørfra – uten raketter. Kanskje de kommer fra Gaza?

Det er deilig å ligge sånn på stranda en fridag, og kjenne sola varme.