Bok om Russland (og om ytringsfrihet)

Anna Politkovskaja: Putins Russland

Anna Politkovskaja: Putins Russland, Cappelen 2005 (Originaltittel: Putin’s Russia, Harvill Press, London, 2004) 352 sider.

I denne boka tegner Politkovskaja et bilde av et gjennomkorrupt Russland. Et land hvor korrupsjonen strekker seg helt fra den enkelte bodhandler på markedet til toppen av det politiske systemet. Hun gir president Vladimir Putin skylda for at korrupsjonen får lov å fortsette. Boka beskriver korrupsjon i Forsvaret, ved domstolene, hos gateselgere og forretningsfolk.

Med denne boka skaffet Politkovskaja seg utvilsomt svært mange, mektige og farlige fiender. Trolig var det derfor hun ble myrdet utenfor sin egen leilighet i Moskva høsten 2006. Drapet skjedde på Putins bursdag, 7. oktober. Kanskje var drapet en hilsen til presidenten Politkovskaja kritiserte? En bok som ikke bare handler om korrupsjon, men om en modig journalists vilje til å trosse farer og advarsler, og til å følge sitt kall.