Bok om Tsjetsjenia: En reise i helvete

image17

Anna Politkovskaja: En reise i Helvete. Pax Forlag, Oslo 2006.152 sider. (Originaltittel: Voyage en enfer – journal de Tchetechenie, Editions Robert Laffont, Paris 2000).

7. oktober 2006 ble russiske Anna Politkovskaja drept utenfor sin egen leilighet i Moskva Hun ble skutt med flere kuler på kloss hold. Det er all grunn til å tro at det er hennes arbeid som journalist og forfatter som er bakgrunnen for drapet. Politkovskaja skaffet seg mange fiender med sine mange kritiske artikler om Tsjetsjenia-krigen i avisen Novaya Gazeta. Til tross for utallige trusler og flere drapsforsøk fortsatte hun å skrive om det hun kalte Russlands “skitne krig”.

En reise i helvete er en samling reportasjer basert på Politkovskajas reiser til Tsjetsjenia i 1999 og 2000. Reportasjene beskriver det helvete sivilbfolkningen gjennomgår i krigen. De beskriver også de håpløse forholdene for russiske soldater som er utkommandert til å kjempe en krig i Kaukasus. Hun hudfletter også russiske kolleger, som hun beskylder for ikke å drive skikkelig journalistikk i Tsjetsjenia.