Olmert må gå!

Ehud Olmerts dager som statsminister er snart historie. Iallefall hvis flertallet av israelerne får det som de vil. En israelsk meningsmåling viser at 0% – ingen! – tror at statsministeren er den som best er istand til å lede landet trygt gjennom nok en krise. 65% av velgerne ønsker at han trekker seg så raskt som mulig. Israelernes krav er klart: Olmert må gå!

Winograd-rapporten som ble lagt fram 30. april er en israelsk granskningsrapport. Den gir statsministeren hovedansvaret for at så mye gikk galt for Israel under krigen ifjor sommer. Et ansvar han må dele med forsvarsminister Amir Peretz og den allerede agåtte forsvarssjefen. Israel gikk ifølge rapporten til krig på sviktende etterretningsgrunnlag. IDF (den israelske hæren) var ikke forberedt på den motstanden de ville bli møtt med. Israel gikk til krig uten skikkelige forberedelser. Og IDFs reservestyrker var ikke godt nok utrustet. Rapporten viser også til at forsynings- og logistikksystemet sviktet.

I juli i fjor tok den libanesiske Hisbollah-militsen to israelske soldater til fange. Olmert var allerede rammet av en krise som følge av at en palestinsk gruppe tok seg inn i Israel fra Gaza og kidnappet den israelske soldaten Gilad Shalit. Olmert ble tvunget til å foreta seg noe – raskt. Derfor iverksatte han et angrep på nabolandet i nord. Et angrep som var ment som et angrep på Hisbollah, men som drepte over 1000 libanesere, de fleste sivile. Krigen pågikk i over en måned. Hisbollah fyrte av flere tusen raketter og granater sørover mot Israel. De fleste av de 160 israelerne som omkom, var soldater.

Etterhvert som de sivile tapene ble stadig tydeligere for omverdenen, økte det internasjonale presset på Israel for å stanse kamphandlingene. Selv opprettet jeg base i den sør-libanesiske byen Tyr, sammen med fotoredigerer Aage Aune. Fra huset vi leide hadde vi orkesterplass til krigen og bombingen. Vi tok oss rundt i den krigsherjede landsdelen for å dokumentere ødeleggelsene. For oss ble det viktigste å vise hvordan sivilbefolkningen var fanget i bomberegnet. Flere av de som forsøkte å rømme vekk fra krigen, opplevde at flyktningekolonner ble angrepet. Vi så også hvordan Hisbollah fyrte av sitt skyts mot sivile byer og landsbyer sør for grensa.

195117-12
En utbombet landsby i Sør-Libanon sommeren 2006. (Foto: Fredrik)

I midtøsten regnes Hisbollah av mange som krigens vinner. De ga den overlegne israelske hæren uventet mye motstand. Det internasjonale presset tvang Olmert til å avslutte kampene før Hisbollah var knust.

Sikkerhet er det viktigste for israelerne. Omgitt av fiender har de lært seg til å prioritere sikkerhet og forsvar. Israelerne vil ikke ha en statsminister som svikter når det gjelder sikkerhet. Da vil de ha en ny statsminster. Blir det nyvalg, ligger Likud og Benjamin Netanyahu an til å vinne. Derfor vil Olmerts parti heller løse dette internt, ved å ommøblere litt i regjeringskontorene. En løsning er at Olmert og forsvarsministeren tar ansvar for det som gikk galt og trekker seg. Utenriksminister Tzipi Livni mener at det er det eneste riktige de to herrer kan gjøre. Hun har også gjort det klart at hun tar på seg oppgaven med å lede regjeringskoallisjonen videre. Utnevnes Livni til statsminister, blir hun Israels andre kvinnelige statsminister etter Golda Meir (staten Israels fjerde statsminister 1969-74).