Palestinerne taper

12. mars forsvant kollega Alan Johnston på Gazastripen. BBC journalisten var på vei hjem fra BBC’s Gazakontor da han ble borte. Johnston ble trolig kidnappet. De siste to årene har militante palestinske grupper bortført en rekke utlendinger, blandt dem flere journalister. Men det vanlige er at bortførte journalister på Gazastripen løslates i løpet av få timer eller dager.

23. april kom meldingen om at en hittil ukjent gruppe som kaller seg Tawhid og Jihad brigadene påstod å ha drept Johnston. Dette er senere tilbakevist av palestinske myndigheter, som mener å vite at Johnston er i live.

image1
BBC’s Alan Johnston. Er han fortsatt i live? Ble han bortført?

Siden Fatah tapte valget til Hamas i fjor, har det blitt vanskeligere og farligere for utenlandske journalister på Gazastripen. Frustrerte Fatah-tilhengere utgjorde en direkte trussel mot vestlige journalister etter valget. Dette toppet seg etter bråket rundt Muhammed-tegningene. I begynnelsen av februar 2006 ble de fleste vestlige journalister evakuert fra Gaza etter trusler fra militante grupper. En gruppe som kalte seg Yassir-brigadene forsøkte å sette oppe en felle for undertegnede i byen Rafah 2. februar. En advarende telefon førte til at jeg slapp unna med et par minutters margin.

Flere kolleger har det siste året opplevd ubehagelige episoder. Å reise til Gaza på reportasjeoppdrag har blitt svært farlig. Fra tid til annen pågår det væpnede kamper mellom rivaliserende militante grupper. Israelske styrker gjennomfører også angrep – angrep som ofte rammer tilfeldig. Bortføringer av vestlige journalister og hjelpearbeidere har vært gjennomført av personer og grupper som ønsker å oppnå egne fordeler. De bruker gislene som pressmiddel overfor palestinske myndigheter. Og myndighetene misliker situasjonen fordi palestinerne er så avhengige av vestlig økonomisk og politisk støtte.

Det er palestinerne som taper på dette. Den antatte bortføringen av Johnston tvinger redaksjonene med å være svært forsiktige når de vurderer å sende vestlige journalister inn til Gaza. Resultatet er færre reportasjer fra de palestinske områdene. Færre reportasjer som dokumenterer palestinernes lidelser og behov for internasjonal hjelp og støtte. Derfor jobber palestinske myndigheter og presseforeninger for at Johnston skal bli løslatt. Hver uke arrangerer palestinske kolleger demonstrasjoner for å markere avsky mot bortføringen av Johnston.

Uken etter at Johnston forsvant var jeg på jobb i Gaza By. Logistikken rundt slike reportasereiser blir stadig mer komplisert på grunn av den uoversiktelige sikkerhetssituasjonen. Frykten for å bli kidnappet eller utsatt for andre voldelige handlinger øker. Palestinske journalister jeg har snakket med er fortvilet over situasjonen.

Trykk på lenken til høyre for å få vite mer om BBC’s Alan Johnston og for å se hvordan du kan delta i et opprop om å få Johnston løslatt.

25.apr.2007 @ 16:46av Ole Haavardsen

Hvordan tør du å reise rundt i Gaza? Er du redd for å bli kidnappet selv? Og kjente du Alan?

25.apr.2007 @ 17:10av Fredrik

Som jeg skrev – det er komplisert å bevege seg på Gazastripen pga sikkerhetssituasjonen.
Men jeg har jobbet i de palestinske områdene siden den første Intifadaen (som sluttet med undertegningen av Oslo-avtalen høsten 1993). I løpet av denne tiden har jeg opparbeidet meg et nettverk med kontakter og kolleger i regionen. Når jeg reiser til Gaza sørger jeg for at folk jeg stoler på møter meg på den palestinske siden av grensa. Det er slutt på de dager da jeg gikk ut i Gaza By for å spise eller nyte en Nargila (vannpipe) på en tilfeldig restaurant i Gaza. Nå planlegges alle bevegleser og forflytninger nøye. Sikkerheten er det viktigste. Ja. jeg er livredd for å bli kidnappet. Hva Gruppen som forsøkte å få tak i meg i fjor ville, vet jeg ikke. Men trolig ønsket de å kidnappe meg, eller drepe meg for å hevne Muhammed tegningene. De gjorde det iallefall klart at nordmenn og dansker ville bli drept.
Jeg kjenner ikke Alan personlig, men har møtt ham på flere oppdrag de siste årene.

25.apr.2007 @ 23:11av Hans Kr.

Spennende lesning Fredriks, og det sier seg vel selv at man i slike situasjoner må ta sine forholdsregler.

Men litt på siden, og kanskje ikke et spørsmål du vil/kan svare på her.

Etter dine snart 15 år i denne delen av verden, og med det kjennskapet du etter hvert har opparbeidet deg til de involverte. Offisielt og uoffisielt.

Hvordan ser du på muligheten for at Palestinere og Israelere en gang i fremtiden vl kunne leve som stort sett gode naboer?

26.apr.2007 @ 09:29av Fredrik

Svarer gjerne på spørsmålet, men er veldig usikker på svaret.
Det er en svært, svært lang vei fram til israelerne og palestinerne kan leve fredelig sammen. Men den veien må de før eller siden gå. Kommer det et sterkt press fra USA, kan en fredsavtale (trolig en som inkluderer en tostatsløsning) inngås. Men så må partene gjennom en forsoningsprosess som jeg tror vil ta iallefall en generasjon. Det handler om å bygge ned ikke bar murer og fysiske sperrer, men hat.

26.apr.2007 @ 10:05av Jan

Tror du Johnston noen gang dukker opp igjen?

26.apr.2007 @ 11:14av Fredrik

Ja jeg tror nok vi får vite hva som har skjedd. Men det lover ikke bra at det ikke har kommet klare livstegn fra ham. Likevel hevder jo palestinske myndigheter at de vet at han er i live. De vet forhåpentligvis mer enn de sier offentlig.

26.apr.2007 @ 15:09av Kristian Kahrs

Hei Fredrik

I de dramatiske ukene før krigen i Irak i 2003 vurderte jeg muligheten til å vente på amerikanerne i Baghdad. Men som frilansjournalist fikk jeg aldri noen medieorganisasjoner til å dekke utgiftene som krigsjournalist. Derfor ble jeg hjemme, men jeg fulgte nøye med på deg og TV2 teamet. Jeg forsto ikke helt hvordan du tenkte da dere trakk dere ut. Hva var forskjellen på deg og Åsne? Forøvrig tror jeg Åsne, Harald Henden og Kim Riseth er journalister med baller i norske medier. Så vidt jeg vet, var de de eneste norske journalistene som var i Irak under hele krigen til amerikanserne tok Baghdad. Jeg inkluderer ikke megselv siden jeg ikke var i Baghdad under bombingen.

26.apr.2007 @ 15:23av Fredrik

Jeg dro ut fra Irak fem dager før Bagdad falt, og ble erstattet med to andre team fra TV2. På det tidspunktet hadde jeg vært p&aring
; reise i to måneder, og synes det var ok å reise hjem. Hadde jeg visst at det bare var noen få dager igjen av krigen, hadde jeg neppe tatt sjansen på å kjøre ut da vi gjorde.
Det var heldigvis ikke jeg alene som hadde ansvaret for å dekke Irak-krigen.
TV2 er det eneste norske mediet som hadde egne medarbeidere inne i Irak da krigen startet. Vi var også der da kampene var over 9. april 2003.
Jeg synes forøvrig at din karakteristikk av kolleger blir for useriøs til å kommenteres.

26.apr.2007 @ 16:44av Kristian Kahrs

Seriøs eller ikke, det får være din vurdering, men jeg har stor respekt for jobben du, Åsne, Harald og Kim gjorde under Irak-krigen. Åsne står i særstilling fordi hun hadde guts nok til å være alene uten støtte fra noen medieorganisasjon i ryggen, og Kim og Harard hadde enestående reportasjer da de var med amerikanerne på vei inn mot Baghdad. Jeg har kjent Kim som en rivende dyktig reporter siden jeg ble kjent med han i Arbeider-Avisa i 1993. Så vidt jeg er kjent med var ingen andre norske journalister med amerikanerne på vei inn. Vi må vel kunne si at VG også var i Irak under hele krigen også?

06.mai.2007 @ 21:21av Hans Kr.

Hei på deg…

Synes faktisk det er lite informasjon å finne om Alan Johnston og hans skjebne.
Har ikke funnet noe nytt om saken de siste dagene.

Tror du dette kan være en besvist strategi i forbindelse med håp om en frigivelse?

07.mai.2007 @ 14:09av Fredrik

Ja, tror at det jobbes iherdig i kulissene med en løsning. Fra palestinske myndigheter har det de siste par ukene kommet gjentatte forsikringer om at Johnston fortsatt er i live.
Snakket i formiddag med en palestinsk kollega i Gaza. Han bekrefter at det får rykter om at Johnston lever, og at myndighetene jobber for å få ham løslatt.

08.mai.2007 @ 01:50av Hans Kr.

Flott.
Vi får håpe at dette løser seg-
Er synd at journalistene som i størst mulig grad forsøker å fortelle hva som skjer i slike konflikter blir skadelidne på denne måten.

Er jo et tap for begge parter i en konflikt, når man begynner å “drepe” budbringeren.

Og det er vel tydlig at vi ser en økning av antall skadde kollegaer de siste årene.