Fotballhelgen – uke 34

For mange vil denne helgen føles som lite mer enn et vorspiel til den store festen mandag kveld – men som de fleste har opplevd leverer ofte vorspielet minst like godt som det som kommer etter…

Fredag

Chamakh-entusiast Mario Götze, mannen med Bundesligas nyeste twitter-passord, ble passe upopulær hos de gulsvarte hipsterheltene i vår da gikk hen og signerte for Bayern München. Men for tredje sommer på rad har Dortmund bevist at det handler ikke om hvem du mister, det handler om hvem du ersatter de med. Real Madrid rapper Nuri Sahin? Dortmund henter Ilkay Gündogan. Shinji Kagawa går til Manchester United? Dortmund henter Marco Reus. Mario Götze begår høyforrederi og går til Bayern? Dortmund henter Henrikh Mkhitaryan OG Pierre-Emerick Aubameyang. Det norske uteliv har intet å by på som topper det å se Dortmund spille høyoktansfotball på Westfalenstadion, så absolutt ingen grunn til å bruke fredagskvelden på noe annet enn fotball.

 

Samtidig, dersom Dortmund ikke får dine safter til å sive, så skal også Monaco i aksjon mot Toulouse. Rybolovlevs nyopprykkede lekelag høvlet over Montpellier i stor stil forrige helg, og selv om det er tidlig å konkludere noe som helst ser de ut om de kan bli en verdig utfordrer til PSG allerede denne sesongen. Storkjøpene får naturlig nok mest oppmerksomhet, men mot Montpellier var det faktisk akademiproduktet Yannick Ferreira Carrasco som imponerte mest. I han og Lucas Ocampos på motsatt ving har Monaco kantspillere som kommer til å gi veldig mange sidebacker veldig vondt i hodet i årene som kommer.

 

Lørdag

Lørdag formiddag klokken 13:45 vil vi endelig få svaret på spørsmålet alle har lurt på: Hvem er egentlig raskest, Per Mertesacker eller Michael Jackson-statuen utenfor Craven Cottage? Etter hjemmetapet mot Aston Villa har dette plutselig blitt en frykelig viktig kamp for Arsene Wenger og hans disipler. Selv om borteseieren mot et veikt Fenerbache gjorde mye for å roe rødhvite nerver i Nord-London ville to poengtap av to mulige i serien utløse katastrofealarmen igjen – og det vil neppe gjøre det lettere for Wenger å overtale potensielle rekrutter om at Arsenal er et blivende sted for en stjernespiller. Man sitter likevel med følelsen av at Arsenal burde takle Fulham greit. Med arbeidsjern som Dimitar Berbatov, Adel Taarabt og Darren Bent i spissen virker Fulham som et lag som skal få slite mot topplagene denne sesongen

 

Etter kamper mot Arsenal og Chelsea har Aston Villa vist tydelige tegn på det mange har mistenkt: Paul Lamberts unggutter kommer til å bite veldig godt fra seg denne sesongen. Benteke er en fryktelig vanskelig spiss å håndtere, og selv om laget rundt han har begrensninger jobber de iherdig og har stadig lavere feilprosent. Mourinhos flåsete kommentarer om Lambert etter kampen på onsdag bør skotten ta som et stort kompliment – for portugiseren legger seg stort sett bare ut med folk han føler seg truet av. Liverpool viste fine tendenser mot Stoke, og hadde ikke Begovic vært i det vrange hjørnet i Stoke-målet ville seieren blitt langt større. Aston Villa – Liverpool bør bli et fascinerende skue.

 

Av og til kan nedgangstider ha positive ringvirkninger. Italia som nasjon har sett bedre dager (en bekjent av undertegnede forklarte det fint tidligere denne uken: «I came to London because in Italy nothing works»), det samme kan i stor grad sies om fotballen. Stadionene er blant de mest slitte og umoderne i Europa, investeringsviljen hos de rike eierne er ikke det den en gang var, og på banen er det egentlig kun Juventus som kan utfordre Europas aller beste. Men en positiv konsekvens av dette er at klubbene, også de større klubbene, nå satser mer på ungdom og mindre på dyre stjerner. Milan, som lenge har vært klubben der superstjerner drar for å dø, har nå en ung og ekstremt spennende spissrekke i Mbaye Niang (18), Mario Balotelli (som fortsatt bare er 23) og Stephan El Sharaawy (20). Alle tre har både kvaliteter og eksentrisiteter, og selv om det skal mye til at de kan skyte Milan til Scudetto denne sesongen skal det bli bra underholdene å se de prøve. Lørdag serieåpner Milan borte mot nyopprykkede Hellas Verona, og det er lov å håpe på fyrverkeri.

 

Søndag

Å vinne 5-0 på bortebane i Europa er alltid en slags prestasjon – men når motstanders høyreback får Andros Townsend til å se ut som Garrincha er det kanskje betimelig å ikke lese alt for mye inn i resultatet. Samtidig er det å slå nyopprykkede Crystal Palace 1-0 etter et straffespark kanskje ikke noe å ta av for. Men for Tottenham er det å starte sesongen bra en sjelden luksus: Før seieren mot Palace hadde Spurs kun vunnet to åpningskamper i Premier League siden 2003. På ti forsøk hadde de tapt seks åpningskamper, og kun scoret sju mål. Bale-sagaen ser ut til å gå mot sin uunngåelige konklusjon, og selv om Willian glapp til Chelsea er Erik Lamela en finfin erstatter. Søndagens motstander Swansea har Tottenham også hatt brukbar kontroll på siden de kom tilbake til Premier League, så det bør bli sesongens trejde seier på tre forsøk. Tottenham-tilhengere har all grunn til å være optimistiske. Men det er en av fotballverdens evige sannheter at akkurat når Tottenham-tilhengere har grunn til å være optimistiske pleier alt å gå forferdelig galt, så se ikke bort fra at på mandag har Lamela gått til Arsenal, Bony scoret hat-trick på White Hart Lane og Joe Lewis tapt alle sine penger på terning.

 

Det er umulig å si hva Barcelonas nedsabling av Levante forrige helg egentlig betyr. Er Barcelona egentlig for gode for dette her, eller var det Levantes nihilistiske forsvarsspill som førte til at det stod 6-0 til pause? Det er fristende å tro at sannheten er, som den ofte er i La Liga, et sted midt mellom de to. Malaga, som tril tross for stjerneflukten bare var en keepertabbe unna å ta poeng fra Valencia forrige helg, bør kunne gi de katalanske overmenneskene bedre motstand nå på søndag. Det spekuleres også i at Messi kanskje må stå over for Barcelona, og at Neymar vil få sin første kamp fra start. Alle fotballhjerter gleder seg til å se hva det nå mandelløse vidunderet fra Brasil kan utrette i Barcelona-drakten – hvert fall alle som ikke stiller i forsvarsrekken til Barcelonas motstandere. De er nok mest stressa.

 

Samtidig søndag kveld skal Paris Saint-Germain ut i en potensielt litt kødden bortekamp mot nyopprykkede Nantes. Mot Ajaccio forrige helg presterte PSG å spille uavgjort 1-1 til tross for en skuddstatistikk på tøysete 39-1. Det betyr at Laurent Blancs menn nå står med kun to poeng på de to første kampene, mens Monaco har seks av seks mulige. Innen søndag kan Monaco være hele sju poeng foran, og skulle PSG da finne på å snuble vil de allerede ha satt seg selv under et voldsomt press. Og da kan det bli nokså ukoselig for Laurent Blanc å sitte som åttendevalg i trenerstolen.