Sepps strategiske solstikk

 
«Man kan ikke kjøle ned et helt land». Sepp Blatter, FIFA-president og alle koldtbords verste mareritt, har oppdaget det alle andre allerede var klar over – at å avholde et VM i fotball midt i ørkenen om sommeren er fullstendig galskap. Det virker på overflaten som en ny latterlig vending i en allerede latterlig saga, for var ikke Sepp allerede klar over dette problemet da FIFA i 2010 ga 2022-VM til Qatar? Svaret er at selvsagt var han det, og da er det mer interessante spørsmålet dette: Hvorfor tar Blatter grep først nå?

 

Det er fristende, lett, forståelig og kanskje også forsvarlig å stemple Blatter som roten til alt vondt i fotballverden. Han er tross alt den synlige frontfiguren for en organisasjon som har flere problemer enn Jay-Z, og han bygger stadig opp under dusteimaget ved å si fullstendig latterlige ting. Hans intenst fordummende retorikk (FIFA-familien, FIFA-huset, osv.) er en konstant fornærmelse mot alle tenkende mennesker, og under hans ledelse har FIFA-skandalene kommet tett som bomstasjoner på Sørvestlandet. Men om det er mye man kan kritisere Blatter for så har han en ting på det rene: Sepp Blatter var ikke for at Qatar skulle få VM.

 

Han kan kanskje virke dum, men du overlever ikke over 14 år som president i en organisasjon som FIFA dersom du ikke har ypperlige politiske instinkter. Blatter har sagt alle de riktige tingene om hvor flott det ville vært med et VM i en arabisk stat, både før og etter Qatar fikk tildelt mesterskapet. Men konsensusen blant de som fulgte prosessen tett er at Blatter ikke var en av de 14 medlemmene av eksekutivkomiteen som stemte for Qatar.

 

I tiden etter avstemningen var Blatter også kategorisk på at VM skulle avholdes om sommeren. Senest i år, i et intervju med The Blizzard, gjentok han tre ganger at VM skal holdes i «juni og juli», og at dette var et av VMs «grunnleggende vilkår». Så hvorfor har han nå tilsynelatende snudd?

 

Å flytte VM til vinteren er nesten umulig. De store europeiske ligaene er glad i vinterpausen sin (og Premier League er glad i sin lukrative juleperiode). Den europeiske klubbkalenderen er allerede en kabal som bare såvidt går opp, å flytte det hele for å gjøre plass til å et VM vil være et organisasjonsmessig mareritt. Samtidig vil IOC gå fullstendig amok, siden det skal være vinter-OL i januar/februar 2022. Samtidig vil de tapende VM-søknadene saksøke FIFA for å endret vilkårene for turneringen etter avstemningen. Alt dette er Blatter fullt klar over, akkurat som han i 2010 var klar over at det er varmt i Qatar.

 

«Jeg skal ta dette opp i eksekutivkomiteen», sa Blatter denne uken. Men dagens eksekutivkomité er ikke den samme som i 2010 ga turneringen til Qatar. Siden den gang har blant andre Mohammed Bin Hammam, Ricardo Teixeira og Nicolas Leoz, tre av Qatars viktigste støttespillere i søknadsprosessen, forsvunnet. Qatar har langt færre venner på eksekutivkomiteen nå enn de hadde i 2010. Dersom de kommer frem til at et VM i Qatar om sommeren ikke er mulig, og det viser seg at å flytte turneringen til vinteren heller ikke er mulig, da har Qatar et problem.

 

Skulle FIFA finne på å ta VM fra Qatar vil de naturligvis også bli saksøkt, da av de multinasjonale selskapene som har vunnet kontrakter i Qatar for konstruksjon av stadionanlegg, infrastruktur, og andre tjenester. Men det virker som om alle andre løsninger enn et potensielt katastrofalt ørken-VM under sommersolen uansett vil resultere i mange sinte advokater. Å endre vertsnasjon etter avgjørelsen har blitt tatt kan virke ekstremt, men det har skjedd før. 86-VM ble flyttet til Mexico da det ble klart at Colombia ikke ville klare å arrangere turneringen.

 

Blir Qatar fratatt VM vil den logiske løsningen være å gi turneringen til søknaden som kom på andreplass – USA – eller å holde en ny avstemning (der USA også vil stille meget sterkt). USA var, tilfeldigvis, søknaden Sepp Blatter skal ha stemt på og støttet. Akkurat det slaget tapte han, men krigen er ikke nødvendigvis over helt enda.