Fotballhelgen – uke 17

Nedrykksdrama i England, van Persie tilbake på Emirates og Champions League-jakt i Spania.

 

Fredag

For andre uke på rad har ikke fredagen de helt store fristelsene å by på, men Sochaux – Lille i Ligue 1 kan fort bli et severdig oppgjør. Sochaux er et litt merkelig lag i den forstand at de ligger på nedrykksplass – men har likevel slått alle de fire lagene øverst på tabellen (PSG og Marseille ble slått 3-2 og 3-1 hjemme, Lyon og Saint-Etienne ble slått 1-0 og 2-1 borte). Sochaux har faktisk bare vunnet to av sine siste 12 kamper, men de to seierene kom mot PSG og Lyon. Lille har råsterke 8 seiere på sine siste 10 kamper, og har for alvor hengt seg på i kampen om en Champions League-plass. Siden Sochaux har en mystisk evne til å løfte seg mot topplagene bør dette bli interessant.

 

Lørdag

Kampen om å unngå nedrykk fra Premier League har vært underholdene å følge denne våren, og selv om Reading og QPR nå er fullstendig fortapte er det enda relativt åpent hvem som slår følge ned. Ser man på tabellen er det nærliggende å tenke at det står mellom Aston Villa (34 poeng) og Wigam (31 poeng), men undertegnede sitter hvertfall med følelsen av at begge disse kommer til vinne et par kamper til denne sesongen. Dette betyr at Stoke (37 poeng), Newcastle (37 poeng), Sunderland (37 poeng) og Norwich (38 poeng) alle har grunn til å føle seg utrygge. Flere av lagene i faresonen skal også møte hverandre i løpet av de siste fire rundene, så det vil etter alt å dømme være høydramatisk i bunnen til siste slutt.

 

På lørdag starter denne dramatiske innspurten med Stoke mot Norwich, samt Wigan mot Tottenham og Newcastle mot Liverpool. Om et av lagene skulle ta tre poeng i Stoke – Norwich vil det gjøre mye for å trygge PL-eksistensen, mens dersom Newcastle skulle tape mot Liverpool begynner faktisk situasjonen å se svært farlig ut for Alan Pardews menn. Etter Liverpool-kampen har de en vrien bortekamp mot West Ham, tre sikre poeng mot QPR og så hjemmekamp mot et toppmotivert, Champions League-jagende Arsenal.

 

Dersom Wigan og Villa skulle vinne noen kamper og Paolo Di Canio-effekten fortsetter i Sunderland kan dette bli riktig, riktig skummelt for Newcastle. En seier mot Suarez-løse Liverpool hadde passet godt for å si det veldig mildt. Wigan ligger dårligst an på tabellen av disse, men har vist før at de trives på oppløpssiden og at de kan plukke poeng fra hvem som helst. Med ingen gullstrid noe sted i de store Europeiske ligaene er nedrykksdramaet i Premier League et av de mest interessante narrativene å følge med på denne våren, og kampene på lørdag vil gjøre mye for å sette agendaen for de gjenstående ukene.

 

Søndag

Robin van Persie. Fra et kladt og kalkulerende utgangspunkt var det helt riktig av Arsenal å selge han. Selv med van Persie er ikke dette et Arsenal-lag som realistisk sett kunne kjempet om ligatittelen, og selv uten han burde Arsenal klare å kvalifisere seg til Champions League igjen. Altså var det riktig å ta pengene, fremfor å tviholde på en spiller som ville bort og som hadde dratt gratis denne sommeren uansett. Men likevel, å selge sin kaptein og toppscorer til en av ligarivalene er problematisk. Rasjonelle argumenter og tanker om ansvarlig klubbdrift vil være en særdeles fattig trøst på søndag når van Persie kommer tilbake til Emirates, nå som Premier League-mester. Det er heller ikke totalt usannsynlig at Arsenal denne helgen blir senket av nettop van Persie, og forbipassert av både Chelsea og Tottenham på tabellen. Det vil da være få i Nord-London som føler salget var riktig, ansvarlig klubbdrift eller ikke.

 

Forrige søndags oppgjør mellom Valencia og Malaga leverte som ventet fyrverkeri. Eller, det vil si, det ble seks minutter med fyrverkeri. Da det stod 24 minutter og 50 sekunder på klokken var stillingen 0-0, da det stod 30 minutter og 48 sekunder var stillingen 4-0. Det var en fantastisk demonstrasjon av effektiv angrepsfotball, samtidig som spesielt Martin Demichelis demonstrerte tidvis surrealistisk stopperspill. Denne helgen møter Valencia Real Sociedad til kamp om den livsviktige fjerdeplassen. Valencia har en gjeld på 400 millioner euro, har to stadioner (en falleferdig som de ikke får solgt og en halvferdig som de ikke har råd til å gjøre ferdig), og går en svært usikker fremtid i møte på alle måter. En sesong uten Champions League-penger er virkelig ikke noe Valencia har godt av akkurat nå.

 

Read Sociedad på sin side har levert en fantastisk sesong. De ligger an til å havne på øvre halvdel av tabellen for første gang siden andreplassen i 2002/2003-sesongen, og ikke bare det, de ligger på fjerdeplass med seks kamper igjen. Champions League-kvalifikasjon er en reell mulighet. De var det første laget som slo Barcelona og de var det første laget som tok poeng borte mot Atletico Madrid. Valencia ligger to poeng bak på en femteplass, og oppgjøre mellom de to kan fort bli helgens høydepunkt.