Fotballhelgen – uke 13

Snublefesten i toppen av Ligue 1 ruller videre, Totti er i mirakel-form og kampen om å få bli værende i Premier League spisser seg til.

 

Fredag

Noen har en hytte, noen drar på solferie, andre sitter hjemme å irriterer seg over at alt er stengt. Uansett hva man måtte bruke langfredag til så er det Frankrike som gjelder for de fotballfrelse. Den eneste spennende gullstriden i de store europeiske ligaene ruller videre fredag kveld, når Paris Saint-Germain tar imot de regjerende mesterne Montpellier.

 

At Montpellier vant Ligue 1 i fjor var et av de største sjokkene i europeisk klubbfotball de siste par tiårene, og de har forståelig nok slitt med å følge opp suksessen denne sesongen. De ligger likevel på syvendeplass og har mer enn nok kvalitet i laget til å skape trøbbel for PSG. Spesielt playmakeren Younes Belhanda, en gjenganger i alle verdens ryktespalter de siste 12 månedene, er en mann å se opp for. PSG-gutta har nok et halvt øye på storkampen mot Barcelona neste uke, og skulle de snuble her ligger alt til rette for at Lyon og Marseille kan skape ny spenning i toppen.

 

Lørdag

Bare siden nyttår har Southampton klart uavgjort mot Arsenal, uavgjort borte mot Chelsea, og de har slått både Manchester City og Liverpool hjemme. Lundekvam-laget fra sørkysten virker å trives med å spille mot storlag, og derfor kan det fort bli spennende på lørdag når Chelsea kommer på besøk. Av lagene som kniver om de siste to Champions League-plassene i Premier League er nok Chelsea det som har best spillermateriell, men i 2013 har de likevel gitt bort poeng mot QPR, Southampton og Reading. På sitt beste er Chelsea glimrende, men man føler seg aldri helt trygg på at de ikke kommer til å rote det til for seg selv. Southampton – Chelsea bør bli en severdig affære.

 

Vi har kanskje fått en ny pave, men den virkelige kongen av Roma heter Francesco Totti. Og om du har lest den setningen litt for mange ganger de siste par ukene så er det fordi det er en sannhet som tåler repitisjon. Du må gjennomføre minst to mirakler for å bli utnevnt til helgen i den katolske kirken – Totti har som regel minst to involveringer som grenser til det overnaturlige i hver kamp han spiller. Helsparket hans mot Parma i forrige runde var et av sesongens høydepunkt så langt.

 

På lørdag møter Roma Palermo, der trenerkarusellen går sin vante gang. Palermos eksentriske eier Maurizio Zamparini lider som kjent av Trener-Tourettes’s, men årets sesong har vært fullstendig tøysete – selv etter Zamparinis lavpannede standarder: 12. september, etter tre serierunder, fikk Guiseppe Sannino sparken og ble erstattet av Gian Piero Gasperini. 13. februar fikk Gasperini sparken og ble erstattet av Alberto Malesani. Tre kamper senere, den 24. februar, fikk Malesani sparken, og Gasperini ble hentet tilbake. Den 11. mars fikk Gasperini sparken nok en gang, og hvem tok over? Guiseppe Sannino. Lykke til videre, Zamparini.

 

Søndag

Etter livsviktige seiere mot Reading og QPR kan Aston Villa ta et stort steg i retning trygghet når de tar imot Liverpool i søndagens eneste Premier League-oppgjør. Villa har hatt en merkelig sesong, for selv om de i lange perioder har sett fullstendig trøstesløse ut har det også vært fine tendenser nå og da. Seieren mot Liverpool på Anfield ble et referansepunkt for hva som bor i laget, mens 8-0 tapet mot Chelsea en uke etter viste, vel, noe annet. Denne schizofrenien var også spesielt tydelig i lokalderbyet mot Aston Villa, da de leverte en glimrende og en fullstendig håpløs omgang. Hvilket Villa-lag som møter til kamp mot Liverpool er fullstendig bingo.

 

I Ligue 1 skal Marseille og Lyon forsøke å henge med eller legge press på PSG, avhengig av hvordan Ancelottis menn klarer seg i kveld. Marseille har et vanskelig lokaloppgjør mot Nice på bortebane, mens Lyon har langt mer overkommelige Sochaux hjemme. Logisk sett burde PSG og Lyon vinne sine kamper, mens Marseille får det tøft. Men denne gullstriden har vært en snublefest, som et ungdomsdisco der alle kløner det til og ingen tar initiativ, så et mer typisk utfall er vel at alle dummer seg ut og ingen blir noe særlig klokere.