Fotballhelgen – uke 11

Tippeligastart, trenerfeide i England og heftig spissduell i Frankrike venter oss denne helgen.

 

Fredag:

 

Ingen stor fredagskveld i Europa (Deportivo – Celta Vigo, Wolfsburg – Düsseldorf og Marseille – Ajaccio. Tja), men hva gjør vel det når det endelig er avspark i vår egen Tippeliga. For det er akkurat det den er – vår. Fotballelitistene rynker kanskje på nesen, men selv om kuen på andre siden av elven kanskje ser mer fancy ut så er Tippeligaen vår ku. Og den bør, eh, melkes.

 

I kveld starter Ole Gunnar Solskjær jakten på sitt tredje strake seriemesterskap, og Viking starter jakten på, vel, jakten på å være litt mindre skuffende enn før. I en årrekke har alt ligget til rette for suksess i Stavanger, men suksessen har glimtet med sitt fravær. En sterk høstsesong i fjor gir likevel grunn til optimisme, og Veton Berisha er i ferd med å segle opp som en av ligaens heteste eksportobjekter.

 

Lørdag:

 

Swansea er en av sesongens virkelige suksesshistorier: Etter den imponerende innsatsen i Premier League forrige sesong mistet de trener Brendan Rodgers, samtidg som nøkkelspillere forlot klubben i form av Joe Allen, Gylfi Sigurdsson, Scott Sinclair og Steven Caulker. Men i fotball handler det aldri om hvem du mister, det handler om hvem du erstatter de med. Swansea har ersattet de frafalne på forbilledlig vis, og fremstår som et enda bedre lag nå. De har hatt et brukbart tak på Arsenal denne sesongen, og siden begge lag for det meste serverer severdig fotball kan dette fort bli et av lørdagens mest underholdene oppgjør.

 

Dessverre ser det ut til at det blir dårlig med spenning i toppen av de Europeiske ligaene denne sesongen. Manchester United har et forsprang på 12 poeng i Premier League, Barcelona leder La Liga med 13, Juventus ligger 9 poeng foran Napoli i Serie A og Bayern leder Bundesliga med vanvittige 20 poeng. Av disse er Juventus er det eneste laget som kanskje kan bli innhentet, men også det ser svært usannsynlig ut. Lørdag kveld møter de relativt hjemmesterke Bologna, som nå har tre strake seiere i Serie A. For spenningens del får man håpe den gamle damen snubler i sin egen kjole her, og at Napoli slår Atalanta på søndag.

 

Når det gjelder melking av vår kjære Tippeliga-ku er det liten tvil om at prosjekt Rekdal i Vålerenga vil dominere nyhetsbildet denne sesongen. Mange mener mye om Kjetil Rekdal og hans måte å gjøre ting på, men en topp motivert Rekdal med penger å bruke og en lojal klubbledelse i ryggen gir så å si alltid resultater. Når det er sagt er det vanskelig å argumentere mot at Rekdal-båten ofte havner i stormfullt farvann, og da er det kanskje passende at den kompromissløse taktikerens VIF-eventyr starter med hatoppgjør mot Brann i Bergen.

 

Søndag:

 

Han er kanskje ingen stor estetiker, men Sam Allardyce er en fargeklatt som på sin egen måte beriker Premier League-sirkuset. Hans pågående feide med Rafa Benitez er også at det dypt komiske slaget. Big Sam sa en gang, med glimt i øyet, at han aldri vil få noen toppjobb fordi han ikke heter «Sam Allardici», on han har aldri lagt særlig skjul på at Rafa Benitez er en av disse utenlandske trenerne som han ikke har spesielt mye til overs for. Rafa på sin side prøvde seg en gang i tiden på et sassy, sarkastisk comeback, og sa at Allardyce sin oppførsel og måte å spille fotball på var noe alle managere i verden prøver å imitere. «Jeg tror Barcelona vurderer å kopiere spillestilen deres». Zing?

 

Fotballen hadde vært en fattigere sport uten litt barnslig og tøysete oppførsel på sidelinjen, og vi får bare glede oss til å se hva som skjer på Stamford Bridge på søndag. Vil Sam prøve å gi Rafa buksevann? Vil Rafa tegne en obskøn kroppsdel i pannen til Sam etter han har sovnet på sofaen? Vi venter i spenning.

 

Men helgens kanskje mest interessante oppgjør finner vi i Ligue 1(!). Om de andre gullkampene er klappet og klare er det full guffe i Frankrike. Søkkrike Paris Saint-Germain burde ha åpnet opp en luke for lenge siden, men med to tap på de siste fire har de gitt Lyon (4 poeng bak) og Marseille (7 poeng bak) en mulighet til å holde spenningen i live. På søndag spiller PSG bortekamp formsterke Saint-Etienne, som ligger på fjerdeplass og har vunnet 6 av sine siste 8 kamper.

 

I tillegg til et av sesongens vanskeligste oppgjør i serien for PSG vil kampen også være en fascinerende spissduell mellom Zlatan Ibrahimovic og Pierre-Emerick Aubameyang. Sistnevne har scoret småville 8 mål på de siste 7 kampene, og er med 16 mål denne sesongen den eneste spilleren i Ligue 1 som er i nærheten av å holde følge med Zlatan og hans 24 mål på toppscorerlisten. Zlatans kritikere anklager han for ikke å levere når det gjelder – dette vil være en fin kveld for supersvensken å bevise at de tar feil.