Fergusons tøffeste motstander

Nil santis nisi optimum – Bare det beste er godt nok. Evertons motto gliser ned på den vannede Goodison-matta, og ordene må ha lyst mot Sir Alex Ferguson som en konstant påminnelse på at i år har ikke United råd til å gjøre mange feil. De bråkete naboene har blitt øredøvende, og Premier Leagues mest robuste stayer, mannen som alltid ler sist, har fått en siste motstander som han kanskje ikke kan beseire.

 

Sir Alex Fergusons tid i Manchester United har nesten alltid handlet om å nedkjempe en fiende Da han tok over klubben var oppgaven, som vi alle husker, å vippe Liverpool av tronen. Det skulle ta han mange år før Manchester tok igjen og passerte Liverpools antall seriegull. Men det er nokså ukontroversielt å si at 80-tallet var Liverpools tiår, men 90-tallet tilhørte Manchester United.

 

Så kom nye utfordrere, i form av Arsene Wengers uovervinnelige Arsenal og Jose Mourinhos Chelsea. Professoren og sirkusdirektøren så begge periodevis ut som om de skulle komme til å dominere engelsk fotball i lang tid, men Ferguson slo tilbake og vant tre strake titler igjen. Selv om Ancelottis Chelsea slo United med et poeng i 2010 satt man aldri med følelsen av at det ville bli noe dynasti utav det, og sesongen etter var United tilbake på topp.

 

Nå har imidlertid en ny trussel dukket opp, i form av Manchester City. Etter å først ha gjort veldig mange dyre feil har sjeikelaget i lyseblått nå maktet å forvalte de uendelige ressursene på en måte som gir suksess. Selv om de har sitt å stri med (hvor lenge kan denne harmoniske situasjonen med Mario Balotelli og Carlos Tevez virkelig vare?), så virker City ekstremt solide. Dobbeldekning av klassespillere i hver posisjon, en sterk kaptein som holder det hele sammen, og en trener som tross (ufortjent) mye kritikk har klart å få det beste ut av disiplene sine.

 

Sir Alex Ferguson er nå 70 år gammel. The Sunday Times mener å vite at han vil gi seg om to år, men de er selvsagt ikke den første avisen som har ment å vite når Ferguson skal gi seg – ingen har hatt rett enda. Alderen er likevel en faktor Ferguson ikke kan rømme fra, og det er ikke urimelig å anslå at de neste 2-3 sesongene fort kan bli hans siste. Mannen som i to tiår har holdt Manchester United på toppen og nedkjempet alle utfordrere er i ferd med å gå løs på det som kan bli hans siste store duell. De bråkete naboene må settes på plass igjen.

 

Mer enn noe annet er Ferguson en fighter, han er en mann som er i sitt ess når han har noen å gyve løs på. Han koser seg ordkrigene i pressen, og han går inn i disse bataljene med selvtilliten til en mann som vet at han alltid vinner til slutt. Men i Manchester City har han en motstander som ikke konkurrer på samme vilkår. Mens Sjeik Mansour skyter millioner inn i City tar Glazer familien millioner ut av United. Da 10% av United-aksjene ble solgt på børs i New York fikk Manchester United halvparten av pengene, den andre halvparten gikk til Glazer-familien. Finanseksperter mener det Glazerene gjør med Manchester United kan sidestilles med asset-stripping. Derfor heter Manchester Citys 2. valg på venstreback Aleksandar Kolarov, og ble hentet for 16 millioner pund fra Lazio. Manchester Uniteds nye 2. valg på venstreback heter Aleksander Büttner, og ble hentet for litt under 4 millioner fra Vitesse.

 

Slike forskjeller betyr noe i lengden, og et eksempel så vi i mandag kveld på Goodison Park. Med Smalling, Jones, Evan og Ferdinand ute måtte United bruke Michael Carrick som midtstopper. David Moyes la beistet Marouane Fellaini på duellsvake Carrick, og resultatet ble som det ble. Samtidig, med Carrick opptatt i forsvaret ble Uniteds midtbane overspilt gang på gang. Tom Cleverly og 37 år gamle Paul Scholes hang ikke med, og alternativet var Anderson. I Wayne Rooney, Shinji Kagawa og Robin van Persie har United en fryktelig god angrepstrio, men i de andre lagdelene ser det mer usikkert ut.

 

Se for deg Sir Alex Ferguson sin tid i Manchester som en serie superhelt-filmer. I den første måtte de hoverende scouserene overvinnes, så måtte han bekjempe den kalkulerende professoren, før han så slo ut den karismatiske men litt ustabile portugiseren. Franchisen er sliten, det er bare en film igjen. Denne gangen er antagonisten et gedigent lyseblått monster med utømmelige ressurser og et komplett våpenarsenal.

 

Alt tyder på at slaget om denne sesongens Premier League-tittel vil stå mellom disse to. Den utrettelige superhelten Sir Alex vil trekke på seg kappen og trikoten en siste gang, og kaste seg ut i kampen mot det blå utysket med hele sitt vesen. Men denne motstanderen er mer formidabel enn noen han tidligere har møtt, og i åpningshelgen tok Manchester City første stikk. Likevel, Sir Alex er et unikum, og samtlige som har avskrevet eller undervurdert han før har end opp med å se veldig dumme ut. Det er 37 runder igjen, og det eneste vi kan være helt sikre på er at det blir en episk fight.