EM-nedtelling: Gruppe A

Det er en viss fare for at gruppe A vil komme dårligst ut både når det gjelder kvalitet og underholdningsverdi, men det er også på mange måter den åpneste gruppen. Her kan absolutt alt skje.

Hellas

«Kong» Otto Rehhagel har blitt erstattet av den portugisiske ringreven Fernando Santos, som i tillegg til Olympiakos og AEK Athen også har trent alle de «tre store» i Portugal (Porto, Sporting og Benfica). Santos har forsøkt å bygge videre på arven etter Rehhagel og gradvis innføre litt mer offensive tendenser, men kvalifiseringen viste at det fortsatt er i det defensive at grekerne har sin styrke: En målforskjell på 14-5 over 10 kamper taler for seg.

Plusser

Besitter fortsatt et av Eurpoas absolutt seigeste forsvar. De stavelsesrike stopperne Avraam Papadopoulos og Sokratis Papastathopolous er begge svært vanskelige å skubbe seg på. I turneringens svakeste gruppe kan evnen til å slippe inn få mål være nøkkelen til avansement.

Minuser

Mangel på kvalitet over hele linja, men spesielt fremover på banen – når Georgios Samaras er selvskreven i startleveren vet du at det ikke står så voldsomt bra til. Det viktige midtbaneankeret Kostas Katsouranis har en tendens til å forsvinne ut av kamper, og 35 år gamle Giorgos Karagounis har ikke lunger til å kompensere lenger.

Nøkkelspiller

Theafonis Gekas. Spissen har spilt for ni forskjellige klubber i fire forskjellige land, kranglet med de fleste trenerne sine, men scoret mål de fleste stedene han har vært. Presterte i 2006/2007 å bli toppscorer i Bundesliga selv om han spilte for Bochum. Da han senere ble kritisert for å ha bodd i tyskland i seks år uten å lære seg tysk svarte han at «jeg får betalt for å score, ikke for å snakke.» Hellas vil neppe skape mange sjanser, så det kan bli avgjørende om midtspissen Gekas klarer å ta vare på de få som kommer.

Se opp for

Sotiris Ninis. På en ellers litt treig og uinspirerende gresk midtbane er det 22 år gamle Ninis som står for kreativiteten. Har vært ute flere måneder i vår med skade, og det er heller ikke 100% sikkert at han vil få plass i startoppstillingen. Likevel, på et traust lag er Ninis en mann som kan gjøre det uventede, slik han for eksempel gjorde borte mot Israel i kvalifiseringen.

Konklusjon

Vil neppe sjarmere massene, men blir en seig motstander for alle sine gruppekamerater.

 

Tsjekkia

Mens Hellas huskes for å ha vunnet EM i 2004 huskes Tsjekkia for å ha vært det beste laget i den turneringen. Med gigantiske Jan Koller, en ung Tomas Rosicky og den lille bjørnen Pavel Nedved i noen av hovedrollene spilte tsjekkerne glimrende fotball og slo både Nederland og Tyskland, før de ble slått ut av Otto Rehhagels greske monster. Ser man på dagens tsjekkiske lag føles disse glansdagene veldig, veldig fjerne.

Plusser

Det positive er at Tsjekkia har en brukbar midtbane med spillere som utfyller hverandre godt. Tomas Rosicky har pasningsfoten, og rundt seg har han de hardtarbeidende lagspillerne Petr Jiracek og Jaroslav Plasil. At både Petr Cech og Rosicky, lagets to store profiler, har spilt sin beste fotball på mange år denne våren passer selvsagt godt.

Minuser

Milan Baros har scoret tre mål på landslaget de to siste årene, men starter likevel hver kamp alene på topp. Dette fordi alternativene Tomas Necid, Tomas Pekhart og David Lafata rett og slett ikke er spesielt gode. Toppscorer i kvalifiseringen var venstreback Michael Kadlec – som tar lagets straffer – med elleville fire mål. Kadlec risikerer å bli flyttet inn som stopper på grunn av at laget mangler gode alternativer også der.

Nøkkelspiller

Petr Cech. Innovative treningmetoder har hjulpet Cech finne tilbake til et prestasjonsnivå vi kjenner igjen fra tiden da han ble sett som verdens beste keeper. Tsjekkia scorer få mål og har en rufsete forsvarsfirer, så de vil trenge tre gode kamper fra Cech for å komme seg videre.

Se opp for

Vaclav Pilar. 23 år gammel tofotet venstreving som både kan komme seg til dødlinjen og skjære inn i banen. Fin nærteknikk, god balanse i kroppen, god en mot en. Får han spille og blir foret med gode pasninger fra Rosicky kan Pilar skape farligheter mot de fleste (Dani Alves hadde hvertfall nok å gjøre når de to møttes i Champions League denne sesongen).

Konklusjon

Årets utgave av Tsjekkia er ikke uten kapasiteter, men laget er veldig langt unna den gyldne generasjonen fra 2004.

 

Polen

Ifølge FIFA-rankingen er Polen turneringens svakeste lag (65. plass, bak fotballstorheter som Panama, Estland, Armenia og Libya), men FIFA-rankingen et en notorisk dårlig barometer for slike ting (alle som mener El Salvador er bedre enn Ukraina, rekk opp hånden). Det har lenge vært snakk om de tyske stjernene Lukas Podolski og Mirslav Klose som begge er født i Polen, men i år svinger pendelen den andre veien: Eugen Polanski er født i Tyskland, Damien Perqius og Ludovic Obraniak er begge født i Frankrike – men alle tre kan starte for Polen i åpningskampen mot Hellas.

Plusser

Dortmund-trioen bestående av spissen Robert Lewandowski, høyrebacken Lukasz Piszczek høyrevingen Jakub Blaszczykowski har alle spilt regelmessig på laget som vant både liga og cup i Tyskland denne sesongen. I Piszczek og Blaszczykowski har de masse fart og arbeidskraft nedover høyreflanken, mens Lewandowski var en av Europas beste midtspisser denne sesongen. Keeper Wojciech Szczesny er reaksjonssterk og spiller med enorm autoritet og selvsikkerhet, til tross for sin unge alder.

Minuser

Mangler en toneangivende figur sentralt på midten. Starter sannsynligvis med Murawski og Polanski, som begge er brukbare arbeidsmaur men ikke spesielt mye mer. Absolutt ingen alternativer til Lewandowski helt fremme.

Nøkkelspiller

Robert Lewandowski. Fantastisk på topp for Dortmund denne sesongen, endte på 29 mål i cup og serie. Både duellsterk og bevegelig, og avslutter godt med hode og med begge ben. Outsider til gullstøvelen om Polen makter å fore han med nok ammunisjon.

Se opp for

Egentlig ingen unge, fremadstormende typer på Polen, men motspillere bør se opp for den beinharde, brutale stopperen Marcin Wasilewski (31). Nyter en voldsom kultstatus i hjemklubben Anderlecht, både på grunn av den oppofrende spillestilen og fordi han kom tilbake etter å ha pådratt seg et horribelt åpent dobbelt beinbrudd (se taklingen her, om du orker). Legene var ikke sikre på om Wasilewski ville kunne gå igjen, på fredag starter han etter alt å dømme mot Hellas.

Konklusjon

Blandingen av hjemmefordel, en temposterk høyreflanke og en toppscorerkandidat på topp kan være nok til avansement.

 

Russland

Noe av det som gjør EM så fascinerende er at turneringen er så kompakt, og det skal ikke mer enn et par gode prestasjoner til før nye verdensstjerner er født. I EM i 2008 imponerte Guus Hiddinks kontringssterke russere alt og alle, og spillere som Andrej Arsjavin, Roman Pavljutsjenko og Juri Shrikov sikret seg lukrative kontrakter i Vest-Europa. Nå, fire år senere, er det stort sett den samme gjengen som skal representere den stolte bjørnen i øst, men de er nå fire år eldre. Har de hungeren og energien til å overraske igjen?

Plusser

Erfaren og samspilt gruppe. Midtbanetrioen (Roman Sjirokov, Igor Denisov og Konstantin Zyrjanov) spiller sammen i Zenit St. Petersburg, og stopperparet (Sergej Ignasjevitsj og Alexej Berezutski) spiller sammen i CSKA Moskva, faktisk er det ikke umulig at så mange som 9 spillere i startoppstillingen spiller for enten Zenit eller CSKA. De russiske spillerne har derfor bedre utviklede relasjoner seg imellom enn hva som er vanlig på landslag.

Minuser

Begge stopperne er svært trege, noe som bli ekstra problematisk når sidebackene (Alexander Anjukov og Jurij Zjirkov) er veldig offensive av natur og midtbanen ofte presser høyt. Resultatet kan fort bli store rom som kan utnyttes, spesielt på overganger. I tillegg har Russland akkurat lagt om fra sommer til vinterliga, som betyr at spillerne i praksis har spilt halvannen sesong. Det er fare for at enkelte kan være slitne og mangle overskudd. Mange spillere i startoppstillingen har passert 30, og de som ikke har det nærmer seg veldig. Har de den samme sulten og energien som i 2008?

Nøkkelspiller

Andrej Arsjavin. Spilte alle kampene i kvalifiseringen – til tross for at han i deler av den perioden var fullstendig ute av form og ute i kulden i Arsenal – noe som sier mye om hvor viktig trener Dick Advocaat mener den lille playmakeren er. Er langt unna sitt beste, spesielt fysisk, men i en gruppe der Russland nok vil møte tre relativt defensive lag kan hans evne til å produsere et magisk øyeblikk bli avgjørende (så får publikum heller tilgi han for at han gjør fint lite resten av kampen).

Se opp for

Alan Dzagoev. En av få unggutter som vil få spilletid. Har vært «the next big thing» i Russland i mange år, og ser endelig ut til å innfri. Playmaker-typer som i Advocaats 4-3-3 starter på kanten, men trekker innover i banen (akkurat som Arsjavin gjør på motsatt flanke). Toppscorer i kvalifiseringen med 4 mål på 8 kamper.

Konklusjon

Kommer seg ut av gruppen, men møter et lag fra den kanonsterke Gruppe B i kvartfinalen så der stopper det nok.