Riktig klubb, riktig eier, riktig tidspunkt

Når Ole Gunnar Solskjær nå tok turen til Birmingham for å snakke med Villa-ledelsen er det flere ting han må vurdere. For uansett hvordan du ser på det vil det første klubbvalget i England være kanskje den viktigste avgjørelsen i Solskjærs trenerkarriere.

 

Siden han bestemte seg for at han ville bli trener har en ting vært sikkert: Ole Gunnar Solskjær vil, dersom han selv ønsker det, få sjansen som Premier League-trener. Det hjelper selvsagt at han har gjort det bra med Molde, en trenerkandidat som i sin forrige jobb vant serien på første forsøk med et lag som aldri har vunnet før klinger godt i alle verdens styrerom. Men selv med mer moderat suksess eller til og med fiasko i Molde ville Solskjær før eller senere fått en PL-jobb. Har du stort nok navn i England og gode nok kontakter er det alltids en klubb som vil ansette deg, nesten uavhengig av hvor kapabel du er som trener (se Roy Keane, se Tony Adams, se Bryan Robson, osv.).

 

Ole Gunnar Solskjær er etter alt og dømme meget kapabel, og han er ambisiøs. Men han er også en mann som vet at timing er alt. I et intervju med Josimar tidligere i vår fortalte Solskjær at «Jeg kunne sikkert sittet og vært manager i England nå, hvis jeg ville, men det er ikke riktig for meg». Aston Villa kan imidlertid være helt riktig.

 

Villa beskrives ofte som en «sovende kjempe», men det kan man forsåvidt også si om Nottingham Forest, Sheffield Wendnesday og Preston North End. Det Villa er, litt mer konkret, er en klubb som har 7. høyest omsetning i England, har Premier Leagues 7. største stadion og hadde forrige sesong Premier Leagues 7. høyeste lønnsutgifter. Denne sesongen kom de likevel på en utilgivelig svak 16. plass, etter å ha tidvis spilt fotball som selv Stoke-tilhengere ville ristet oppgitt på hodet av. Da trener Alex McLeish nå endelig fikk sparken sa eier Randy Lerner det som det var: «Vi må ærlige med oss selv og med supporterne på hva vi har manglet de siste par årene. Overbevisende spill og resultater, som kunne skapt en tillit til at Villa er på riktig vei, har vært helt fraværende.»

 

Aston Villa er altså per dags dato en relativt stor og relativt ressurssterk klubb, som etter en katastrofal sesong først og fremst bare forventer spill som ikke gir tilskuerne selvmordstanker og resultater som er gode nok til at man føler ting går i riktig retning.

 

Samtidig har Villa store utfordringer, først og fremst på den økonomiske siden. De har kanskje den 7. høyste omsetningen i England, men de ligger et godt stykke bak toppklubbene, og siden Randy Lerner tok over i 2006 har Villa gått med et samlet underskudd på 148 millioner pund. Dette er først og fremst på grunn av måten klubben ble drevet på under Martin O’Neill – O’Neill brukte 119 millioner pund på nye spillere og fikk inn kun 35 millioner på spillersalg. I hans siste sesong i klubben tilsvarte Villas lønnsutgifter vanvittige 88% av klubbens omsetning. O’Neills forkjærlighet for å bruke store penger på nokså ordinære spillere, og så gi de fete langtidskontrakter (Nigel Reo-Coker, Steve Sidwell, Curtis Davies, Zat Knight, Luke Young, Habib Beye, Emile Heskey, listen er veldig, veldig lang), gav store underskudd og en stall full av overbetalte spillere som var veldig vanskelige å bli kvitt.

 

Etter å ha sett regningen kan det virke som om eier Randy Lerner har mistet litt av apetitten for å utfordre toppklubbene – han uttalte nylig at Villas målsetning var å være «så konkurransedyktige som mulig, vår størrelse og våre ressurser tatt i betraktning». Med andre ord er det lite sannsynlig at Ole Gunnar Solskjær vil få store penger til disposisjon dersom han tar over, men han vil også komme til en klubb der ledelsen har et edruelig ambisjonsnivå.

 

Og akkurat dette med ledelsen er avgjørende. Solskjær fortalte til Josimar at «Det handler ikke om hvilken klubb du finner, det handler om at du finner ledelse i den klubben som du kan jobbe med og stole på. Da har du et godt grunnlag.» Mens Hicks og Gillett var katastrofale for Liverpool og Glazerene fortjener en hel fjord med buksevann for hva de har gjort med Manchester United, så er Randy Lerner amerikaneren alle liker. Han søker ikke oppmerksomhet, blander seg ikke unødig inn i klubbdriften, og i motsetning til de ovennevnte bajasene virker han ikke som han kun er ute etter å tjene penger på klubben. Selv om ansettelsen av Alex McLeish var en grov og graverende feil viste han beundringsverdig tålmodighet med skotten, før han nå etter sesongen gjorde det eneste riktige og sendte han på dør.

 

I utgangspunktet skulle en tro at Ole Gunnar Solskjær ville være veldig fristet til å prøve å ta Molde-laget han har bygget ut i Champions League, men nyheten om at Kjell Inge Røkke trekker seg ut av Molde betyr at potensialet i klubben nå plutselig er et annet enn da han tok over. I Aston Villa har han en klubb med rik historie, stor fanbase, en stødig eier, og en klubb som etter sin verste sesong i manns minne virker å ha et realistisk ambisjonsnivå.

 

Skulle han ta jobben vil det bli en enorm utfordring. Solskjær har sagt at han liker intelligente spillere som er gode med ball, en type det er forsvinnende få av i dagens Villa-stall. Villa har en rekke spillere som ikke er gode nok, men som sitter på så fete kontrakter at de er vanskelige å bli kvitt. Det er aldri et sunnhetstegn når tre førstelagsspillere havner i slåsskamp utenfor en nattklubb noen dager før en potensielt avgjørende kamp i nedrykksstriden. Solskjær vi overta en stall der det er mye å ta tak i, i tillegg til det forsmedelige faktum at de ikke er spesielt gode i fotball.

 

Forhandlingene (eller de uformelle samtalene, om du vil) mellom Solskjær og klubben handler nok mest om å bli enige om målsetninger og tilgjengelige ressurser, og om å finne ut om de kan ha det tillitsforholdet Solskjær søker. Han vet utmerket godt at han har alle muligheter foran seg og ikke trenger ta hvilken som helst jobb. Han vet også at skulle det gå fullstendig galt i hans første jobb i England vil det være langt vanskeligere å få nummer to. For trenerkarrieren hans er det første klubbvalget i England helt avgjørende.

 

Likevel, det virker som et veldig riktig tidspunkt å dra på og en veldig riktig klubb for Ole Gunnar Solskjær å gå løs på sitt engelske trenereventyr i. Så får vi bare vente i spenning på hva hovedpersonen selv bestemmer seg for.