Balladen om Alain N’Kong

Til tross for et relativt rolig overgangsvindu så langt omsettes det som aldri før på fotballens assorterte ryktebørser. F5-knapper verden over slites ut av fans som desperat oppdaterer nettaviser og forum i håp om at akkurat deres klubb har halt i land en storfisk. Alle vet forsåvidt at overgangsrykter må tas med en lastebil med salt. Men for å illustrere hvor tynne slike saker virkelig er får dere her balladen om Alain N’Kong, og om hvordan jeg i studenttiden fikk linket en litt tilfeldig kamerunsk midtbanespiller til Tottenham.


 

I Tottenham-kretser har det lenge blitt spøkt med at klubben burde kjøpt en midtstopper som het Kong, slik at de ville få King Kong i midtforsvaret. For en del år tilbake siden ble til og med rykter om et Saudiarabisk midtstoppergeni ved navn Jimmy Kong diktet opp på et Tottenham-forum, og navnet skal senere ha dukket opp i en og annen Engelsk ryktespalte.

 

Selv la jeg i 2008 merke til at en spiller ved navn Alain N’Kong hadde gjort et par gode kamper for Kamerun i Afrikamesterskapet. N’Kong var midtbanespiller, ikke midtstopper, så det fungerte ikke like godt, men å ha King N’Kong på laget ville vært vittig det også. Dessuten eksisterte faktisk Alain N’Kong, i motsetning til den fiktive superstopperen Jimmy Kong.

 

Så mest for egen underholdningsverdi gikk jeg den 8. februar 2008 inn på Alain N’Kongs Wikipedia-side og la til en paragraf om at «After impressing in the 2008 Africa Cup of Nations he has been linked heavily with English club Tottenham Hotspur». Den 13. februar kunne ærverdige The Telegraph stolt rapportere om «Tottenham interest in Cameroon’s Alain Nkong». Nåvel.

 

Men det som gjorde hele situasjonen litt bisarr var at avisen hadde uttalelser fra spilleren selv: “Since the African Nations Cup I have received calls from more agents than I’ve ever had in my life. One of them was from Tottenham, but my experiences have made me distrustful. That’s why I don’t employ an agent because I have never found the right person.» Tilbake på Wikipedia stod det nå at «After impressing in the 2008 Africa Cup of Nations he has been linked heavily with English club Tottenham Hotspur he anticipates every situation with enthusiasm.»

 

Nå, det kan jo tenkes at Damien Comolli, da sportsdirektør i Tottenham, hadde latt seg fascinere av den tidligere Villa Española, Las Palmas, Paços de Ferreira og Colorado Rapids-spilleren. Men kanskje mer sannsynlig er det vel at Alain N’Kong sjekket sin egen Wikipedia-side og trakk noe forhastede konklusjoner. Kanskje han hadde gjort lurt i å ansette en agent som kunne forklare han disse tingene.

 

N’Kong signerte til slutt en halvårskontrakt med den meksikanske klubben Club León, mens Tottenham signerte Alan Hutton, Jonathan Woodgate og Gilberto. Jeg fortsatte å leke litt med Wikipedia-innlegg nå og da, og klarte senere på året å så tvil om hvorvidt Øyvind Storflor faktisk eksisterer eller ikke.

 

Moralen med historien må være at inntil overganger bekreftes fra offisielt er det greit å anta at alt du hører er tull og oppspinn.