Vasaloppet eller femmila?

Manageren for “Aukland-brothers”, Nils Marius Otterstad, var høyt oppe etter triumfen i Marcialonga. Det å ha gutter på laget som viser Petter Northug jr. ryggen vet han å utnytte.
Men, det ble også en liten nedtur for Otterstad; han tapte nemlig veddemålet med meg om Petter var hektet av eller ikke etter 20 kilometer. (Nils Marius takket først nei til å sette en kasse god italiensk rødvin på sitt friske utspill, men rett før start i Moena ombestemte han seg. Jeg trekker herved tilbake påstanden om at Otterstad er pysete!)

Men jeg er klar for nye veddemål, Otterstad, for eksempel i Vasaloppet. Årets renn kommer til å bli husket – lenge. Veldig lenge.
Ikke nødvendigvis på grunn av vinneren, uansett hvem det måtte bli, eller på grunn av selve løpet, nei, mest fordi det kommer til å bli en opphausing uten like FØR denne manndomsprøven. Skapt av EN mann – Petter Northug jr.
Petter mot en skokk meget gode svenske langløpere, og det mangler heller ikke på norske løpere som ønsker å sette “sjefen” på plass. Det blir som vanlig Petter mot alle. Ikke Petter mot “røkla”. Til det har Petter selv for stor respekt for disse hardhausene, som har spesialisert seg på utholdenhet i “timesvis”. Men det kommer til stille en Northug jr. til start som garantert kommer til å være skikkelig revansjesugen etter å ha fått juling i søndagens Marcialonga.

Petter Northug jr . facineres av lange løp og jeg spurte ham fredag, altså FØR Marcialonga, om hva som er størst Marcialonga, Vasaloppet eller femmila i Holmenkollen.
Svaret? 50 kilometeren i Kollen.
Og Petter vet at han kan bli historisk dersom han, helgen etter Vasaloppet, igjen vinner 50 kilometeren i Holmenkollen. Da blir han den den første som vinner denne distansen tre år på rad siden Sverre Stensheim gjorde det i 1959, 1960 og 1961.

Jeg trenger ikke betenkningstid: femmila.

Men hva mener folket? Er det en større prestasjon å vinne 50 km. i Holmenkollen enn Vasaloppet?

 • Det finnes ikke et løp eller distanse som er større enn femmila i kollen, og da selvsagt intervallstart. Fellesstart mener jeg “nedgraderer” verdien av dette løpet.
  Det bør være et folkekrav at femmila i Holmenkollen foregår med intervallstart.

 • Anonym

  Vasaloppet er et turløp, kollen-femmila er World-cup. Det sier seg selv hva som både er den største prestasjonen og har mest prestisje. Det er en grunn til at løpere som f.eks Anders Aukland kan henge med i toppen i langløpene selv om han for lengst er avdanket i WC-sammenheng

 • Hva som er den største prestasjonen og hva som har størst prestisje kan da vitterlig være to forskjellige ting.

 • Anonym

  Selvsagt er 5 mila i Holmenkollen større. Sier som han under her, stakerenn er ikke ordentlig skirenn. Det er en annen “greie”. Vinner Northug både Vasaloppet og 5 mila helgen etter har han satt nok en standard. Det er lov å håpe på det. 

 • Anonym

  Vasaloppet og andre langløp, foruten Birken, er ikke skirenn. Stakerenn ikke skirenn.
  Så 5 mila er helt klart en større prestasjon.