Tror jeg på Petter? Nei!

Val di Fiemme

Jeg har vært på alle løpene i Tour de Ski. Jeg har ment mye om nyvinningen i langrenn, som bare er seks år gammel, og gjør det fortsatt. Jeg synes for eksempel at de ulike rennene og fordeling av bonussekunder ikke alltid er sportslig rettferdig, men spenningen beholdes lengst mulig og da er FIS og tv-seerne fornøyd.

I år forsvant spenningen vel tidlig.
I herreklassen

Tour de Ski er en utmattelsestest og de klassiske løpene dagen før klatringen opp alpinbakken har alltid vært tøft for mange. Nå gjenstår bare spørsmålet om Marit Bjørgen og Justyna Kowalczyk følger hverandre like tett på 10 km klassisk som på torsdagens 15 km fri?
Jeg tror det. Og vi får en klatreduell mellom de to beste. Og den anser jeg som helt åpen. Men, jeg vet hva jeg håper på…

Håpe kan vi selvsagt gjøre på Petter Northug jr også. Men, det er ikke realistisk, da må Dario Cologna gå på en bom som Petter gjorde i går.

Jeg sitter i morgenmørket på hotellet her i Val di Fiemme og har ennå ikke forstått hva som skjedde med Petter i går. Alle kan selvsagt ha en dårlig dag, at dagsformen ikke er hundreprosent, men, nei, jeg “kjøper” ikke den. Selv skyldte han ikke på dårlige ski. Tror jeg på Petter? Nei. Langrennsløpere er flinke “til å styre sinnet” når de har slitt med dålige ski. Først og fremst av hensyn til skifabrikantene som “casher” ut mye til løperne. Petter er best og får veldig godt betalt for å gå med Fischer-ski.
Langrennsløpere melder fra kjapt og skryter uhemmet når skiene er bra.
Mitt ønske er at langrennsløpere blir like ærlige, åpne og flinke til å si fra når skiene ikke er helt prima. Det styrker troverdigheten.

Det jeg reagerte mest på under gårsdagens løp fra Cortina til Toblach var hvor hardt Petter måtte jobbe i det slake terrenget. Normalt skal han her henge med en gruppe løpere nesten uten å bruke armene. Min konklusjon er at Petter langtfra hadde optimale ski. Det kan ha avgjort touren 2012.
Valg av ski og preparering av de er også en del av langrenn. Det blir aldri helt like forutsetninger mellom konkurrentene, som i for eksempel svømming. Derfor en bønn om mer åpenhet om gode og dårlige ski.

Apropos betaling; Jeg har alltid syntes at de beste får for dårlig betalt i Tour de Ski. Og det har ikke noe med premiepengene å gjøre, men bonussekundene. Et eksempel:
Petter vant prologen, fikk 15 bonussekunder. En mann som Lukas Bauer startet 35 sekunder bak Petter på den påfølgende jaktstarten. Etter tre kilometer hadde han, og en “skokk” med løpere, innhentet nordmannen. Fordi fordelen med å gå sammen er så stor. Og hva er vitsen med å vinne da?
Derfor er det grunn til å dvele litt ved ideen til Adresseavisens kommentator, Kjetil Krogsæter. Han mener at bonussekundene gjennom hele Tour de Ski ikke skal trekkes fra tiden før siste dag, altså før klatringen opp alpinbakken.
Andre som har gode forslag?
(jeg lover å videresende de til lederen av langrennskomiteen, Vegard Ulvang)