Kaosteorien biter ikke

Jens Stoltenbergs forsøk på å vise borgerlig kaos ble til hakk i plata. Men Siv overstrålte Erna som regjeringsalternativets frontfigur.

Borgerlig sprik var et av temaene i TV2s partilederdebatt. Advarselen mot en blåblå regjering fra Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide hadde lagt til rette for en debatt om borgerlig kaos.

Men de senkede skuldrene de fire partilederne viste, gjorde at Jens Stoltenbergs harselering ble hakk i plata. Det er rett og slett slik at det borgerlige regjeringsalternativets sammensetning og politikk blir avgjort av velgerne – og så får velgerne stemme deretter. Svakheten er at vi ikke vet verken hvem som blir med eller hva politikken blir. Men det er fortsatt grunn til å tro at de fire partiene sørger for at vi får en regjering ledet av Erna Solberg etter valget.

Dermed kan Erna koste på seg en overbærenhet i møte med Stoltenbergs stadige hakking på manglende avklaring av politikkens innhold – og hvem som skal få være med.

Men det ble Siv Jensen som ønsket Venstre og KrF velkommen inn i regjeringen – noe ikke alle partifellene hennes er enige i. Hun våget også et angrep på Høyres eldrepolitikk og fikk fram at Frp er alene om at staten er patentløsningen.

I det hele var det Siv Jensens kveld i går. Så fikk hun også en lissepasning fra TV2 og Oddvar Stenstrøm med de 10.000 telefonene (hvor mange var det som svarte, forresten?). Jens Stoltenberg valgte den nokså risikable strategien å legge vekt på alt som er bra i eldreomsorgen. Dermed kunne Siv være indignert på de eldres vegne uten å virke sint.

Erna Solberg er jo den som burde framstå som den samlende forgrunnsfiguren for alternativet. Men hun kom i skyggen av Siv. TV2 hadde tidligere på kvelden dokumentert at velgerne nå går fra Høyre til Frp, og da er det farlig for Høyre. Det er også farlig for sentrumspartiene, for dersom Frp dominerer regjeringsalternativet, får de problemer.

Knut Arild Hareide hadde bare en vits denne gangen (om Frp får rent flertall, er det like greitt med sprit i butikkene). Nå er det blitt alvor – men også det taklet han godt. I det hele var det opposisjonens kveld. Jens Stoltenberg virket litt uinspirert i forsvarsposisjon, og verken Liv Signe Navarsete eller Audun Lysbakken kom ordentlig til.