Stoltenbergs visjoner

Hvorfor har Jens Stoltenberg lyst til å fortsette som statsminister? Jo, for å ta vare på det han har utrettet og å reformere politiet.

Trolig har Jens Stoltenberg et par år til i en ledende posisjon i norsk politikk. Enten han vinner eller taper valget i høst, så er det rimelig å tro at han må ha overlatt Arbeiderpartiroret til en etterfølger i god tid før valget i 2017.

Har han fortsatt gløden til å utrette noe, eller begynner han å se fram til retretten? Jeg prøvde å fritte ham ut om det på pressekonferansen i hagen foran statsministerboligen i dag.

Det var ikke tvil om at Stoltenberg var i slaget, til tross for solbriller og irritabelt øye. Han tok flere ganger sats helt fra knærne for å få gitt kraft til argumentene sine. Han vil gjerne være statsminister også etter valget. Men hvorfor?

Jo, det kan gå oss ille dersom noen andre overtar. Da kan den trygge politikken som har bidratt til at Norge er en øy av velstand i finanskrisens verden, bli skuslet bort. Handlingsregelen er jo Jens Stoltenbergs baby, og det er ikke tvil om at han blir oppbrakt når Siv Jensen sier hun vil ta livet av den. Da hjelper det ikke at Erna Solberg lover å redde den.

Altså vil han fortsette som statsminister for å ta vare på det han har utrettet. Dessuten trives han som statsminister, og ser neppe noen annen jobb han har mer lyst på. Men er det noe mer han har lyst til å utrette?

Jo, helt konkret nevnte han politiet. Jens Stoltenberg har nok opplevd det pinefullt at politiet sviktet så totalt 22. juli. Dette vil han ikke ha stående etter seg. Han vil få orden på politiet før han gir seg.

Jens Stoltenberg vil forsvare den velferdsstaten som Arbeiderpartiet regner som sin. Derfor må den bygges om slik at den kan stå seg for nye prøvelser. Det har vært bunnplanken i hans politiske virke, der langsiktige endringer er viktigere enn store planer og plutselige omveltninger. Han har fått til en pensjonsreform. I dag nevnte han omorganiseringen av Forsvaret, som er totalt ombygd i hans regjeringstid. Nå står altså politiet for tur – samt en del mindre reformer som blant annet ble presentert i en pen brosjyre på glanset papir.

Dette er slikt som tenner ham og får ham til å trippe av arbeidslyst og pågangsmot. Men spørsmålet er om det tenner velgerne. Vil vi stemme på Jens for å få reformert politiet, eller av frykt for at Erna skal la Siv bruke for mange milliarder?

Det er fare for at det må mer til for at Stoltenberg skal få holde pressekonferanse i statsministerboligen neste sommer.