MATCHBALL MANDAG – TRENERE KOMMER OG GÅR

MATCHBALL MANDAG. STEINAR NILSEN SLUTTER. HENNING BERG BEGYNNER – NÅ!

Tromsø er hektet av i gullkampen, og da er det vel like greit å slippe katta ut av sekken. “Mine ambisjoner er større enn Tromsøs kan være i 2009”, sier Steinar Nilsen, og har med det bare to kamper igjen som TIL-trener.

To kamper igjen som tippeligatrener har muligens også Henning Berg. Nevner du ordet “Adecco” på Åråsen, blir samtlige flakkende i blikket. På mange måter representerer Berg og Nilsen to fantastiske kontraster i den norske fotballhøsten.

Å være på rett plass til rett tid, er viktigere i fotball enn de fleste er klar over. For unge talenter er det helt essensielt å treffe med klubbvalg. Eller kall det like gjerne trenervalg. For noen trenere foretrekker den spillertypen, andre den. Noen tenker langsiktig, andre kun på neste kamp. Noen synes han der er jammen bra, andre synes samme spiller stinker. Flere gode spillere har forsvunnet ut i det store intet fordi de var på feil sted til feil tid. Eller kanskje til og med på rett sted til feil tid. Noen spillere i troppen til Lyn gleder seg sannsynligvis over at Henning Berg er ute. Det bringer dem nærmere en plass på laget. Mens en Kim Holmen muligens er nervøs. Henning har jo gjort en kjempejobb med ham. Kanskje det snur nå?

Men kan trenere, som tross alt legger mange av premissene i en klubb, også være på feil sted? Selvfølgelig. Steinar Nilsen ser at ting har vært riktige så langt, men sjansen er stor for at de neste sesong vil bli feil. Han har gjort en glimrende jobb, bygd opp statusen sin, men ser at det blir atskillig tøffere framover. Håndboka i karriereplanlegging sier: “Move on”.

Sjansen er likevel til stede for at han sitter om en sesong og tenker: “Hva var det jeg tenkte på? Jeg skulle holdt meg i Tromsø.” Spillerstallen i hans nye klubb er kanskje ikke så bra som han trodde, pressen er mot ham, spillerne gjennomfører ikke spillerstilen, sportsdirektøren ville egentlig ha en annen trener… Om Jürgen Klinsmann trodde det var en utfordring å bo i Florida og trene Tyskland, har vel noen måneder som sjef for Bayern München gjort det klart at dette er enda verre. I den klubben er der visstnok et par stykker som mener noe i kulissene. Men som tidligere spiller i Bayern visste han vel strengt tatt hva han gikk til. Og det er nå han må vise hva en er lagd av, og hamre ting på plass. Som Pepe Guardiola i Barcelona, som skyflet ut verdensstjerner, og tidlig fikk se de berømte hvite lommetørklærne på Camp Nou. To måneder senere er de solid parkert i tilskuerlommene.

Andre kom aldri så langt. Drillo og Irak ble et kort kapittel. Det vil si, det ble i disse dager en hel bok, men uten en lykkelig slutt. Christian Gross ble som Tottenham-trener latterliggjort i engelsk presse, selv om Steffen Iversen så mange fellestrekk med Nils Arne Eggen i ham. Og Gross har da også bevist i Basel hvor bra han kan være (selv om de mens jeg skriver dette ligger under 3-0 hjemme mot Guardiolas Barca).

Så Steinar Nilsen tar en kalkulert risiko, men har en ambisjoner kan en ikke bare padle på grunna. En må tørre. At Henning Berg tør å trene Lillestrøm er ikke oppsiktsvekkende. Om han med det velger å ta steget ned en divisjon, er det bortimot en sensasjon. Vi trodde jo LSK hadde snudd det. Det viste seg å være falsk trygghet. Men nå har Henning i hvert fall det hele i egne hender. Med pluss i margen om han lykkes. Og liten fallhøyde om han ikke lykkes. Hvor mye kan en mann utrette på 10 dager? Å bli parkert rett før serieslutt må uansett være tungt for Erland Johnsen. En mann som uansett posisjon eller situasjon, alltid har en flamme som brenner inne i seg. Grepet er likevel forståelig. Mer enn at akkurat Henning nå kommer inn, er det viktigste at en gjør noe. Ett eller annet. De har to kamper å fikse ting på. Holder de nivået fra mandagens kamp mot VIF, ryker de sannsynligvis.

Mitt tips er at de greier seg. De taper mot RBK, men står opp i siste kamp borte mot Aalesund. Som de gjorde mot HamKam. Og at de definitivt er på øverste halvdel neste sesong. Men til trøst for Aalesund og Rekdal – dette er mannen som tippet samtlige fire kvartfinaler feil under EM i sommer. (Men så har vel Reka bommet på et par tips han også.) Og bare for å følge opp: Neste tips er at Steinar Nilsen tar over Brann. De havner også på øverste halvdel neste sesong.