MATCHBALL MANDAG – STABÆK SUPERLAG

I Matchball Mandag fikk vi et unikt innblikk hos årets seriemester (sorry Jan Jønsson – sannsynlige seriemester). Vi fikk blant annet være med inn i Stabæk- garderoben i forbindelse med kamp. Og selv for en som har vært i hundrevis av kampgarderober, var det gøy å oppleve denne åpenheten, og den helt spesielle stemningen, nervøsiteten og kampgløden som henger i lufta før en skal utpå.

Superlativene har vært mange rundt Bærum-laget denne sesongen. De har fortjent dem alle. Jeg var selv på La Manga i vinter og så at de var kjempegode allerede i februar. Men hvorfor tippet da verken jeg eller så å si ingen andre såkalte eksperter, dem på toppen? I min lille in-house tippekonkurranse med sønnene mine, hadde jeg Lillestrøm som vinner. Hallo…

Jeg så jo LSK også i februar, og de var absolutt ikke gode. Men så tenker en: Sesongen er lang, ting skjer, det utvikler seg, skader, etc. Og det var jo en etablert sannhet at Stabæk ikke kunne være så heldige i forhold til nettopp skader på nøkkelspillere, en sesong til. Men nøkkelspillerne har sluppet unna, skadde spillere har blitt godt erstattet, og solgte spillere har også blitt godt erstattet. Og da de møtte en sportslig lettvegg etter ferien ble det ikke stopp, som i fjor. Nei, de hadde lært, og det ble bare en fartsdump på veien mot pokalen. De har altså vært knallgode banen, og knallgode utenfor banen.

Nye Telenor Arena vil også gi Stabæk større økonomiske muskler på lang sikt, men bringer vel også økonomiske forpliktelser som skal innfris. Og alle de tusenvis av menneskene som skulle bo i nye boliger rundt stadion, og bli Stabæk-tilhengere, kan en foreløpig se langt etter. Der er verken en gravemaskin eller snekker å se, og her har en fått markedet mitt i trynet. Så det blir uhyre spennende å telle opp hvor mange tilskuere de greier å samle i hallen første sesongen. Og ikke minst: Hvor vil de komme fra? Greier de å lokke Oslo-folket ut for å se på den beste fotballen i den fineste arenaen? Det blir på grensen til pinlig om en ikke greier, med nyhetens interesse første sesongen, å fylle den opp i 2009. Men gjør de det, kan det bli en unik fotballopplevelse. Alle som har vært på en skikkelig ishockeykamp vet hvilket trøkk det kan bli inne i en hall. Men nå er jo Stabæk-supporterne en særs sivilisert gjeng, så det spørs vel om “Fornebu-brølet” blir et begrep i norsk fotball med det første…

Rent fotballmessig er det mest interessante spørsmålet nå: Kan laget fortsette å være best?

Seiersrekka til Rosenborg kan de bare glemme. 13 seriemesterskap på rad kommer aldri til å bli kopiert. Og nå kommer vel Rosenborg igjen for fullt neste vår, men Stabæk er veldig gode, og det er ingen selvfølge at trønderne skal ta dem. Greier Stabæk å holde laget samlet, og ikke minst beholde treneren, kan det bli et par gull til.

I enhver toppklubb kan personers viktighet rankes slik: 1. A-lagstrener. 2. A-lagskeeper. 3. Resten av gjengen. I Stabæk inneholder “Resten av gjengen” noen særs gode folk, som har vært helt avgjørende for det som kan ende i “The Double”. Men om vi konsentrerer oss om nummer en på lista, er min beundring uforbeholden. For å bli topptrener i dag, må du både være god fotballtaktisk, men også en god leder. Du må kunne behandle mennesker. Akkurat der har Jønsson et forsprang på de fleste andre. Stabæk er et lag med utfordrende personligheter, kulturforskjeller, store ego og grove urettferdigheter når det gjelder oppmerksomhet. Det er et minefelt å manøvrere i. Jønsson har ikke bare manøvrert, han har bygget et mesterlag fra grunnen av. Startet i Adeccoligaen, jobbet hardt på treningsfeltet, gitt andre i støtteapparatet frihet til å gjøre jobben sin, kjøpt meget godt, og utviklet dem som ikke ble kjøpt meget godt. Han er flink til å lese mennesker, og gi de riktige stimuli. Spillet de har vist denne sesongen har vært til tider sensasjonelt. Hadde Stabæk vært Vålerenga, hadde der vært 20.000 tilskuere på Ullevål hver gang.

Så at Jan Jønsson skulle finne en mer interessant utfordring, er fare nummer en for klubben. Men der er jo nok av andre ting som også kan gå i dass. Stikker Nannskog, eller Veigar Pall blir skadet, eller en klubb på kontinentet finner ut hvor god Alanzinho virkelig er – da har man også en solid utfordring. Eller de kan miste sulten. Shit happens. Bare spør den regjerende seriemesteren, Brann. For et knapt år siden la de alvorlige planer for hvordan de skulle dominere norsk fotball de neste årene. De sov faktisk ikke i timen, dette skulle vare. Mange var imponert over måten de tenkte på, mange er tilsvarende lite imponert over denne sesongens tabellplassering. Og det kan faktisk skje at Stabæk tar en Brann neste sesong. Og at Jønsson får lede de tre siste kampene av ren goodwill. At marginene er små er sportens mest forslitte klisjé. Men det er ikke mindre sant av den grunn.