Norge og firedommersystem

Da er spillerne tilbake til hverdagen etter en landslagshelg som må sees på som en suksess. Seier i turneringen, Patrik Thoresen tilbake på landslaget, gjensyn med den gamle backkjempen Tommy Jakobsen, og det høyeste publikumstallet i Lørenskog ishall på over 10 år(2225 mot Danmark). Det at vi vinner turneringen er selvfølgelig veldig bra, jeg kan ikke huske at det norske landslaget har vunnet noe som helst, med unntak av VM Div.1, med påfølgende opprykk. Vi møter Latvia og Danmark i vår gruppe i VM, og disse, sammen med Tyskland, vil antagelig være våre konkurrenter om den siste plassen i gruppa, bak Sverige, Tsjekkia og Russland. Norge stilte tilnærmet fullt lag i denne turneringen. Med unntak av Zuccarello og Rosseli Olsen, var dette antagelig det beste Norge har å by på. Både Danmark og Latvia har litt mer å spe på med, Latvia manglet flere toneangivende spillere fra Dynamo Riga, Danmark 5-6 spillere fra NHL, samt Frölunda -målvakten Frederik Andersen. Norge skal få nok å bryne seg på i VM, men vi har absolutt kapasitet til å ta oss til kvartsfinalen igjen.

Her hjemme er det full runde igjen etter oppholdet, og publikum vil oppdage at det nå er to Zebraer med baderinger. Fra og med i dag og ut sesongen vil kampene bli ledet av to hoveddommere, slik det er i mange av de andre store ligaene i Europa, og i NHL. Det har vært gjort i enkeltkamper tidligere også, men nå skal det gjelde rund baut. Norske spillere og trenere har tidligere klaget på at dommerne har store variasjoner i hvilken linje de holder fra dommer til dommer, sågar også hvilken linje en dommer holder, fra periode til periode. Denne sesongen har det ikke vært all verden av dommerfokus og offentlig skittentøyvask i mediene der enkeltdommere har blitt kritisert. Det setter store krav til samhandlingen mellom dommerne, i en situasjon de ikke så ofte tidligere har vært i. Det skal bli interessant å følge debatten i kjølevannet av dette prøveprosjektet, og se hvordan firedommersystemet blir tatt i mot i Get- ligaen. Personlig mener jeg det er utelukkende positivt, men det forutsetter at de som setter opp dommerne er flinke til å sette ”like” dommere sammen, slik at linjen i kampen blir lettest mulig og lese for aktørene på banen.

Kveldens Tv-kamp kommer fra Stavanger, der Oilers tar i mot Sparta. Oilers har som kjent allerede avgjort serien til sin fordel, og første kampen etter at seriemesterskapet var i boks, endte med tap i Trondheim. Sparta viste bra form før pausen med syv strake seire, siste tapet kom 10. januar mot Lørenskog.

Skal Sparta bryte Oilers sin suverene hjemmestatistikk i kveld?

 Stavanger-Sparta på Tv2Sport/Sumo med sendestart 18.50

 

Twitter:  @Hockeyerevik