Zuccarello, nøkkelen til økt rekruttering?????

Det tok ikke mere enn en kamp før Rangers-feberen herjer en del norske journalister, og Tortorella er ”irritert” allerede………… får håpe dette ikke gjør at Mats må spille ”dobbelt så bra” for å ha sjanse til å bli på Broadway, at ikke Tortorella sender han ned igjen bare for å få fred?  Naturligvis ikke…………

Etter nattens kamp får Mats skryt igjen, og spilletiden i spill 5 mot 5 var betraktelig høyere enn tilfellet var i den første kampen. Stolpen stod i veien for sesongens første scoring.

Etter tildelingen av Gullhjelmen til Mats i svensk hockey for to sesonger siden, skrev jeg en blogg angående Zuccas muligheter til å bli en ny norsk ledestjerne, slik Shampo har vært. Det fremstår langt tydeligere og viktigere enn noen gang, at norsk ishockey trenger dette. På tross av at det har blitt bygget flere haller(naturligvis ikke mange nok) de siste 15 årene, har antall registrerte spillere stått nesten stille. I april 1996 var antallet registrerte spillere 6195, i april 2011 var tallet 6177, altså en nedgang på 18 spillere. Toppen ble nådd 2006 da det var 6769 lisensierte hockeyspillere i Norge. Norsk hockey har altså ”mistet” nesten 600 aktive de siste fem årene, i tillegg er antall klubber redusert fra 100 til 89, i den samme perioden. Hva som er årsaken til dette skal ikke jeg spekulere i, i denne bloggen, men at Norsk hockey trenger økt rekruttering er hevet over en hver tvil.(Tallene er hentet fra statistikk på Hockey.no)

Derfor mener jeg det er utrolig viktig at vi har noe som gir positiv oppmerksomhet til Norsk hockey over tid, ikke bare i mai med gode VM-turneringer. Når hockeyskolene begynner på igjen til høsten, er dette glemt for mange allerede. I landets aviser har det vært mer hockeystoff denne uken, enn siden nyttår til sammen. Og når Mats spiller i NHL, ja så skrives det om norsk ishockey også. Nøkkelen til økt rekruttering ligger naturligvis ikke alene i at Zuccarello er i NHL, men at det vil bidra er det liten tvil om.

La oss håpe at den lille publikumsfavoritten fortsetter å gi Tortorella grunner til ikke å sende han ned igjen, for Norsk hockey trenger Mats i NHL, og etter min og mange andres mening, er det der han hører hjemme.

Det som derimot kan stikke kjepper i hjulene for Mats er at han ikke er satt opp på den så kalte ”players eligibility list”, listen over spillere som Rangers har meldt inn til sluttspillet. (spillere som ikke står på denne listen kan ikke spille sluttspill for klubben, så fremt ikke en av disse skulle bli skadet over tid). Jeg understreker at Mats eventuelle fravær på denne listen er høyst uoffisiell informasjon, som kun har versert på diverse debattfora osv. Skulle noen ha informasjon angående dette, send meg gjerne en melding på twitter:  @hockeyerevik

Her hjemme er det duket for to spennende kvartfinaler(kamp 6). På Hamar tar Storhamar i mot VIF, mens kveldens Tv2Sport/Sumo sendte kamp er fra Sarpsborg mellom Sparta og Lillehammer. Sendestart er som vanlig 18.50

 

 Twitter: @Hockeyerevik

Siste runde

Vi er kommet til siste runde i Get-ligaen, og mange av oppgjørene har direkte påvirkning på den endelige tabellplasseringen.

Mest spenning knytter det seg til kampen på Jordal, der VIF tar i mot Lillehammer. VIF må vinne for å ta andreplassen, med tap blir VIF nummer tre, og må møte enten Storhamar eller Sparta. Det er pest eller kolera for VIF som denne sesongen har tapt fire av fem kamper både mot Storhamar og Sparta.

I tirsdagens Tv2Sport sendte kamp leverte Lillehammer en meget svak kamp mot Lørenskog, som på papiret var veldig svekket. Det kunne se ut som guttene fra OL-byen ikke hadde forstått at de tross alt spilte om sølvmedaljer, og Lørenskog tok en fortjent seier. Lillehammers trener Tor Nilsen er helt sikkert interessert i at laget viser seg fra en annen side i kveld, kan Lillehammer gi Lørenskog en hjelpende hånd? VIF åpner dørene på vidt gap, og inviterer til gratis inngang i sesongens siste seriekamp på Jordal, dette kan bli en ”høydare” med stor stemning og nærve.

For at kampen på Jordal skal ha betydning på utfallet av tabellen, er Lørenskog nødt til å slå et formsterkt Stjernen hjemme på Lørenskog. Fredrikstadlaget har vunnet sine fem siste, bla. mot erkerival Sparta og seriemester Oilers. Lørenskog vet hva som står på spill, men kan Stjernen stikke kjepper i hjulene for hardtsatsene Romerikinger, og sørge for at utfallet på Jordal betyr “nada”?

I Sarpsborg er det alt annet en lystig stemning, seieren mot svakt plasserte M/S er eneste seieren på de fem siste. Med tap i kveldens kamp mot Storhamar, må laget fra ”Hockeytown” se seg forbigått av Hamar-laget på tabellen. Vinner Storhamar blir Sparta nummer seks i årets Get-liga. Sparta tok seg av både serie- og NM-gull i fjor, en 6.plass i år vil av mange kategoriseres som sesongens største flopp. En femteplass vil antagelig ikke forandre på det synet, men da har Sparta i alle fall to seire med seg inn i sluttspillet. På Hamar kan man uansett være godt fornøyde med årets sesong, enten man blir nummer fem eller seks, men en seier i siste kamp er en fordel inn i sluttspillet uansett!

De to siste kampene har ingen innvirking på sluttabellen.  Oilers har tapt tre av seks kamper etter at seriegullet var sikret, og en ny dårlig prestasjon mot bunnlaget M/S er antagelig mer enn Petter Thoresen kan akseptere. M/S på sin side vil naturligvis avslutte med stil, og gå inn i kvaliken med en god følelse.

I Trondheim tar Rosenborg i mot sist plasserte Frisk Asker. Frisk har tatt to av sine kun fem seire i ordinær tid mot RIHK, og ønsker naturligvis, som M/S og prestere bra før man går inn i kvalik. For RIHK gjelder det samme som for Oilers, avslutte med en god prestasjon før sluttspillet tar til.

Dersom du ikke drar på Jordal i kveld, på tross av gratis inngang, kan du se kampen på Tv2Sport/Sumo med sendestart 18.50.

Twitter:   @Hockeyerevik

Norge og firedommersystem

Da er spillerne tilbake til hverdagen etter en landslagshelg som må sees på som en suksess. Seier i turneringen, Patrik Thoresen tilbake på landslaget, gjensyn med den gamle backkjempen Tommy Jakobsen, og det høyeste publikumstallet i Lørenskog ishall på over 10 år(2225 mot Danmark). Det at vi vinner turneringen er selvfølgelig veldig bra, jeg kan ikke huske at det norske landslaget har vunnet noe som helst, med unntak av VM Div.1, med påfølgende opprykk. Vi møter Latvia og Danmark i vår gruppe i VM, og disse, sammen med Tyskland, vil antagelig være våre konkurrenter om den siste plassen i gruppa, bak Sverige, Tsjekkia og Russland. Norge stilte tilnærmet fullt lag i denne turneringen. Med unntak av Zuccarello og Rosseli Olsen, var dette antagelig det beste Norge har å by på. Både Danmark og Latvia har litt mer å spe på med, Latvia manglet flere toneangivende spillere fra Dynamo Riga, Danmark 5-6 spillere fra NHL, samt Frölunda -målvakten Frederik Andersen. Norge skal få nok å bryne seg på i VM, men vi har absolutt kapasitet til å ta oss til kvartsfinalen igjen.

Her hjemme er det full runde igjen etter oppholdet, og publikum vil oppdage at det nå er to Zebraer med baderinger. Fra og med i dag og ut sesongen vil kampene bli ledet av to hoveddommere, slik det er i mange av de andre store ligaene i Europa, og i NHL. Det har vært gjort i enkeltkamper tidligere også, men nå skal det gjelde rund baut. Norske spillere og trenere har tidligere klaget på at dommerne har store variasjoner i hvilken linje de holder fra dommer til dommer, sågar også hvilken linje en dommer holder, fra periode til periode. Denne sesongen har det ikke vært all verden av dommerfokus og offentlig skittentøyvask i mediene der enkeltdommere har blitt kritisert. Det setter store krav til samhandlingen mellom dommerne, i en situasjon de ikke så ofte tidligere har vært i. Det skal bli interessant å følge debatten i kjølevannet av dette prøveprosjektet, og se hvordan firedommersystemet blir tatt i mot i Get- ligaen. Personlig mener jeg det er utelukkende positivt, men det forutsetter at de som setter opp dommerne er flinke til å sette ”like” dommere sammen, slik at linjen i kampen blir lettest mulig og lese for aktørene på banen.

Kveldens Tv-kamp kommer fra Stavanger, der Oilers tar i mot Sparta. Oilers har som kjent allerede avgjort serien til sin fordel, og første kampen etter at seriemesterskapet var i boks, endte med tap i Trondheim. Sparta viste bra form før pausen med syv strake seire, siste tapet kom 10. januar mot Lørenskog.

Skal Sparta bryte Oilers sin suverene hjemmestatistikk i kveld?

 Stavanger-Sparta på Tv2Sport/Sumo med sendestart 18.50

 

Twitter:  @Hockeyerevik

 

 

Grattis Oilers, og god tur inn i fremtiden

For med en tittel av hver valør, alt etter kun 11 sesonger som eksisterende klubb, har det gått imponerende fort å oppnå det Stavanger har oppnådd. Nesten litt skremmende fort…………

Kongen

På radioen i dag morges hørte jeg et intervju med byens velgjører Tore Christiansen, der reporteren avsluttet med at; dersom han hadde gått til gullsmeden og handlet for de samme pengene han har brukt på å oppnå de to gullene han har vært med på å ta med Oilers, hadde han fått mer igjen for pengene. Hadde han spurt Tore direkte, tror jeg svaret hadde vært NEI. Jeg var så heldig å være til stedet under gullfesten for to år siden, og allerede da virket Tore oppriktig når han sa at det var verdt hver krone. Neste år står hallen ferdig, og forhåpentligvis får Christiansen og hans investorgruppe tilbake noe av det som har vært satset også økonomisk, foreløpig har investeringen kun avkastet fantastiske opplevelser med en fantastisk gjeng spillere og ledere.

Prinsen

Mye av suksessen den siste tiden kan tillegges Petter Thoresen, den mestvinnende treneren i norsk ishockey. Petter har en unik evne til å kalle en spade for en spade, enten du er junior eller ”stjernespiller”. Han nyter en enorm respekt, en respekt han ikke tar, men får……. Petter vet hvordan man skal vinne, og overfører kunnskapen til sine spillere. Oilers har økonomiske muskler til å erstatte skadede spillere, men uansett burde fraværet av Vikingstad, Deeth osv. vært langt mer synlig. Oilers har hatt skader på flere nøkkelspillere gjennom sesongen, men det har knapt vært merkbart. ”Alle” kan gå inn å gjøre jobben, for alle vet hvilken jobb som skal gjøres.

Knekten

Pål Higson har fått en del kritikk fra omverdenen for rekrutteringen av spillere til klubben, men de siste sesongene har kritikken stilnet. Så vidt meg bekjent er det få, om noen, som reiser og ser på spillere før de hentes fra Nordamerika. Dette gjør Oilers og Higson, og har med hell hentet gode spillere som hever laget. Spillere som har de kvalitetene Petter ønsker i laget. Det overrasker meg stort om ikke reisen foregår med en klar ”meny”, der kokken heter Petter, og Higson er kjøkkenassistenten som skal hente ingrediensene som trengs for å lage nettopp den retten, i dette tilfellet, ett vinnende ishockeylag.

Grunnleggeren

I rusen av suksess skal man ikke glemme opphavsmannen til de gode tider. Den tilflyttede hockeyfrelste finnen som ønsket fortsatt topphockey i Stavanger, når Viking ikke lengre kunne fylle Siddishallen med tilskuere. Hartti Kristola startet reisen på begynnelsen av 2000-tallet, da heltene het Kesti og Souniemi. Laget spilte i 2.divisjon, og motstander het bla. Jutul. På den tiden hadde Jutul mange tidligere Friskspillere i laget, undertegnede var faktisk en av dem. På fire kamper tapte vi 15-53 mot gjengen Kristola hadde samlet for å ta Stavanger til toppen av norsk ishockey. Oilersgutta syntes det var ”ganske kjekt” å spille mot Jutul, da fikk de i alle fall en ”viss motstand”. De slapp tross alt bare inn 33 mål den sesongen, og Jutul lagde 15 av de………. På 24 kamper lagde de også 304 mål, det er mye!

Grasrota

Som utskremt Tv2 kommentator har jeg hatt gleden av å besøke Siddishallen flere ganger i de sesongene kanalen har hatt hockeyrettighetene. Det er alltid en glede og ankomme hallen. Alle er blide og fornøyde, og utfordringer blir løste med ett smil og et ” det fixer me!” Med ny hall og mer profesjonalitet, må ikke Oilers glemme en ting; de frivillige, de som har gjort reisen mulig, og som helt sikkert gleder seg til å gjøre en jobb for klubben, også i den nye storstua. Men med Tore i førersetet, og hans engasjement og inkluderende vesen, er jeg sikker på at ”toppledelsen” har dette i postulatet.

Spillerne

Spillere kommer og går, og det har ikke vært alt for mange skarrende spillere på Stavangerlagets stolthet, men det rekrutteres godt. Og det var fullt fortjent at Mathias, med det klingende hockeyetternavnet Trettenes(sønn av tidligere Vikingspiller Steffen), fikk bestemannsprisen i gårsdagens oppgjør mot Frisk Asker. Skal Stavanger ta ytterligere steg, tror jeg et lag med flere lokale profiler, vil gjøre reisen enda bedre og enda morsommere.

Avslutningen

Det er ca. en måned til sluttspillet tar til, og publikum har mer glede i vente. Det skal mye til om ikke Oilers gjentar Spartas suksess fra forrige sesong, og krones som dobbeltmester når sluttspillet er ferdig. Men det skal spilles mye ishockey før det, og pucken er rund.

 

Uansett er det bare å gratulere Tore, Petter, Pål, Hartti, grasrota og spillere for en fantastisk sesong så langt!

 

NB! Etter helgen er det landslagspause, kampene i Euro Challenge fra Lørenskog Ishall mot Frankrike, Latvia og Danmark kan du se på Tv2Sport/Sumo fra torsdag-lørdag.

Twitter: @Hockeyerevik

 

 

Papirrot og poengtrekk

Så har det altså skjedd igjen, klubbene klarer ikke å holde tunga rett i munnen når det gjelder overgangspapirer og om spillere er spilleklare eller ikke.

Sparta trekkes tre poeng, og Lørenskog hele seks poeng. Nå er det slik at begge klubbene har anledning til å anke, men basert på uttalelsene fra Spartaleder Tore Jobs, der lederen beklager det inntrufne ovenfor spillere og supportere, er det vel lite trolig at i alle fall Sparta kommer til å anke.

Skulle ”dommen” stå, betyr det at dersom Storhamar vinner sin ”hengekamp” mot Stjernen, er Sparta nede på en 6.plass, slik tabellen er p.t.

For Lørenskog er dette et stort skudd for baugen i kampen om andreplassen. Pr. i dag er de ett poeng foran VIF og fem foran Lillehammer. Dersom poengtrekket blir stående også for Lørenskog, vil kampen på torsdag mot VIf kunne være ett endelig farvel til en eventuell andreplass. Skulle Lørenskog tape for VIF, er avstanden 8 poeng, med 11 kamper igjen å spille. Selvfølgelig mulig, men uansett en vanskelig oppgave, mot et VIF som har imponert så langt i sesongen. Vinner de er det selvfølgelig fortsatt helt åpent.

Hvordan er så dette mulig?

Generalsekretær i Norges Ishockeyforbund skrev på Twitter i går at det kun er Oilers og Lillehammer i GET-ligaen, som ikke har en slik ”poengtrekksak” mot seg de siste tre sesongene. Er reglene så vanskelige, eller tar klubbene en sjanse på at det ”ikke oppdages” at eventuelle avgifter ikke betales i tide? Antagelig ingen av delene, det er nok bare dårlig håndverk………

For Lørenskog er det sågar andre gangen på bare et par sesonger at dette skjer, i fjor mener jeg å huske at straffen ble på ni poeng(mulig jeg tar feil). Hvis man ikke lærer etter et slikt trekk, da er det tungt!

Selvfølgelig trist at administrative feil eventuelt skal avgjøre tabellposisjonene til slutt, men en gang må klubbene lære. Og eventuelt å ilegge bøter som svir, er antagelig ikke en god løsning uansett, da de fleste av lubbene har mer enn nok med og bare holde hodet over vannet økonomisk i utgangspunktet.

En av klubbene som har mindre poeng enn de burde hatt, ser du i kveld på Tv2Sport/Sumo i kveld når  Stjernen tar i mot Sparta til naboduell med sendestart 18.50.

Den andre klubben ser du torsdag på samme kanal, når Lørenskog tar i mot VIF til sin naboduell, også det med sendestart 18.50

 

Twitter:  @Hockeyerevik

 

 

Vinterens store eventyr

Det og gå ukevis, ja månedsvis og vente på NHL sin festdag, Winterclassic, er en like stor påkjenning som å vente på juleaften som syvåring, fra den dagen skolen er ferdig for juleferie. Heldigvis har ventetiden blitt kortet ned med HBO`s  24/7, Road to Winter Classic. En fantastisk serie, som forsøker å vise alle sider ved en profesjonell ishockeyspillers hverdag. Vi får være med under forberedelsene inn til kamp, veldedighetsarrangement, og spillerne åpner sine private hjem for kameraene. Intervjuet med Philadelphias målvakt Bryzgalov ble umiddelbart en klassiker, og bekrefter kanskje myten om at hockeykeepere er en smule annerledes enn sine kollegaer ute på banen. Juleselskapet hjemme hos Brian Boyle med mor, far og hans ”100” søsken, ytterligere ett bevis på hvor nære spillerne slipper produsentene av denne serien inn på seg. Det hele levert med gode kommentarer, og er uten tvil et høykvalitetsprodukt, også for de som er nysgjerrige på denne idretten, ikke bare sportens blodfans.

At vi skal få til noe lignede her til lands blir like sannsynlig som at jeg i en alder av snart 40 fortsatt skulle tro på mannen med det hvite skjegget og reinsdyrsleden den 24. desember hvert år, men at vi kunne fått til en ”Winterclassic”, en utendørskamp med fulle tribuner på ett fotballstadion, ja hvorfor ikke? Kanskje det må en landskamp til, der Norge stiller med tilnærmet fullt lag og motstanderen heter Sverige for at for eventuelt Bislett skal fylles til randen? Muligens et oppgjør i Østfold eller på Hamar/Lillehammer kunne ha gjort susen, spørsmålet er om det hadde engasjert flere enn de to lags supportere, dersom man skulle ha kjørt en klubbkamp? For det må til skal det bli en klassiker med full fotballstadion.  

Kampen i går betegnes som den beste WC så langt. Det startet litt forsiktig, men tempo, det fysiske spillet, aggressiviteten og kvaliteten tok seg opp i den andre perioden, og etter hvert ble det mål også. Først to til Philly, så tre til Rangers, og da det gjensto snaue 20 sekunder ble sågar hjemmelaget tildelt straffe. Den tok Lundqvist seg av, og poengene gikk til New York. Det beste av alt er at det ikke er ferdig riktig enda heller, fansen har mer i vente. Torsdag lanseres fjerde og siste episode av HBO serien, der vi får de siste forberedelser inn mot-, og under og etter kampen i går. JEG GLEDER MEG. Det er godt med julepresanger litt ut i det nye året også!

 Om det blir en klassiker vites ikke, men du kan uansett følge kveldens Getliga oppgjør mellom VIF og Lillehammer på Tv2Sport/Sumo med sendestart 18.50

Twitter: @Hockeyerevik

Fantastiske Crosby

Jeg fikk dessverre ikke muligheten til en våkennatt for å få med meg comebacket til Sid The Kid, og helt ærlig hadde jeg forventet at det tok noen uker før han ville være med å bidra på det nivået vi har blitt vant til å se. Etter nesten ett år borte fra NHL-manesjen, var sirkusdirektør Sidney Crosby tilbake i godt gammelt slag, og det i første forestilling.

Publikum hadde knapt funnet setene sine før Crosby satt sitt første mål etter bare drøye fem minutter, og det skulle bli mer ……Crosby avsluttet et perfekt comeback med Pittsburgs femte og siste mål, da hadde han i tillegg assistert på lagets andre og tredje mål. Det er nesten så man lurer på om denne kampen var regissert av samme regissør som regisserte OL-finalen i Vancouver der Crosby avgjorde finalen for Canada i ”lokaloppgjøret” mot USA. Det kunne knapt hvert gjort bedre av Spielberg, Scorsessi og hva de heter alle sammen?

Sidney Crosby er bare 24 år, men har allerede rukket mer enn de aller fleste har gjort gjennom en lang karriere. Han har vunnet OL (på hjemmebane) og Stanley Cup. Han har på 475 kamper i serie- og sluttspill gjort 247 mål, assistert på ytterligere 411 mål for en total poengproduksjon på 658 poeng. Det er nesten så man ikke tror det, her jeg sitter og skriver det jeg akkurat skrev, gutten er 24 år!!!!!!

Gratulerer til Crosby, Pittsburg, NHL og alle hockeyfans, ett etterlengtet comeback er gjennomført og historien om Crosby har mange kapitler igjen før det skal avsluttes. Jeg gleder meg til fortsettelsen!

Når vi er inne på nordamerikansk ishockey, uten sammenligning for øvrig, kom i går nyheten om at Lørenskogs meget dyktige målvakt og tidligere lagkamerat med Zuccarello i Hartford, Dov Grumet-Morris forlater Lørenskog til fordel for farmerligaspill i Florida Panthers farmerlag San Antonio. Keeperen fikk en tøff start på norgesoppholdet med 12 mål i mot på de to første kampene mot topplagene VIF og Oilers, men har siden det storspilt, og har kun Spartas Osear foran seg på statistikken for gjennomsnittlig innslupne må pr. kamp. Nå må Lørenskog igjen satse på Alm som ble vraket til fordel for Grumet-Morris, og som ikke hadde de kvalitetene som hardtsatsene Romerikinger mente deres førstekeeper måtte besitte. Han har neppe blitt så mye bedre de siste månedene uten fast spilletid på toppnivået. Lørenskog er allerede på utkikk etter en ny førstemålvakt i Nordamerika, lykkes de blir det den 12 utenlandske spilleren(inklusive fornorskede spillere) som ikler seg Lørenskog drakt denne sesongen. Det er et høyt antall, og “eierne” i Lørenskog har fortsatt ikke fått særlig valuta for pengene? Vi får håpe de holder det gående lenge, vi trenger neppe flere nestenkonkurser i norsk hockey!

Kampen Lørenskog- Storhamar ser du på Tv2Sport/Sumo med sendestart 18.50

Twitter: @Hockeyerevik

 

På det jevne!

En tredjedel av Getligaens seriespill er unnagjort, og tabellen ser slik ut, som de fleste hadde tippet på forhånd

     1.     Oilers

At Stavangerlaget ligger øverst er ingen bombe, at avstanden ned til lag nummer to allerede er på 13 poeng, er litt mer overraskende. Kun ett bortetap så langt er ikke vanlig kost for Stavangerlaget. Dette har vært litt av problemet for laget fra oljebyen tidligere, holder de på denne borteformen, og fortsetter så å si aldri å tape hjemme, vil ”dessverre” ligaen være avgjort alt for tidlig. Har levert meget bra, på tross av at Vikingstad har måttet stå over mange kamper med en kranglete rygg.

       2.    VIF

Bak Oilers er det veldig jevnt, og selv om VIF bekler denne posisjonen p.t., tror jeg laget havner lengre ned til slutt. VIF fikk inn nødvendige forsterkninger i det serien tok til, og den såkalte ”Canadafemmeren” har levert varene. Bak der er det dessverre for tynt, og straks laget ble rammet av skader ble det langt tøffere å plukke poengene. VIF har overrasket positivt så langt, men med full utenlandskvote, og derfor minimale muligheter for ytterligere forsterkninger, vil nok VIF få problemer med å holde på andreplassen helt inn.

       3.    Lillehammer

Laget fra OL-byen hadde en svak periode midtveis, og var på det tidspunktet den store skuffelsen sammen med Lørenskog. Laget har kommet sterkt tilbake, og kan nå stille med alle ”utlendingene” på banen samtidig, etter at ytterligere en spiller er fornorsket. Har et jevnt bra mannskap, kan ta andreplassen.

       4.    Lørenskog

Nok en katastrofal start på ligaen, etter gode resultater i forsesongen. Til slutt ble trenerbytte uunngåelig, og Livingston har fått skikk på laget. Med unntak av at man ikke fikk med seg ønsket resultat fra Trondheim, har Lørenskog prestert jevnt bra. Og ligger der de bør gjøre. Lørenskog er ett av fire lag som kan stikke av med sølvet!

       5.    Sparta

Kun en seier på de fem siste er langt under pari for fjorårets serie- og norgesmester. Fansen skriker etter forsterkninger, men ledelsen valgte å låne ut Tommy Kristiansen isteden. En femteplass på tabellen er verken byen eller laget fornøyde med. Sparta har ledige plasser på utlendingskvoten, og trenger forsterkninger for å kunne gi Oilers kamp i sluttspillet. Spørsmålet er hvor mange, og fra hvilket nivå økonomien tillater å hente disse spillerne? Har vært uheldige med langtidsskade på Jonas Andersen, med han tilbake og et par forsterkninger vil Sparta kjempe i toppen til slutt. 

       6.   Storhamar

Kun fire poeng bak andreplassen når en tredjedel er unnagjort er en overraskelse, samtidig fikk Hamarlaget en viktig forsterkning i Martz, noe som gjorde at laget plutselig kunne stille to meget bra femmere. Målvaktspillet på unge Johansen har vært bra så langt, og laget er avhengig av at dette fortsetter for ikke å sakke akterut i forhold til de foran på tabellen.

        7.   M/S

Mistet sin dyktige trener da Livingston dro til Lørenskog, men fortsetter å ta poeng mot de lagene som laget ”må” ta poeng fra. Keeperhelten “Roy” (Jarl Eriksen)fra kultfilmen “Hockeyfeber” har tatt over roret, han rår over en ung og tynn stall, men på tross av at en av lagets to store stjerner(Lawrence) har mistet fem kamper, har laget levert bra så langt. M/S  har ikke overraskende havnet i den nedre fireren på tabellen, og vil kjempe der for en av de to siste sluttspillplassene.

       8.   Stjernen

Laget fremstår som forventet, men med to sterke seire mot Lillehammer, har laget vist at det finns potensialet i dette mannskapet. Blir litt for ”lette” i det lange løp, men med storspill fra Grotnes i enkeltkamper, vil Stjernen ta flere poeng mot de presumptivt bedre lagene også senere i sesongen, kanskje allerede på torsdag mot Sparta?

      9.   Rosenborg

Også RIHK ligger der ”alle” hadde forventet, dog med litt lengre lengre avstand opp til Stjernen en laget setter pris på. Laget er nødt til å ta flere poeng på hjemmebane dersom håpet om sluttspill skal leve videre. Har et lag som er godt nok til sluttspill, og undertegnede tror det vil være små marginer mellom disse tre lagene, i kampen om de to siste sluttspillplassene.

    10.   Frisk Asker

Økonomiske problemer har preget høsten for Askerlaget, og på tross av en sterk serieåpning med seier mot Sparta, har poengfangsten siden vært minimal. Laget har slått Rosenborg borte, men der stopper det. Den økonomiske krisen er avblåst for denne gang, men lagets trener Mats Lusth ble i prosessen løst fra sin kontrakt, og leder laget for siste gang på søndag mot VIF. Laget er svært ungt, og med få backer. Når samtidig lagets kanskje beste forsvarer Oscar Nilsson ble langtidsskadet, ga dette ytterligere forverrede forutsetninger. Har kun en utlending i laget, og det er tvilsomt om økonomien tillater forsterkninger. Kan kjempe seg opp igjen i sluttspillkampen, men det ser vanskelig ut.

OL til Oslo?

Ett vinter-OL til Oslo vil kunne gi norsk ishockey et etterlengtet løft på anleggssiden. Norsk ishockey stod på barrikadene sist gang også, da Tromsø ble foretrukket. Men hva vil et Oslo-OL by på når det gjelder anlegg, og hvor skal anleggene ligge?

OL på Lillehammer og Hamar ga de to klubbene et veldig publikumsløft både før, og en god stund etter at OL- ilden var slukket. På Lillehammer har vel så å si aldri Håkonshall vært brukt til Ishockey, med unntaket av VM finalen i 1999? Kristins Hall var uansett en ”nyvinning” på Lillehammer, og ga klubben god drahjelp i starten.

Hamar OL-amfi har fortsatt fasiliteter som publikum kan akseptere når vi skriver 2011, og Storhamar har så å si uten unntak hatt et godt grep på publikum siden hallen stod ferdig. Etterbruken har vært god, selv om driftingen av selve anlegget har tæret på en liten ishockeyklubbs administrasjon, og pengesekk.

Hva så med ett Osloarrangement; hvor skal hallene ligge, og hvem skal drifte etterbruken? Oslo sentrum har Spectrum, men det er neppe aktuelt å gå til søknad om lekene med det som hovedarena for ishockey. Ny hall må til uansett. Jeg skal ikke legge meg borti en plasseringsdiskusjon angående hallen, men spørsmålet er hvem skal ha ”herredømme” over hallen når lekene er over? Det åpenbare svaret er VIF Hockey! Men med en hall som tar 10-15 000, blir det trist på VIFs hjemmekamper dersom ca 1500 fortsetter å ta turen. Men nye fasiliteter vil naturligvis sørge for økt oppslutning på VIFs kamper, uansett hvilke utfordringer man måtte ha i dag for ikke å fylle Jordal, på tross av gode sportslige resultater. Ikke 10-15 000, men i alle fall langt flere enn i dag.

Hva så med eventuelle haller som skal ligge utenfor Oslo? Nå vil vel mange påstå at jeg ikke har helt forutsetningen om objektivitet til stede, men jeg sier Asker uansett. Så kan ett eventuelt tredje anlegg for kunstløp legges på den andre siden av byen, kanskje med Lørenskog som anleggsherre etter at lekene er over? Ny ishall i Asker er på trappene uansett, så i så måte vil et OL-anlegg til bygda muligens utsette den planlagte hallen med en fem års tid, men allikevel, Asker bør ha OL-hall nr. 2.

Hvorfor skal så Asker bli begunstiget med denne muligheten? svaret er enkelt; tradisjon! Frisk har med unntak av et par magre år vært i Norges øverste divisjon siden oppstarten. Publikumspotensialet finns i bygda, men Askerhallens fasiliteter er så langt unna å tilfredsstille Askerpublikummets krav til komfort og opplevelse osv. som det går an å komme, det er for så vidt det meste av ishockeyen som blir vist der om dagen også, men det er en helt annen diskusjon.

Uansett trenger Norsk ishockey et ansiktsløft på anleggssiden, og OL i Oslo er en gedigen mulighet til at man i alle fall kan få et par tidsriktige anlegg i regionen, samt en etterlengtet storstue for Ishockey i landets hovedstad.

Det er tidlig enda, og prosessen er så vidt i gang, men det er lov å håpe!

Håp om en artig hockeypplevelse er det lov å ha allerede i kveld også, Lillehammer-Rosenborg ser du på Tv2Sport/Sumo, med sendestart 18.50

Twiiter @hockeyerevik

NHL uten Norge

Det er ingen sensasjon at NHL pr. i dag går sin gang uten at hockeymetropolen Norge er representert, det er litt kjedelig, men ingen sensasjon.

Det var ingen stor overaskese at Jonas Holøs tidlig måtte ta den tunge veien ned i AHL heller. Colorado har forsterket backbesetningen sin ytterligere fra i fjor, noe som gjorde en opp og ned sesong lik den i fjor, enda vanskeligere å få til i år. Det hadde blitt AHL, og kanskje bare det. Langt mer overraskende var valget av klubb, når Holøs vendte nesen tilbake til Europa. Växsjö? Men når Aftonbladet i dag avslører lønnen Holøs mottar derfra, er det plutselig ikke så overraskende allikevel. Skulle klart meg bra jeg med 473 000 pr. mnd.??

Undertegnede ble langt mer overrasket over Mats Zuccarellos retur til AHL. Da tenker jeg primært på at det skjedde så fort. Mats var ikke spesielt god i de to kampene i Europa, men samtidig hadde han vanskelige forhold å jobbe under. At han bare fikk tre kamper, to av de i fjerdeoppstillingen er ikke mindre en totalt uforståelig.

For de som leste bloggen min fra 27. september kommenterte jeg nettopp at på tross av Tortorellas positive uttalelser angående Mats i oppkjøringen, trengte ikke det å bety stort, og det gjorde det altså ikke heller………………forstå det den som kan? Jeg påberopte meg også i den bloggen ikke å være overlegen coaching egenskapene hans heller, og at han helt sikkert forstår at Mats må spille der han hører hjemme, i en av de to første oppstillingene. Det gjorde han åpenbart heller ikke. Mats var den ”eneste” med offensive fibre i Rangerslaget som ikke fikk prøve seg med Richards og Gaborik, hvorfor ikke? Det samme spør de seg i hockeytokiga Sverige også, den gamle Rangershelten Ulf Samuelsson stiller seg helt uforstående til hvordan Rangers har brukt Mats på isen, og at det er synd de ikke utnytter hans potensial. Det samme gjør alle andre som har litt greie på det her hjemme også, jeg tar med meg selv i den kategorien, så får det stå sin prøve.

Slik jeg ser det er det viktigste for Mats nå, og gjøre som han gjorde i fjor, ta turen ned med hevet hode, og vente på at sjansen kommer igjen, for det gjør den! Om ikke i Rangers, så i et annet NHL lag.

På Rangers mange blogger/diskusjonsforum går debatten heftig om Zuccarellos fremtid i NYR. De aller fleste skjønner seg ikke på Tortorella, og hvordan et lag som Rangers ikke kan finne plass til en spiller som Mats. Det skjønner ikke jeg heller?

Skulle det derimot ta litt tid å få sjansen igjen, bør Hr. Ryman (Mats`agent, red.anm.) banke på døren på Rangerskontoret og be om en trade. Helst til et lag som spiller ishockey, ikke et lag som helst ser at motstanderen har pucken det meste av tiden. Rangers minner om Norge i fotball på 90-tallet, man vant noen store seire, men med måten å spille på, kom det aldri til å gå langt nok. Og nettopp en trade er ikke usannsynlig, for Rangers mangler også en back av toppklasse, som kan styre blålinjen i overtallsspill. Og siden Tortorella åpenbart mener at de er godt forspent på forwardsiden, kan Mats kanskje bli offer for et bytte. At han derimot gjør samme retrett som Holøs, har jeg ikke troen på. Mats er god nok for NHL, om ikke Rangers skjønner det, er det helt sikkert andre som forstår det.

I kveld kan du se Sparta-VIF på Tv2Sport/Sumo, med sendestart 18.50

Twitter: @Hockeyerevik

TV 2 AS

Lars Hilles gate 30, Pb 7222, 5020 Bergen

Materialet på nettstedet er omfattet av åndsverklovens bestemmelser. Uten avtale med TV 2 AS (utgiver) og/eller med annen klareringsordning (Kopinor www.kopinor.no eller Norwaco www.norwaco.no), er enhver lagring, eksemplarfremstilling og tilgjengeliggjøring (herunder visning) bare tillatt når det er hjemlet i lov (til privat bruk, sitat og lignende). Utnyttelse i strid med lov eller avtale medfører erstatningsansvar, og kan straffes med bøter eller fengsel.