Maradona til Blackburn – et scoop eller en vits?

Blackburn har sparket sin tilsynelatende populære manager “big” Sam Allardyce. Et uventet og overraskende trekk fra de nye indiske eierne. En julegave til hele Lancashire? Blackburn har ikke spilt gnistrende fotball akkurat, men karret til seg poeng her og der, noe som i sum forteller om en grei sesong så langt. Men de nye eierne vil se mer. Underholdende fotball og topp fem plassering. Allardyce underholder ikke mange med stilen sin, selv om han hevder han kunne ført både Inter, Barcelona og og alskens store klubber lekende lett til seriegull i sine respektive land.

Så hvem vil julenissen fra India ansette for å ta Blackburn opp til fordums høyder? De sier de vil ansette en engelskmann, mens ryktet om at tidenes beste fotballspiller, Diego Armando Maradona, angivelig er på vei inn er på alles lepper. For et scoop det ville vært! For en åpenbaring! For et kommersielt og PR-messig sjakktrekk! For et løft en allerede oppmerksomhetsmettet Barclays Premier League. Det ville utvilsomt blitt et sirkus uten sidestykke i Premier Leagues historie.

Men vil Blackburn bli et bedre fotballag?

Maradona hadde VMs kanskje beste tropp offensivt, og den lå jammen ikke langt tilbake hva angår defensive kvaliteter heller. Men jeg husker ham for tre ting i dette VM. Et utømmelig lager av klemmer i øst og vest, og en komplett evneveik taktisk tilnærming til spillet som gjorde Argentina ekstremt sårbare, samt en beundringsverdig slett måte å sette sammen det vell av talenter han hadde til sin disposisjon. Å utelate Javier Zanetti og Esteban Cambiasso fra troppen var hans første store tabbe. Måten han så disponerte laget på i etterkant, spesielt mot Tyskland, bar preg av liten forståelse for egne svakheter og andres styrker. Dette talentfulle laget hadde fortjent en trener som i det minste kunne gitt dem en mulighet til å komme dit de fortjente å være, i finalen. Maradona var lagets svakeste ledd.

Så er det ikke unaturlig når man kommer fra fjækredrift i Asia, at man kan la seg blende av mannens udiskutable aura, popularitet og evne til å begeistre. Og glemme det som er det viktigste, at man trenger en visjonær lagbygger og motivator. En med langsiktige mål. En tålmodig person. Jeg kunne ikke sett for meg en Diego Maradona mer enn 6 måneder i Lancashire før boblen sprakk. Enten gjennom dårlige resultater, avslørt evneveikhet, spilleropprør eller fordi mannen rett og slett er for stor for nord-England og dermed ville implodert og dratt klubben med seg i dragsuget.

Vi ser ofte at nye eiere og ledere foretrekker navn fremfor kompetanse. Dette er enkelt og greit fordi de selv ikke innehar kompetansen som trengs for å lede en fotballklubb. Smarte eiere ansetter smarte ledere som gjør jobben for dem. Abramovitsj hentet Uniteds Peter Kenyon. En mann som allerede hadde vunnet alt. En genistrek! Hva kan vel Abramovitsj om fotballdrift? Styreleder John Williams og administrerende direktør Tom Finn har vært lenge i Blackburn, og står for kontinuitet og troverdighet. Det får være deres oppgave å finne den treneren som skal ta Blackburn dit kyllingfarmerne ønsker å se klubben, og det bør de få gjøre i fred. Det er greit å troppe opp med penger, men ikke med uvitenhet.

Da blir det ingen Maradona på Brockhall, det gamle sinnssykehusområdet Blackburns treningsfelt ligger på. Han vil bli stoppet i porten, og bedt om å gå inn igjen.

Og Blackburn vil få en ordentlig trener. Og forbli en seriøs klubb.

Og ikke et sirkus.