Rooney, et sørgelig skue!

Han skal ha sagt at han vil forlate Manchester United til fordel for byrival Manchester City. De siste dagers spekulasjoner har manifestert seg i dette faktum. Og Ferguson er meget skuffet og sjokkert. Hvordan har det kommet til dette? Er det en intern maktkamp? Står det om penger? Er det agenter bak som trekker i trådene? Har det vært en krangel mellom Rooney og Ferguson?

Mange av disse spørsmålene vil vi ikke få svar på før forholdet mellom Rooney og Manchester United er avklart og avgjort, enten ved en overgang eller at han blir. Hovedgrunnen til det er at Ferguson og Manchester United, og sikkert til dels Rooney og hans følge, ikke ønsker å brenne noen broer, men heller holde en dør åpen dersom det skulle bli slik at Rooney må, eller velger å bli, i United.

Ferguson er i alle fall klar på at han ønsker Rooney med videre, og vil gi ham de beste betingelsene noen engelsk spiller har. Om han kan matche et City – tilbud er derimot usikkert. Men for meg kan ikke dette stå på om Rooney skal tjene 150 millioner eller 200 millioner i året. Penger vil gutten ha mer enn nok av resten av sitt liv.

Ferguson har insistert på at det ikke har vært noen krangel og forstår ikke hvorfor Rooney sier han IKKE har vært skadet, når klubbens medisinske personell sier at han fortsatt har spor av skaden, men kan trene likevel. Jeg har selv trent halve karrieren min halvskadet, og ville da ikke kalle meg selv skadet, men det blir bare et spørsmål om valg av ord hvor treneren har en annen inngang til det en spilleren, og er slett ingen grunn til å skape rykter om rift, og i hvert fall ikke grunn god nok til å forlate en klubb som har gitt deg alt du kunne drømme om. Og jeg kan ikke se for meg hvilke krangler som skulle forblitt ukjente for engelsk sportspresse som har vært store og opprivende nok til at Rooney med retten i behold skulle kunne forlange en overgang.

En ting som er sikkert, er at det er én part som vil tjene enorme summer på en overgang, og som vil ha stor egeninteresse investert i overgangen, og det er Rooneys agent. Men selv disse kreftene tror jeg ikke er nok til å få flyttet Rooney ut av klubben som har hjulpet ham til å bli en av verdens beste spillere. Ferguson og klubbdirektør David Gill har helt andre arbeidsforhold med spillerne sine nå en for noen år siden. Den gang var den personlige relasjonen til spilleren mye tettere. Også til spillerens familie. Nå er både spillerne og familiene dypt influert av agentens spill, og derfor har avstanden mellom spiller og manager blitt nesten som et businessforhold å regne. Men jeg er ikke naiv, agenten vil være en medvirkende årsak i forhold til om det blir en overgang eller ikke.

For å gå litt nærmere i sømmene på Rooneys nyerklærte ønske om å forlate United så tror jeg vi må se litt på hele hans karriere som spiller, hans utvikling, hans privatliv, hans utskeielser og tabber og til slutt en lang periode med motgang, skuffelser og uinnfridde forventninger.

Han ble hentet fra Everton som den mest lovende unge spissen i England. Ferguson og hans team matchet han og utviklet ham, fikk han til å forstå hva livet i en storklubb dreier seg om. Dette er det kultur for i United helt siden Sir Matt Busbys tid. Bare spør Giggs, Neville og Scholes! Sakte men sikkert ble han den spissen som i fjor tok ansvar etter at Ronaldo forsvant og ble toppscorer og fikk hedersbevisninger og medaljer med på veien. Han klarte seg sånn noenlunde unna en utroskapsskandale, men figurerte jevnlig i den kulørte presse med sin WAG-kone, giftemål og alskens annet som medfølger en superstjerne. Alle bygde ham opp og han bygde et team av JA-mennesker rundt seg, og til slutt følte han seg tilnærmet uovervinnelig, noe som resulterte i mål i bøtter og spann. Men også i en tro på alt var tillatt for ham.

Så kom skaden mot slutten av forrige sesong, han mistet rytmen, formen og målene uteble. Og igjen befant seg igjen i medias søkelys på grunn av utenomekteskapelige affærer. Det sies at han viste om de avsløringene som kom i etterkant av VM, allerede FØR VM og at det også var en bidragende faktor til hans dårlige form. Undertiden tror jeg Ferguson og United gjorde sitt ytterste for å skjerme juvelen, slik man har for vane å gjøre i United, men han var som en kenguru i et minefelt. Skandalene kom og scoringene uteble. Berbatov tok det sportslige søkelyset, Rooney stod igjen med skammen.

Egoet hans har i hans periode i United vokst på linje med bankkontoen, og parallelt med det har respekten for hva United har gjort for ham på veien gått tapt. Han har følt seg større enn Ferguson, større enn United. I bunn og grunn er han er en enkel gutt, som har mistet veien og retningen, forblindet av agenters tåkeprat og manglende evne til å omgi seg med de riktige menneskene og ta de riktige beslutningene.

Og her mener jeg nøkkelen til dagens situasjon ligger. Rooney har vokst seg større enn United, fått motgang for første gang i sin strålende karriere, kjent på det å ikke innfri forventninger, skammen med å bli hengt ut i pressen, vanskeligheter på hjemmebane og kanskje et og annet stikk fra sine mer meritterte lagkamerater. Den frustrasjonen håndterer han ikke, og;

Flukt er blitt hans reaksjon! Og det er et trist skue.

Godt støttet av grådige agenter med pundtegn i øynene. Jeg har ingen medfølelse med unge Wayne, han har skapt sin egen situasjon. Og istedenfor å bli en legende er han i ferd med å bli til latter.

Ferguson holder døren på gløtt, men har lite til overs for Rooneys strategi oppi dette. “Respect the club, whatever you do”, skal Ferguson ha fortalt Rooney. Det sier mye om Fergusons fokus. Alltid klubben foran. Dette har vært hans motto, og for dèt har HAN blitt en legende.

Og jeg håper at United ALDRI selger ham til City. Mange spillere har bøllet seg til en overgang og fått det som de ville. Det håper jeg United ikke tillater, men at de heller viser Rooney og hans agenter nettopp hva United står for. Tradisjon, respekt og lojalitet.

Da jeg vet at det er mange med sterke følelser både for og mot United føler jeg det riktig å understreke at jeg ikke har noe følelsesforhold til klubben, kun respekt for klubben, dens historie og verdier.