Å fly med livet som innsats

Russland er et av de farligste landene i verden å fly i. Seks av fjorårets 24  alvorligste flyulykker skjedde nettopp her. Mandag denne uken skjedde det igjen, da et passasjerfly deiset i bakken like etter avgang.

For ikke så mange år siden satt jeg på den internasjonale flyplassen i Murmansk og ventet på et fly hjem. Det var tåke og alle avganger var forsinket. Ved nabobordet i kaféen satt to lystige herrer i flyveruniform og nøt sin cognac. Skjønt, han med flest striper på ermet, insisterte på at han bare hadde drukket te.  Andrepiloten derimot, kuttet gjerne ventetiden med noen skarpe.

– Kan du drikke viss du skal fly da, spurte naive jeg. Pilotene brøt ut i en overbærende latter. Selvfølgelig kunne kan det. Han var jo annen-pilot. Så lenge kapteinen var noenlunde edru ville det gå greit, forklarte de to. Dessuten kunne det jo tenkes at det var flere timer til de skulle på vingene.

Fotograf Aage Aune og Øystein Bogen like før avgang i snøstorm fra Volgograd.

Det er ikke få ganger jeg har tenkt tilbake på denne episoden, mens jeg har niholdt i armlenene og kaldsvettet av frykt, mens et slitent russisk innenriksfly har hoppet og knaket seg inn for landing på en rullebane full av telehiv og hull. Pilotens mulige promille har i noen tilfeller vært den minste frykten, i det turbulensen har revet og slitt i en flykropp som ble bygd for 50 år siden. Ikke rart at tradisjonen med å klappe hjertelig når hjulene treffer bakken lever i beste velgående i Russland. Folk har tross alt satt livet på spill ved å gjennomføre turen, og lettelsen ved å overleve er både spontan og ekte.

Nå skal det sies at forholdene er blitt bedre siden jeg begynte å fly i Russland for 20 år siden. De aller eldste maskinene, der det verken fantes surstoffmasker eller setebelter er blitt satt på skraphaugen eller eksportert til et enda fattigere land, gjerne på det afrikanske kontinentet. Men kulturen, eller rettere sagt ukulturen med å ta lett på sikkerheten, bite tennene sammen og håpe at det går bra, lever i beste velgående.  

Økende konkurranse blant et utall større og mindre flyselskaper  har ført til at russiske piloter får mindre trening enn de skal ha og at det slurves systematisk med vedlikehold og sikkerhetsrutiner. I tillegg peker internasjonale flysikkerhetseksperter på at investeringene i nytt utstyr på småflyplasser uteblir og statlige kontrollorganer gjør ikke jobben sin. Bak det hele ligger kanskje det største problemet Russland har i dag: Korrupsjon. Den gjennomsyrer fortsatt alle offentlige instanser i landet, der den nyvalgte president Vladimir Putin i årevis har hevdet at han er den største garantist for lov og orden.

Men det Putin ikke har forstått, eller kanskje ikke vil forstå, er at med hans konsept “den vertikale makt”,  vil Russland aldri få ærlige funksjonærer og et uavhengig rettssystem som folk respekterer. I et slikt system vil alle nedover på rangstigen kun være opptatt av å si de riktige tingene, slik at sjefen blir fornøyd og ihvertfall ikke å gjøre for mye. Så lenge russiske politikere ikke må stå til ansvar for sine egne velgere, politikerne styrer dommerne, og offentlig kritikk av den politiske eliten er uakseptabelt vil det fortsatt være utrygt både å fly, og gjøre forretninger i Russland.