IMPERIET SLÅR TILBAKE

Etter fire måneder med gatedemonstrasjoner, er luften i ferd med å gå ut av opposisjonsviljen i Russland. En meningsmåling utført av Levadainstituttet i Moskva viser en betydelig tilbakegang i den folkelige støtten til bevegelsen bak demonstrasjonene. Bare 32 prosent av de spurte uttrykker nå noen som helst støtte til anti-Putin aksjonene.

En del av årsaken ligger trolig i dokumentaren “En protestaksjons anatomi” som ble vist på den russiske TV-kanalen NTV tidligere denne måneden. Her slår Putintilhengerne kraftig tilbake mot opposisjonens beskyldninger:

Med heller tvilsomme journalistiske metoder og enda mer tvilsomme intensjoner går filmen langt i å slå fast at opposisjonen betalte folk for å komme på massedemonstrasjonene i desember og januar, der opp mot 100 000 mennesker møtte opp for å kreve nyvalg. Som uavhengig observatør til flere av demonstrasjonene den siste tiden har jeg ingen problemer med å slå fast at en slik påstanden er det rene sprøyt.

TV2 under dekning av demonstrasjoner i Moskva 10. desember 2011

Om ikke det var nok, forsøker programskaperne også å bevise at den liberale opposisjonen har betalt folk for å komme på demonstrasjonene som ble holdt til støtte for Vladimir Putin. Opposisjonens hensikt med dette skal ha vært å filme utdelingen av penger, noe som igjen ble lagt ut på Youtube for senere å “bevise” at Putintilhengerne var kjøpt og betalt.

Sannelig klarer også TV-kanalen å filme noen amerikanere som står og ser på demonstrasjonene, og slår ubeskjedent fast at dette beviser at CIA og den amerikanske ambassade i virkeligheten har iscenesatt hele showet.

Om filmen var et et bestillingsverk eller ikke er vanskelig å si, og premissjournalistikk der den andre parts argumenter ikke blir hørt eller blir satt inn i reporterens valgte vinkling er jo heller ikke ukjent her til lands. Men ensidigheten i dette programmet gjør det vanskelig å lese som annet enn et propagandadokument for Russlands nyvalgte president.

Opposisjonen har som ventet reagert med sinne og oppfordrer nå til boykott av NTV – kanalen som for 15 år siden var noe av et fyrtårn for uavhengig journalistikk i Russland, men som de siste 10 år har vært under solid statlig kontroll. Likevel har innholdet i dokumentaren skapt så mye blest at opposisjonen skal slite hardt for igjen å trekke titusener ut i Moskvas gater.

Imperiet har altså slått tilbake. Opposisjon er blitt satt i vanry. Og som ventet har alle viktige utenlandske handelspartnere, inkludert Norge anerkjent at Vladimir Putin er valgt som president for de neste seks årene. Putin kan med det sove bedre i tiden frem mot sin egen innsettelsesseremoni den 7 mai. Spørsmålet er hvordan Vestens politikere, som velsignet Russlands forgiftede presidentvalg, vil sove når regjeringen Putin 2.0 viser hva den står for.