Nytt gassdrama i Øst-Europa

En riktig ubehagelig førjulshilsen ramlet ned i postkassen til 13 EU-land i går. Avsender var russiske Gazprom, som advarte om at gassleveransene fra øst kan komme til å bli kuttet fra nyttår.

Årsaken er konflikten mellom Ukraina og Russland om gassprisene for neste år. Det mektige statseide selskapet Gazprom har varslet opptil en dobling av prisen Ukraina må betale for russisk gass. I tillegg hevder russerne at Kiev fortsatt skylder minst 10 milliarder kroner i ubetalte gassregninger, noe Ukraina nekter for. Landet som er ekstremt hardt rammet av finanskrisen, har simpelthen ikke penger å avse.

GASS SOM VÅPEN

80 prosent av gassen til EU kommer i rørledninger via Ukraina. Dersom det ikke blir enighet og Russland stenger gassleveransene til Ukraina, vil igjen Europa lide, akkurat som for tre år siden. Da satte gasskutten en alvorlig støkk i EU og det gikk opp for europeiske ledere at energileveranser var blitt et av Kremls viktigste politiske våpen.

Det er uvisst i hvilken grad denne vinterens gasskrig mellom Russland og Ukraina er et direkte resultat av politiske motsetninger, eller kun et uttrykk for at Russland trenger bedre inntjening på sin gasseksport. Sannsynligvis er det litt av begge deler.

I Russisk utenrikspolitikk henger nemlig “alt sammen med alt”. Forholdet mellom Kiev og Moskva er dårligere enn på flere år. Først og fremst er det Ukrainas bestrebelser for å bli med i NATO som irriterer og skremmer Kreml. Krigen i Georgia utløste dessuten ny krangel om Russlands fortsatte leie av kaiplass til sin Svartehavsflåte på den nå ukrainske Krimhalvøya. Den russiske regjering har svart med å beskylde Ukraina for i hemmelighet å ha forsynt Georgia med våpen, både før og etter krigen i august.

LYDIGHET LØNNER SEG

Russland krever lydighet og respekt i bytte for gode forretningsavtaler. Det viser med tydelighet den gassavtalen Hviterussland inngikk med Russland denne uken. For mens vestvennlige Ukraina nå kan risikere å måtte betale 400 dollar pr. 1000 kubikkmeter gass, får trolig Russlands lydige lillebror Hviterussland neste år den samme mengde gass til rundt 140 dollar.

Diktaturet Hviterussland, som i årevis har vært isolert fra resten av Europa har også bedt om kriselån på 20 milliarder kroner fra Moskva. I følge avisen Kommersant skal Russland ha sagt ja, på vilkår av at Hviterussland anerkjenner selvstendigheten til de georgiske utrbyterrepublikkene Abkhazia og Sør-Ossetia, samt selger hele sitt nasjonale gassledningsnett til Russland.

Moskvas budskap til naboene er at lydighet lønner seg og at det fortsatt er makta som rår i territoriet som før het Sovjetunionen.