Beretningen om et varslet nedrykk

Det er en kald dag i hovedstaden helt i starten av 2008. Inne i fotballstorstua Vallhall er temperaturen mer behagelig, men Ole Bjørn Sundgot ser likevel ut som om han fryser litt der han trekker kragen på den svarte overtrekksjakka lenger oppover halsen. Han setter noen røde plastmarkører ut på kunstgressunderlaget, finner fram fire treningsvester fra en bag. Og deler dem ut. Det holder til halvparten av spillerne. For til denne økta har adeccoligalaget Hønefoss kun åtte mann på plass. I tillegg til treneren, som ikke egentlig er trener, bare midlertidig ansvarlig fordi Kjell Sverre Hansen Wold måtte gå etter en trøblete 2007-sesong. 2008 ser ikke ut til å bli noe bedre. Hønefoss-troppen er tynn fra før og med skadeforfall i tillegg er de ikke en gang mange nok til å spille five-a-side i et hjørne av den gedigne hallen på Oslos østkant. Og serieåpningen borte mot Løv-Ham er ikke så langt unna.

På mange måter begynner historien om Hønefoss BKs opptur – og nedtur – nettopp her. Noen dager senere blir Ole Bjørn Sundgot ansatt som klubbens nye a-lagstrener. Det har for så vidt ligget i kortene en stund, selv om andre kandidater har vært sjekket ut. Men å overta Hønefoss frister omtrent like mye som å overta et varelager med teleksmaskiner. Spillerstallen er tynn, økonomien er vanskelig, byen har ingen spesiell fotballkultur eller historie. Men Sundgot føler seg klar, han har vært spillerutvikler i to år, og han gjør jo egentlig jobben allerede.

I løpet av de to neste sesongene er det mange som stusser over Sundgots suksess som Hønefoss-trener. Det blir en sterk femteplass i 2008-sesongen og året etter ender som kjent med opprykk til Tippeligaen for første gang i klubbens historie. Ole Bjørn Sundgot har riktignok en begivenhetsrik karriere bak seg som spiller, men dette er hans første jobb som hovedtrener. Og han blir ikke sett på som noen fotballfagmann av den typen fotballfagmenn som vi helst ser som trenere her i landet. Men én ting er hva du vet og kan. Én helt annen ting er hvordan du håndterer den jobben du er satt til å gjøre. Sundgot innser sine begrensninger og verdien av å trekke på den kompetansen som finnes hos andre i den lille klubben. Allerede før han er presentert som ny trener, lanserer Sundgot selv kapteinen og klubbveteranen Frode Lafton som en mulig assistenttrener. Sammen med Lafton er det også flere andre av de mest rutinerte spillerne som tar en stor del av ansvaret når Sundgot begynner byggingen av et nytt Hønefoss-lag, et lag som i løpet av bare to sesonger kvalifiserer seg for tippeligaspill.

Spillerstyrt. Et ord som får de fleste trenere til å grøsse, men Hønefoss BK sin opptur i 2008 og 2009 handler om et lag som i stor grad er spillerstyrt, i den forstand at lederne i spillergruppa har sterk innflytelse på hva som gjøres på treningsfeltet og hvordan laget opptrer i kamp. Ole Bjørn Sundgot er ingen autoritær leder og enkeltspillere har kanskje vel så mye påvirkning overfor spillergruppa som helhet, men det en er symbiose som fungerer. Fordi dette er en kameratgjeng, en homogen spillergruppe. Og de får resultater. De rykker opp til Tippeligaen sammen.

Etter tapet for Viking i den sjette serierunden i år får Sundgot fyken. Da hadde en presset styreleder Bjørn Hamborg gitt nok av forvarsler om at treneren hadde alt annet enn tillit. Sundgot var naturlig nok skuffet etter avskjedigelsen og uttalte blant annet at han hadde følt null støtte i den sportslige motgangen og at han fikk for liten innflytelse over hvilke spillere som ble hentet til klubben før debutsesongen i Tippeligaen. Den manglende støtten var åpenbar for alle. Styrelederen virket mer opptatt av å avkrefte at Tom Nordlie var den (neste) rette for klubben. Indirekte bekreftet han dermed samtidig at Sundgots stilling var oppe til vurdering. Og en trener som kun har tillit fra kamp til kamp, skjønner selvsagt hvor dette bærer. Da er resten egentlig en jobb for advokatene.

Men det andre klagepunktet til Sundgot er mer interessant. Sundgot følte han mistet kontrollen over hvilke spillere som ble hentet og hvilke spillere som fikk eller ikke fikk fornyet kontrakt. Før sesongstart ble Hønefoss utropt til en vinner på overgangsmarkedet. Der andre klubber snørte sekken stramt igjen, åpnet HBKs investorer pengesekken for spillere som Kristjan Örn Sigurdsson, Paul Obiefule, Steve Clark, Davy Claude Angan, Erik Hagen, Rune Bolseth og Madiou Konate. Christian Traoré ble også hentet på lån fra svenske Hammarby. Olivier Occean var Hønefoss-ledelsens våte drøm, men han klarte de ikke å lokke til Ringerike. Kaptein Frode Lafton var tidlig ute med å kategorisere Occean som et potensielt katastrofekjøp og advarte mot en klubbledelse som så ut til å ha mistet bakkekontakten etter opprykket. Samtidig fikk en kontinuitetsbærer som Christer Ellefsen ikke bli med klubben opp i Tippeligaen.

Den spillergruppa som tok fatt på Tippeligasesongen 2010 så ganske annerledes ut enn den gjengen som bare noen måneder tidligere kvalifiserte seg for det øverste nivået. Tanken var sikkert å hente spillere med bedre ferdigheter og mer erfaring fra høyeste nivå enn de spillerne som var i Hønefoss fra før. Og det er i utgangspunktet en forståelig tanke. Men: Hønefoss-stallen 2010 var for det første underlig sammensatt med en voldsom overvekt av spillere som i utgangspunktet fungerer best i sentrallinja. Derfor har vi sett Hønefoss i år med fire stoppere i backleddet og fire sentral midtbanespillere i ledet foran. Enda mer ødeleggende var det imidlertid at utskiftingene ble for mange på en gang, det ødela det sportslige fundamentet og det rokket selvsagt med miljøet i spillergruppa. Filosofien som førte laget opp i Tippeligaen var utradert av shoppinggale klubbledere. Muligens kunne det fungert med en sterk, autoritær trener, men det hadde ikke Hønefoss.

Feilene som ble gjort i Hønefoss BK blir enda tydligere når vi tar en titt på hva som ble gjort hos opprykkskollega Haugesund. Årets FKH-lag er mer eller mindre det samme som spilte seg opp i Tippeligaen. Nikola Djurdjic kom til klubben allerede i 2009 og slo ut i full blomst i år, Chris Pozniak har spilt for Haugesund tidligere og Jacob Sørensen ble hentet som en rollespiller med erfaring.

At Hønefoss-spillerne begynte oppkjøringen til 2010-sesongen med ferie som en kompensasjon for lønnskuttet de måtte ta sommeren 2009, gjorde ikke forberedelsene enklere. Og da Madiou Konate ble hentet tilbake fra tyrkisk fotball, brukte klubben mange uker på å få papirene i orden. Konate skrev under for Hønefoss 23.januar, likevel var ikke papirene i orden til seriestart.

Sportslig sett kvalifiserte H&oslash
;nefoss BK seg for spill i Tippeligaen 2010. Administrativt og på ledernivå var de langt fra kvalifiserte da steget opp skulle tas. Noen spillere har blåst ut allerede, og etter den flaue innsatsen i kvaliken ser jeg ikke bort fra at det blir tatt flere knallharde oppgjør på Ringerike.