Å gjøre rett og skjel

Denne bloggen kunne handlet utelukkende om hvor vanskelig det er å forstå hvilken linje Disiplinærutvalget i NFF egentlig legger seg på.

I stedet vil jeg begynne med å gi ros til Disiplinærutvalget for deres ferskeste avgjørelse. Stine Andreassen får spille cupfinale for Røa til tross for utvisningen i sluttsekundene av semifinalen mot LSK Kvinner. For alle i og rundt norsk fotball, for alle som følger kampene fra tribunen eller tv-stolen, er det nemlig ingen selvfølge at fornuften seirer når NFFs ulike organer er på banen.

Vi har kommet dit at en fornuftig avgjørelse er å regne som en gla’sak!

Selvsagt er både journalister, supportere, trenere, ledere og spillere subjektive som bare rakkeren, like ofte mangler vi kunnskap om selve regelverket, men desto viktigere er det jo at avgjørelser i Disiplinærutvalget hviler fjellstøtt på lovverk, presedens og rettsoppfatning. Eventuelt bør NFF engasjere en pedagog som kan forklare oss hvordan tingene henger sammen.

For NFF har en pedagogisk utfordring: At Disiplinærutvalgets avgjørelse i Andreassen-saken ikke var enstemmig, sier egentlig alt. De er ikke enige med seg selv en gang, hvordan kan de da regne med å få aksept hos oss, tenker nok mange i dag.

Ta Makthar Thiounes utvisning i Drammen tidligere denne sesongen. Riddez mente han ble sparket ned bakfra, dommer i samarbeid med 4.dommer mente senegaleseren slo etter svensken. Etter å ha sett situasjonen fra flere vinkler kan jeg ikke etter beste evne skjønne at noe av det stemmer. I verste fall skulle Thioune hatt et gult kort for å hekte opp en motspiller som løp i full fart hjemover. Thioune fikk én kamps karantene, Moldes anke ble forkastet. Den gang uttalte lederen i Disiplinærutvalget at dommerens avgjørelse ikke kunne overprøves; slik jeg oppfattet det fordi det faktisk hadde skjedd en straffbar handling, uavhengig av om denne kvalifiserte til kun et frispark, frispark pluss gult kort eller utvisning. Men: “Two wrongs don’t make one right” og hvordan passer egentlig denne avgjørelsen med avgjørelsen i Stine Andreassen sin sak? Er det lettere å la Røa-spilleren slippe karantene fordi det ville vært “fryktelig synd om hun mister cupfinalen”?

Det er en misforståelse at tv-bilder ikke kan benyttes dersom dommeren har sett og dømt i en gitt situasjon. Og det kunne like gjerne vært Røa eller andres egen videofilm som ble ført som bevis i ankesaken. Disiplinærutvalgets avgjørelse i denne saken betyr i klartekst at de (flertallet) mener dommer Christina Westrum Pedersen gjorde feil.

Det smarteste dommeren kunne ha gjort etter semifinalen, var å strekke armene i været og si: ”Sorry, jeg misoppfattet situasjonen. Når jeg nå ser tv-bildene skjønner jeg at de røde kortene aldri skulle vært delt ut.” Svein Erik Edvartsen gjorde det etter å ha vist ut Bojan Zajic i kamp mot Tromsø i 2008. Da ble det også straks litt enklere for Disiplinærutvalget å konkludere med at serberen skulle slippe karantene.

Og det hadde jo vært interessant å høre mer fra Westrum Pedersen i denne saken, men hun har altså fått munnkurv av dommersjef Rune Pedersen. Ganske oppsiktsvekkende. Når fikk sist en Tippeliga-dommer uttale-nekt? (Da ser jeg bort fra at UEFA påla Øvrebø munnkurv i noen dager etter den famøse CL-semifinalen i 2009.) Her framstår Pedersen senior som en pater familias hjemmehørende i et helt annet tiår.

Christina Westrum Pedersen er en av landets beste kvinnelige dommere. Og om hun ikke allerede er den beste, har hun definitivt potensial til å bli det. Men jeg har også snakket med Toppserie-spillere som mener 29-åringen fra Åndalsnes har et unødig markeringsbehov. Og akkurat sånn så det ut i sluttsekundene av semifinalen på Røa.

I samme situasjon på Røabanen fikk LSKs Dorte Dalum Jensen et like ubegripelig rødt kort. Det er også anket, men jeg kan ikke se at Disiplinærutvalget uttaler seg om saken til den danske veteranen. Også her bør resultatet være ingen karantene.

I 2002 spilte Stine Andreassen cupfinale for Arna-Bjørnar mot Trondheims-Ørn. Heidi Pedersen ble den gang matchvinner for trønderne i det 119. spilleminutt. I fjor ble Andreassen cupmester i sin første sesong som Røa-spiller, men hun ble sittende på benken under hele finalen.

Nå får jenta fra Voss sannsynligvis spille fra start når Røa møter Trondheims-Ørn til cupfinale i Telenor Arena 13.november. Det er det eneste rette.