På gummisåler til VM

Onsdag kveld, litt før klokka åtte, er Norge klare for fotball-VM.

Fotball-VM i Tyskland neste år, altså. For kvinner. Eli Landsems jenter kommer ikke til å rote bort dette etter 1-0-seier borte mot Ukrainia i den første play off-kampen. Og skulle alt gå skeis, får vi en ny mulighet gjennom en play off-play off. Så kronglete er kvalifiseringsopplegget blitt, men glem det, for dette går ikke skeis. Selv om Ukraina deltok i siste EM, vant sin kvalifiseringsgruppe og blant annet har noen spillere i Mesterliga-finalisten fra 2009, russiske Zvezda. Som alle Risk- og Seinfeld-fans vet: ”The Ukraine is weak”. Og i hvert fall et svakere lag enn Norge.

Det norske kvinnelandslaget hører hjemme i VM-sluttspill, vi har vært i alle siden det første ble arrangert i Kina i 1991. Da kom vi til finalen. Og fire år senere gikk vi helt til topps. Det hadde gjort seg med en ny VM-finale. Den spilles forresten i Frankfurt 17.juli.

Kanskje er vi for godt vant med at fotballjentene alltid kvalifiserer seg til mesterskap. Kampen om en VM-billett (og eneste mulighet til å kvalifisere seg for OL i London i 2012) avstedkommer ikke særlig oppmerksomhet her hjemme. Jentene holder på med sitt – og lister seg på gummisåler til Tyskland-VM. Vi i TV 2 har riktignok sendt samtlige av hjemmekampene i kvaliken og vi sender også onsdagens avgjørende kamp mot Ukraina direkte på TV 2 Zebra fra klokken 17.50. Men hvor mange fikk med seg at Maren Mjelde scoret karrierens viktigste mål i Chernigov lørdag ettermiddag? Sannsynligvis færre enn de som så storebror Erik og Brann herje med TIL på Alfheim omtrent samtidig. En god lørdagsettermiddag var det uansett for familien Mjelde.

Den manglende medieoppmerksomheten rundt de norske fotballjentenes VM-play off fikk politisk redaktør i Dagbladet, Marie Simonsen, til å reagere. I hvert fall på Twitter. Litt indignert på jentenes vegne var hun, men ikke nok til at hun selv har tenkt å se onsdagens kamp på Nadderud – eller på tv, kunne hun melde.

Men hvis DU har muligheten til å stikke til Bekkestua, eller benke deg foran tittekassa onsdag ettermiddag, foreslår jeg at du gjør det.

Det er tross alt ikke hver dag vi kvalifiserer oss til VM.

Se Norge-Ukraina på TV 2 Zebra onsdag fra kl. 17.50.