Til EM uten forventninger, men med ny formasjon

Til tross for en etterlengtet seier over Sverige i siste treningskamp, de norske fotballkvinnene reiser til EM i Finland nesten uten press og forventninger. Men med en ny formasjon som kanskje kan få mer ut av potensialet som finnes i mannskapet.

Mandag spiller Norge sin første kamp i EM i Finland. Motstanderen er formidabel; på motsatt banehalvdel venter nemlig de regjerende verdensmesterne Tyskland. Resten av gruppa består av Island og Frankrike. Jentene fra Sagaøya har vi allerede tapt for én gang tidligere i år. Og Frankrike ligger foran oss på FIFA-rankingen. (Frankrike er nummer åtte, mens vi er på en historisk svak tiendeplass.) Veien til en kvartfinale er med andre ord smal og full av hindringer.

Landslagsledelsen har valgt en annerledes oppkjøring til dette mesterskapet, med få kamper (og færre ble det etter at Nord-Koreas sterke landslag ble nektet visum til Norge!), men med mange og lange samlingsuker. Det har sikkert vært nyttig med tanke på at det på mange måter er et helt nytt landslag som skal komponeres. Men for klubbene har det betydd en ellevill vår der 17 av 22 serierunder, i tillegg til cupkamper fram til og med kvartfinale, ble unnagjort før et Toppserie-opphold så avsinding langvarig at det får lærernes ofte utskjelte sommerferie til å minne om en hastig røykepause på skolehjørnet. Skulle “Drillo” mot alle odds ta Norge til VM-sluttspill neste år, kan han bare drømme om å få de samme arbeidsbetingelsene hva antall samlingsdøgn og treningsøkter angår.

Nå virker det i rettferdighetens navn som om Bjarne Berntsen og teamet har brukt forberedelsestida godt. Mot Sverige kom Norge i en ny 4-4-2-formasjon, der man tidligere har tvilholdt på avarter av 4-3-3. Jeg sier avarter, fordi vi har brukt en av verdens beste midtbanespillere, Solveig Gulbrandsen, som midtspiss, og den typiske spissduo-angriperen Melissa Wiik som innoverkant ute til venstre. Ute på kanten har vi med jevne mellomrom også plassert Elise Thorsnes, den spilleren i den norske troppen som har de beste forutsetningene for å fylle midtspiss-tomrommet som oppstod den dagen Ragnhild Gulbrandsen ga seg. Men i den posisjonen har Thorsnes bare unntaksvis fått prøve seg. Og sånt blir det verken gode resultater eller spesielt fornøyde spillere av.

Derfor: Honnør til Bjarne & co. som nå tar et grep som altfor mange trenere virker altfor stolte til å ville ta. I stedet for å tvinge spillere inn i et system, kan det noen ganger være mer fornuftig å påtvinge seg selv som trener en kursendring og en formasjon som bedre passer de spillerne man har til rådighet. Venstresiden offensivt er kanskje fortsatt en utfordring, men pytt, der kommer sikkert backen Camilla Huse til å befinne seg likevel.

Lykke til!