Verdt å lytte til

Det er ikke sikkert det er så dumt at kun et fåtall av Toppserie-spillerne kan leve av idretten sin.

Det betyr nemlig at de er nødt til å gjøre noe annet ved siden av, enten det vil si å studere eller jobbe. Det betyr at de er nødt til å bruke tid og hjernekapasitet på noe annet enn halvtliggende vristspark, sideforskyving og sonemarkering på defensive dødballer. Og ikke har de så mye tid til Playstation heller. Slikt blir det bevisste idrettsutøvere og sterke personligheter av.

I “Jenteligaen” har vi allerede i løpet av de første programmene hatt besøk av spillere som imponerer med klare meninger og som byr på seg selv. Som har talenter og ferdigheter på utsiden av krittlinja. De representerer noe ekte. De er ikke så bortskjemte med oppmerksomhet at alle svar, alle formuleringer, er programmert inn på forhånd, for enkelthetens skyld. Slike jenter er det mange av i Toppserien. Røa og landslagets Guro Knutsen figurerer i en Amnesty-kampanje som retter søkelyset mot menneskerettighetssituasjonen i Kina. Så utrolig befriende med en idrettsutøver som faktisk mener noe og som bryr seg.

Med jevne mellomrom blir de største talentene i norsk fotball (på herresida) presentert i avisene og ofte blir de spurt om favorittbok. Svarene er nesten alltid nedslående. For de har visst ikke fullført en eneste. Ikke en gang den pedagogisk fremragende “Ferdighetsutvikling i fotball”, av Bergo, Johansen, Morisbak og Larsen. (Men trenerne har sikkert studert den fra perm til perm.) Og jeg forventer ikke at alle skal pløye gjennom Dostojevskis samlede. Men i det minste en lefste Morgan Kane-pocket. Eller hva med “Beatles”?

Nils Arne Eggen holdt foredrag om historie, språk og kultur når bussen med Rosenborg-spillerne kjørte gjennom fremmede riker på Mesterliga-tokt. Er det sånn i dag at ungdomslandslag på tur i utlandet blir tatt med til et museum eller et historisk bysentrum eller får smake lokal mat? Jeg håper det, men frykter at de stort sett ser stadionanlegg, hotellrom og flimrende tv-skjermer.

En nerd er og blir en nerd. På ungdomsskolen var ikke fotballspillerne nerder, der var de helter. Men bruker du all tid på lærkula, er det alt du tenker på, så blir du like enkel som den som bruker all sin tid på dataprogrammering eller korps. Ensidig satsing skaper kanskje spisskompetanse, men som regel kjedelige mennesker.

Spillerne i Toppserien er alt annet enn kjedelige. Og gjennom jentesatsingen til TV 2 Sporten prøver vi å løfte fram noen av disse profilene, fortelle de gode historiene, ja, rett og slett slippe til spillere det er verdt å lytte til.

Husk Jenteligaen på TV 2 Zebra onsdag klokken 22.20.