Brasiliansk tragedie

 

Alle har tapt – landet, fotballen og neste års VM. Jeg satt selv og så kampen mellom Atletico Paranaense og Vasco søndag ettermiddag. Seriens siste kamp som skulle avgjøre om Rio fotballen skulle opprettholde renommeet som delstaten med flest lag i eliteserien. Både Vasco og Fluminense måtte vinne sine kamper, men i tillegg måtte et par andre lag tape eller spille uavgjort. Med andre ord, en skikkelig thriller avslutning. Men dessverre for fotballen. Etter 17 minutter barker tilhengere av Vasco og Atletico sammen på tribunen, folk begynner å løpe, foreldre beskytter sine barn, det oppstår panikk, og fire ungdommer blir etter hvert fraktet til sykehuset. En med alvorlige hodeskader, men heldigvis utenfor livsfare. Politiet arresterte fire brutale Vasco-fans som ene og alene var kommet til Joinville i delstaten Santa Catarina for å bråke. Nå kan de vente seg lange fengselsstraffer.

Dette var dessverre en varslet tragedie. Kampen ble spilt på en  stadion uten politi, uten tilstedeværelse av autoriteter, og uten et skikkelig legeteam. Kampen burde aldri ha blitt spilt, men det ble den, 1 time og 10 minutter etter de barbariske scenene. Bilder som nå ha gått kloden rundt, og satt Brasil og fotballen i et dårlig lys. Spillere som ble intervjuet i ventetiden uttrykte sorg og forbitrelse. Sorg for ungdommene som ble sparket ned, og forbitrelse over fansen som ødela ikke bare kampen, men bildet av Brasil. Tragedien skjedde bare to dager etter VM trekningen, og spørsmålene som nå stilles er om det er trygt å gå på kampene. Om de hundretusener som er ventet til Brasil kan føle seg trygge. Ikke bare på kampene, men også utenfor arenaene.

Fifas generalsekretær Jerome Valcke, som har ansvaret for VM, legger ikke skjul på at tilliten til brasilianske autoriteter er tynnslitt. I forrige uke innrømmet Valcke at han vurderte å avlyse Konføderasjonscupen i juni, da gatedemonstrasjonene var på det mest intensive. Det hadde i så tilfelle vært ensbetydende med at VM hadde blitt flyttet til et annet land.

Jeg er ikke redd for at brasilianske fotballfans vil ødelegge VM-festen eller lage bråk. Sikkerheten er ivaretatt på beste måte, og det er ikke mulig å komme seg inn på en VM arena med våpen. Jeg har selv fått demonstrert sikkerhetsrutinene på Maracana i forbindelse med en presseomvisning. Her har myndighetene full kontroll. Hva de derimot ikke har kontroll på, og som kan hende, er nye gatedemonstrasjoner slik vi opplevde i juni i år.

For Rio-fotballen ble 2013 sesongen en gedigen skuffelse. Vasco rykket ned for andre gang på fem år. Fluminense klarte det kunststykke å bli seriemester med god margin i 2012, for så å rykke ned året etter. Godt gjort. Så er da også laget det første i Brasil som har klart den bragden. Noe av forklaringen er at Deco la opp i begynnelsen av sesongen, og toppscoreren og landslagspillen Fred har vært skadet store deler av sesongen.

Delstatene Rio og Sao Paulo har dominert fotballen i Brasil siden oppstarten for over 100 år siden. Ikke nå lenger. Cruzeiro fra delstaten Minas Gerais vant serien 11 poeng foran Gremio fra Rio Grande do Sul, og hele 15 poeng foran Botafogo på fjerde plass, som ble det beste laget fra Rio og Sao Paulo. Corinthians som vant VM for klubblag i fjor, da de slo Chelsea, havnet på 10.plass hele 26 poeng bak Cruzeiro. Hva så med Ronaldinho Gaucho og Atletico MG, som vant det søramerikanske mesterskapet, og som skal møte Bayern München i VM finalen for klubblag like før jul? Vel, laget havnet på åttende plass, 20 poeng bak byrivalen Cruzeiro fra Belo Horizonte.