Lettelsen sukk i Brasil

 

Så er VM sparket i gang. Det vil si, nå vet vi hvilke lag som møter hvem, og hvor kampene skal spille. Brasil skal møte Kroatia, Mexico og Kamerun, en gruppe som må betegnes som relativt overkommelig for Brasil. Trener Luiz Felipe Scolari, Felipao, var da også synlig fornøyd etter trekningen, selv om han forsøkte å tone ned forventningene: – Vi må ikke begynne å tenke fase to allerede nå. Først må vi komme oss videre fra gruppespillet, fortalte han like etter trekningen. Men allerede nå spøker fase to i bakhodet på den godeste Felipao. For enten må laget ut mot Nederland eller regjerende verdensmester Spania.

Den 12.6 -2014 kl 22:00 norsk tid åpner Brasil og Kroatia mesterskapet. Brasil har spilt to kamper tidligere mot Kroatia, en seier og en uavgjort. Felipao er dessuten fornøyd med å møte et europeisk lag i den første kampen. Han føler han kjenner europeisk fotball etter å ha trent både det portugisiske landslaget og Chelsea. Den 17.6 drar Brasil til Fortaleza hvor Mexico blir motstanderen. Dette er et lag Brasil har møtt mange ganger, sist i Konføderasjonscupen i juni hvor Brasil vant 2-0. Til sammen har Brasil 22 seire, Mexico har vunnet 10 kamper og seks er endt uavgjort. Den 23.6 drar Brasil til Sao Paulo hvor laget avslutter gruppespillet mot Kamerun. Brasil har møtt laget to ganger tidligere, en seier og en uavgjort.

Brasil har deltatt i samtlige av de 19 VM som har blitt arrangert siden 1930, da VM gikk av stabelen i Uruguay, og hjemmelaget ble verdensmester. Brasil har blitt slått ut tre ganger i den innledende fasen. I 1930 i Uruguay, i 1934 i Italia og i 1966 i England. I 2014 skal ikke det være mulig, selv om fotballen er rund. Men så rund skal den ikke være, selv med en helt ny type ball som skal brukes under mesterskapet.

Et par kuriositeter. USA må reise lengst av samtlige lag. I løpet av 10 dager skal USA forflytte seg 5,609 km mellom Natal, Recife og Manaus. Det kalles skikkelig god oppladning. En annen sak er at europeiske lag aldri har vunnet noen mesterskap i Latin-Amerika. I 1930 vant Uruguay i Uruguay. I 1950 vant igjen Uruguay mot Brasil i Brasil, i 1962 vant Brasil i Chile, og laget vant igjen i 1970 i Mexico, mens Argentina vant på hjemmebane i 1978 og i Mexico i 1986. Ja, så vant Brasil i USA i 1994.

Kanskje det var godt at verdens beste spiller gjennom alle tider, Pele, holdt seg frivillig borte fra VM-trekningen og overlot jobben til Cafu. Pele er kjent for å ha en ”pe-frio, en kald fot, som har en tendens til å bringe ulykke. Han har vært med i flere trekninger, og nesten alltid har det endt opp med vanskelige motstandere. Da han fikk spørsmålet om hans ”kalde-fot”, svarte han sarkastisk: – Jo, jeg er verdensmester fem ganger, tre med Brasil og to med Santos. Jeg har scoret over 1000 mål, så jeg har nok en ”kald-fot”.