Svikeren Diego Costa

Brasils landslagstrener Luiz Felipe Scolari” Felipao” leste brevet langsomt. Han stoppet opp underveis i lesingen, liksom for å forstå innholdet, eller sjekke at han leste riktig. Brevet som Brasils nye håp, Spanias toppscorer og Atletico de Madrids store stjerne, Diego Costa, sendte Det brasilianske fotballforbundet, CBF, i går var alt annet enn hyggelig lesing: – Jeg takker for å ha blitt uttatt til vennskapskampene mot Honduras og Chile i november. Men jeg har bestemt meg for å spille for det spanske landslaget, det være seg privatlandskamper eller obligatoriske kamper”. Hilsen Diego Da Silva Costa.

Felipao lot blikket gli fra brevet, som han holdt i hånden, og festet to iskalde øyne direkte inn tv-kameraet. Vi som fulgte med kunne se gnistene som stod ut av Felipaos øyne, og vi bare ventet på utbruddet: – En brasiliansk spiller som nekter å ta på seg den gule landslagsdrakten og spille for fedrelandet i et VM som går i hans eget land, har ikke noe på landslaget å gjøre. Han vender ryggen til en drøm som millioner av brasilianere bærer på, nemlig å kunne representerer sitt land i et VM i Brasil.

Felipao hadde satt opp en felle som skulle fange Diego Costa og binde ham til det brasilianske landslaget. Fellen klappet sammen, men inne i nettet  hang en sur og uforstående Felipao. For som jeg skrev i bloggen for et par dager siden, ”Diego Costas dilemma” – så viste dilemmaet seg likevel ikke å være veldig stort. Diego Costa som har bodd  seks år i Spania ble i sommer innvilget spansk statsborgerskap, og dermed kunne han velge Brasil eller Spania. Da han hadde spilt to vennskapskamper for Brasil i mars i år, regnet Felipao med at han ikke kunne spille for Spania. Dermed ble han tatt ut til vennskapskampene mot Honduras og Chile den 16 og 19 november.

Diego Costa er persona non grata i Brasil og CBF kommer til å gjøre alt for å hindre at han får spille for Spania. Ikke bare det, men presidenten i CBF, Jose Maria Marin, vil be justismyndighetene i Brasil frata Costa hans brasilianske statsborgerskap. Her viser CBF til Grunnloven, og en del paragrafer, som åpner for tolkinger. I CBFs øyne er Diego Costa nærmest for en sviker å regne, en utakknemlig brasilianer, som velger å representerer hovedfienden Spania. CBF er ikke i tvil om at Diego Costa er blitt lokket over til fienden ved hjelp av penger og løfter om en plass på landslaget.

Det brasilianske fotballforbundet har et godt poeng i forhold til FIFAs reglement. Hvordan kan det ha seg at privatlandskamper teller når FIFA rankingen regnes ut, men at de samme kampene ikke betyr noe i forhold til å bestemme en spillers nasjonale tilhørighet. Her er det åpenbart en selvmotsigelse. Hvis Brasil vinner frem i klagen, og FIFA endrer på regelen, vil Diego Costa ikke kunne spille for Spania neste sommer. Og hva som er helt sikkert. Diego Costa vil aldri få representere Brasil. Og skulle han komme til Brasil neste sommer iført den røde trøyen, vil han bli møtt med massiv piping.