Diego Costas store dilemma

Det er ikke mange spillere som kan velge bort Brasil eller Spania. Faktisk finnes det bare en – Diego Costa i Atletico de Madrid. Etter seks sesonger i Spania har han fått innvilget spansk statsborgerskap, og i tillegg er han ønsket av den spanske landslagstreneren til neste års VM. Og det i Brasil hvor Diego Costa er født, vokste opp og hvor han begynte å spille fotball på et slags gatelag. Deretter dro han som 16 åring, ikke til sjøs, men til Portugal hvor han begynte sin fotballkarriere. I dag er han toppscorer i Spania, han er stjernen i Atletico, som ligger like bak Barcelona, men foran erkerivalen Real Madrid i den spanske serien. Nå har han fått et dilemma, som opptar ham dag og natt: Hvem skal han spille for  – Brasil eller Spania?

Brasils landslagstrener Luiz Felipe Scolari, Felipao, er en slu rev. Men denne gang ser det ut for at han har lurt seg selv og gått i sin egen felle. Felipao ønsker av alt i verden å få Diego Costa med til VM på hjemmebane. Han ikke bare appellerer til Diegos nasjonalfølelse, men han var lur nok til å ta ham med i de to privatlandskamper mot Italia og Russland i mars i år. Her fikk Costa noen minutter som innhopper for Fred. Men for Felipao var dette mer enn nok. For nå hadde Diego Costa spilt for Brasil, og da kunne han ikke spille for sitt nye land, Spania. Har du spilt en landskamp for en nasjon, er også din skjebne beseglet. Eller mon om Felipao hadde feilberegnet noe?

Antagelig har den godeste Felipao gjort akkurat det, ja. For selv om FIFA inkluderer privatlandskamper i utarbeidelsen av FIFA-rankingen, gjelder bare obligatoriske landskamper når en spillers sportslige nasjonalitet skal avgjøres. Det betyr at Diego Costa går fri av Felipaos revefelle og må ta et valg – Spania eller Brasil. Nå har Felipao skrudd opp volumet og nærmest skriker ut i ren desperasjon: – Diego Costa –spill for Brasil –og du vil bli verdensmester. Du vil bli historisk, bli verdensmester for sjette gang med ditt hjemland, Brasil. Hvis du sier ja, er du garantert en plass i VM-troppen, er Felipaos siste ord. Og i går ble det klart at han er tatt ut til privatlandskampene mot Honduras i Miami 15. november og mot Chile i Toronto den 19. november.

Mange brasilianske spillere har naturalisert seg og spiller for andre nasjoner, som Portugal, Kroatia, Tunis og Polen. Det gjør faktisk brasilianerne litt stolte, og viser at landet har et hav av gode spillere. Det er bare en spiller som glapp og som ville hatt en sikker plass, Deco, som var stjernen på det portugisiske landslaget. Da jeg intervjuet Deco i fjor, da han spilte for Fluminense i Rio, gjorde han det klart at han ikke hadde til hensikt å si fra seg sitt portugisiske statsborgerskap, selv om han kunne ha spilt for Brasil. Nå er Diego Costa ønsket tilbake til hjemlandet.