Streikeklare brasilianske fotballspillere

Det ikke bare ulmer i de tørre og slitte gressmattene i Brasil, men ilden er i ferd med å bre seg. Og i faretruende tempo mot hovedkvarteret til Det brasilianske fotballforbundet, CBF, i Rio. Brannmennene er for anledningen 75 av landets mest kjente spillere, som åpent går til angrep på CBF sin terminliste for 2014. Og blir den ikke endret, kan det gå mot fotballstreik i Brasil.

Terminlisten ble presentert for 14 dager siden og reaksjonene har ikke uteblitt. På facebook har kjente spillere som Juninho på Vasco, Botafogos landslagskeeper Jefferson, Coritibas stjernespiller Alex, Elias på Flamengo, Sao Paulos kaptein og veteran Roger Ceni og Paulo Andre på Corinthians tatt initiativet til oppropet ” Sunn Fornuft F.C”.

Sunn fornuft har CBF så absolutt ikke vist gjennom sitt kampoppsett for 2014. Inneværende sesong avsluttes i midten av desember 2013 og 2014 sesongen sparkes i gang den 12. januar med delstatsmesterskapene. Deretter går det slag i slag frem til desember 2014, verken tid til å trekke pusten eller lindre slitasje og småskader. De beste spillerne, som også skal ut i internasjonale oppgjør, må belage seg på mellom 60-80 kamper i 2014.

Mens arbeidstakere i Brasil har lovfestet 30 dagers sammenhengende ferie, blir landets fotballspillere avspist med langt mindre. Ikke før har de avsluttet sesongen 2013, før oppkjøret til 2014 begynner. Det betyr at spillerne bare får noen ukers sammenhengende ferie. Nå vil opprørerne har samtaler med presidenten i CBF, Jose Maria Marin( 82), som ikke er kjent for å vise særlig interesse for spillernes ve og vel. Men som mer enn gjerne stiller opp når nye sponsorer signerer kontrakter med CBF og det brasilianske landslaget.

Jose Maria Marin ble ikke valgt til stillingen, men utpekt av den forrige presidenten, Ricardo Teixeira, som måtte si fra seg vervet i 2012 etter omfattende korrupsjonsavsløringer. Han tok med seg familien og stakk av til en av sine eiendommer i Miami, USA. Siden CBF er en privat organisasjon kan ikke myndighetene gjøre noe som helst. Dermed kan den gamle og reaksjonære Marin, som under juntatiden(1964-85) aktivt støttet generalene, fortsette å styre forbundet.

Idrettsminister Aldo Rebelo og Romario støtter begge oppropet ”Sunn Fornuft F.C” Den gamle måltyven Romario, men 1002 mål, er i dag en kjent og respektert politiker i Kongressen. Han har aldri lagt skjul på hva han mener om CBF, og han sparer heller ikke på kruttet: – CBF og Jose Maria Marin er ikke interessert i spillerne. Han tenker bare på å fylle kassa med penger, skriver Romario på facebook.

Jeg blir svett og sliten bare av å se på kampoppsettet, og husker godt intervjuet jeg gjorde med Zico tilbake i januar 1983 i Rio. Den gang var Zico folkehelt, og ennå regnes han som den største av de største idolene i Flamengo. På spørsmålet hvorfor Brasil tapte mot Italia under VM i Spania året før, svarte han kontant: – Vi spiller for mange kamper i Brasil, og får verken tid til hvile eller til restitusjon. Dermed møter vi ofte slitne til landskampene.

Det sa Zico for 30 år siden. Og endelig har spillerne våknet og setter makt bak kravet om en mer human terminliste. Brød og sirkus ja, men spillerne anno 2013 finner seg ikke lenger i å fratas normale demokratiske goder som en lenge etterlengtet ferie.