Brasil -en VM kandidat

Endelig. Etter 13 års vandring, om ikke i ørkenen, så i ørska, har endelig Brasil et landslag som igjen kan vinne et VM. Som Brasil gjorde i 2002, og som det i suveren stil gjorde i juni, da laget vant Konføderasjonscupen og rundspilte Spania i finalen. En sak er å spille mot et ”dannet” spansk lag, men hva med et hardtspillende lag? Brasils trener, Felipao, har fått svaret han ønsket seg, og det i privatlandskampen mot Portugal i Boston for en uke siden. De brasilianske spillerne vek ikke tilbake for det røffe spillet Portugal vartet opp med de første 45 minuttene, snarer tvert imot. Brasil svarte, uten å bli provosert, eller som Felipao uttrykte seg etter kampen: – Jeg fikk svaret jeg ønsket meg. Ikke bare vant vi 3-1, men vi svarte med samme mynt. Vi kan spille like tøff fotball som de beste europeiske lagene.

Men Felipao fikk flere svar, og gledelige sådan. Før de to privatlandskampene mot  Australia ( 6-0) og Portugal, meldte fem faste spillere avbud grunnet skader: Fred, Hulk, Oscar, Daniel Alves og Marcelo. Inn på laget kom Ramires, Maicon, Bernard, Jo og Maxwell, som alle spilte overbevisende, noe som betyr at Brasil har en solid stall med unge, raske og sultne spillere. Alle vil de kvalifisere seg til den endelige troppen som skal tas ut til VM og som vil telle 23 spillere. Felipao har gjort det klart at tre til fire allerede er klare, som keeper Julio Cesar, kapteinen Thiago Silva, stopper kollega Davids Lutz, og selvsagt juvelen Neymar.

I løpet av Konføderasjonscupen og de to privatlandskampene har Neymar dokumentert en stabilitet og et nivå som bare kan sammenlignes med Messi og Ronaldo. Neymar er blitt mer voksen etter at han flyttet fra Santos til Barcelona. Han lar seg ikke provosere, han stuper ikke for det minste dytt, og han er mer fokusert på spillet enn noensinne. Hvorfor? Jo, han har vært gjennom en terapi, hvor han har studert flere videoer av seg selv, både som dårlig skuespiller og som provokatør. Neymar sier selv at samtaler med trener, enkelte lagkamerater og ikke minst studiene av videoene har lært ham at det ikke lønner seg å tenne på alle plugger, ei heller å legge seg ned for det minste dytt.

Hva med tidligere storheter som Kaka eller Ronaldinho Gaucho? Neppe, men døren til VM står på gløtt. Dessverre for Kaka så overbeviste han ikke i debuten for Milan, i tillegg ble han igjen skadd og er ute i minst en måned. Ronaldinho Gaucho spiller godt på Atletico MG, men derfra til landslaget er en lang vei. Han har fått sine sjanser under Felipao, men uten å overbevise.

Brasil har endelig fått frem et landslag med profiler og spillestil. Teknikk parret med hurtighet, sikkert forsvarsspill og et variert offensiv repetoar. Det kan laget mye takke trener Felipao for, men også Mano Menezes som fikk sparken i november 2012. Han begynte jobben, men Felipao har finpusset den. Han er en mester i å motivere, støtte og plukker ut de riktige spillerne.