Slåss mot ballen

Det er trist. I tillegg er det kjedelig å se laget spille fotball, eller mangel på fotball, er vel riktig å si. Brasils flaggskip, Flamengo i Rio, er bare en skygge av seg selv. Ja, knapt nok det. Laget som har fostret store navn, som Zico, Bebeto, Junior, og hvor Romario og andre nasjonale ikoner har akslet den røde og svarte trøyen, befinner seg i bunnen av den berømte brønnen.

Etter at 19 kamper og halvspilt serie er unnagjort, har laget sanket lusne 22 poeng, bare fire poeng ned til den forhatte streken som eventuelt vil sende laget ned i 2 divisjon. I dag er Flamengo, sammen med Santos, Sao Paulo, Internacional og Cruzeiro, de eneste lagene som ikke har spilt i 2. divisjon. Flamengo, som har 40 millioner fans, har i dag ikke en eneste kjent spiller på laget foruten backen Leonardo Moura, som i 2008 fikk med seg en landskamp for Brasil.

Den mest kjente for øyeblikket  er trener Mano Menezes, som fikk sparken som Brasils landslagstrener i november 2012, etter en mislykket OL turnering. Denne sindige, dannede og normalt sett rolige trener, både på og utenfor banen, er også en skygge av seg selv. I går da laget møtte serieleder Cruzeiro i Belo Horizonte, og tapte 1-0, danset denne sindige herremann en form for krigsdans, både innenfor og utenfor det lovlig markerte området, hvor treneren kan bevege seg. Ikke bare danset, han hoppet opp og ned, fektet med armene, kjeftet på dommeren, skjelte ut linjemenn og sendte ulme blikk mot et entusiastisk hjemmepublikum.

I rettferdighetens navn så har Mano Menezes gjort det som er mulig med en gjeng udyktige spillere. Da han sa ja til jobben i juni, og gikk ned i lønn, fikk han to garantier: At han skulle få lønna utbetalt hver måned, en selvfølge for de fleste, men ikke for spillere i Flamengo. I tillegg skulle ledelsen hente inn et par store navn. Om Mano får lønna si, vet jeg ikke. Men store navn har han iallfall ikke fått av ledelsen.

Her finnes Nixon, Carlos Eduardo, Bruninho, for å nevne noen spillere, som alle slåss mer mot ballen enn motstanderne. Eller en Hernane, som enten scorer mål eller ikke gjør noe, som i går. Ustabilitet i alle ledd, og verre, en ledelse som ikke bryr seg nevneverdig om fotball. Flamengo sliter med en gjeld på over 2 milliarder kroner, laget mangler et skikkelig treningsanlegg, de leier seg inn på Maracana med en heller dårlig avtale.

Og i forrige uke klarte ledelsen det kunsstykke å nekte Bebeto(49), som scoret målet mot Norge under VM i Frankrike i 1998, adgang til Flamengos trening. Jeg har truffet Bebeto flere ganger på treningsfeltet til Flamengo i Gavea, hvor han har fulgt sønnens Mattheus, som i 2012 ble sett på som en kommende stjerne i klubben. Etter et uheldig forsøk på å selge ham til Juventus i Italia i 2012, ble Mattheus straffet og mistet status som a-spiller. For øyeblikket trener han med Flamengos juniorspillere. Bebeto er lokalpolitiker og VM ambassadør sammen med Amarildo, Carlos Alberto Torres, Ronaldo, Mario Zagallo og Marta.